En afrikansk tonårings väg till lycka

En 18-årig gambier hamnade i Sverige med sina drömmar. Nu är de på väg att infrias. Storklubben vill köpa honom, det handlar om många miljoner och det finns flera vinnare.
Modou Barrow tillsammans med sin kusin Omar Jack Jagne som också söker lyckan i Sverige och spelar i Falun.

 

Från Mjölby 2011 till spel i näst högsta ligan i England. Modou Barrow kom till Sverige som 18-åring och har via snirkliga vägar har han nått genombrottet. Nu vill Bolton köpa honom och priset ligger på uppemot 7 miljoner kronor.

Drömmen om upptäckt

I många länder i Afrika finns det fotbollsakademier där ungdomar söker lyckan. Första förutsättningen är att de blir antagna, nästa att de upptäcks av en agent, därpå att de får flytta och oftast till Europa där karriären ska fortsätta.

Många steg och många hinder.

Just Barrow är bilden av en agentdrömmen – att förädla en talang och få storklubbar så pass intresserade att miljonbuden överträffar varandra och därmed få en del av transferpengarna.

I det här fallet finns det ytterligare en vinnare, nämligen Östersunds FK där ordföranden Daniel Kindberg nu har fullt  upp med att sortera anbuden. Den ena mer kända klubben än den andra hör av sig och Kindberg har klart deklarerat:

Kräver många miljoner

- Det måste ske något i juli.

Klubben ska ha nobbat ett bud på 5,5 miljoner kronor och vill få ut mera för sin anfallsstjärna.

Lyckan för Östersunds FK var beslutet från januari i år att köpa loss Modou Barrow från Varbergs BoIS som valde att göra affären trots att 22-åringen hade två år kvar på kontraktet.

Daniel Kindberg i Östersund sa då:

- Vi har haft en väldigt bra dialog med Varbergs BoIS. Det känns bra att vi lyckas knyta Modou till oss. Vi har följt honom under lång tid. Han har tagit stora steg framåt i Varberg och vi tror att vi tillsammans med Modou kan fortsätta på den utvecklingen.

Möjligen kunde han ana vad som skulle ske.

Dömd till samhällstjänst

Modou Barrow är i dag 22 år och lärde sig att spela fotboll i Real de Bannju FC. För fyra år sedan kom han till Sverige.  Han började i Mjölby, fortsatte i IFK Norrköping som såg honom en investering för framtiden, men vistelsen blev inte särskilt långvarig av en speciell anledning.

Modou Barrow var inblandad i en misshandel, dömdes till samhällstjänst och fick då inte stanna i klubben. 

Varbergs BoIS passade på när straffet var avtjänat och ville ge Barrow chansen. I januari 2013 blev han klar för klubben där han stannade ett år innan Östersund värvade honom i januari i år.

Boltons första bud avvisat

En tonåring från Gambia har utvecklats i Sverige, via spel och träning i olika klubbar och är nu beredd att ta steget ut till en av de största ligorna.

Här hemma har bl a Helsingborg visat intresse för Barrow, men det är England som gäller i första hand. Han besökte Bolton under deras läger i Sverige och provträningen utföll så bra att engelsmännen vill göra affär.

"Modou gjorde ett gott intryck på Boltons ledning och deras manager Dougie Freedman som ansåg att Modou visade att han klarar av deras nivå och att han har kvalitéer även för spel högre upp. Bolton är intresserade av Modou och vi har fortsatta diskussioner med Bolton",  skriver ÖFK på sin hemsida.

Premier League-klubbar på besök

Daniel Kindberg bekräftar också att Celtic, Swansea City, Everton, Hull City, Queens Park Rangers och Middlesbrough är intresserade av Modou Barrow.

Brittiska medier skriver att Östersund har nobbat ett bud från Bolton. Det ska ha legat på mellan 5,5 och 7 miljoner kronor.

Premier League-klubbarna Hull och QPR kommer dessutom att vara på plats vid derbyt mot GIF Sundsvall för att specialstudera Barrow. 

Högsta ersättningen

Daniel Kindberg är uppriktig och konstaterar:

- Vi vet var i fotbollshierarkin vi befinner oss. Vi stoppar inte spelare, men säljer inte heller en så bra spelare om vi inte får tillräckligt med pengar så vi kan investera i andra spelare.

Östersund gjorde en liknande affär när David Accam gick till Helsingborg i augusti 2012 där han har gjort stor succé i Helsingborg och länge var högaktuell för en plats Ghanas VM-trupp.

Övergångssumman på 2 miljoner kronor var den högsta transfersumma som någonsin betalats till en svensk division 1-klubb.

Sven Essen (inte verifierad)

tors, 2014-07-17 06:07

1. Stampar man sin f d flickvän

Stampar man sin f d flickvän i huvudet och knäar henne i pannan.. Ja då kan man kalla det misshandel. Faktiskt grov enligt Norrköpings tidningar.

Elitserien i bandy har ännu inte startat , men det är ändå händelserikt. Licensnämnden har nämligen agerat och beslutat om elitlicens för säsongen 2020/21. Fem föreningar är utpekade.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.