Entreprenören kunde inte säga nej

När en entreprenör fattar tycke för idrott kan det bli riktigt bra. Det kan till och med bli med det bästa resultatet. Anders Öman och Växjö Lakers är beviset. Nu är de unika.
Jubel i Växjö Lakers efter mål av Liam Reddox i Vida Arena i Växjö. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Han har startat företag och varit helt uppfångad av att skapa framgång. För ungefär 15 år sedan hade han sin skapelse som huvudägare i Ömangruppen som blev utnämnd till Gaseller 2000. 

Sedan dess har Anders Öman startat ytterligare företag inom bygg- och fastighetsbranschen.

Han kunde liksom inte låta bli. Det kunde han inte heller med Växjö Lakers.

Första idrottsföretaget

Nu har Växjö Lakers Idrott AB blivit årets Gasell i Kronobergs län. Det första idrottsföretaget någonsin.

- Det känns fantastiskt roligt och inspirerande. Det är inte bara ett kvitto på tillväxt, utan tillväxt med lönsamhet. Dessutom är det ovanligt att ett idrottsföretag får priset.

Anders Öman säger det själv:

- Hela organisationen genomsyras av ett entreprenörskap där varje enskild avdelning är i en konstant utveckling och jobbar extremt hårt för att uppnå de mål vi satt upp. Priset är ett bevis på att vi nått en bit på vägen.

I Sverigefinal

Under en prisceremoni på Jönköpings Stadshotell presenterade Dagens Industri vinnaren av årets gasell i Kronobergs län, Växjö Lakers.

Det företag i varje län som växer allra snabbast vinner Gasellen i sitt län och deltar i sin tur på Gasellfinalen i Stockholm den 1 december då vinnarnas vinnare, årets Supergasell som Sveriges snabbast växande företag, ska utses.

Det är inga små krav på dessa gaseller. De företagen ska bl a ha en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, minst tio anställda, minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret, ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren och visat ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.

Med råge uppfyllde en hockeyklubb från Växjö alltihopa.

En norrbottning

Anders Öman, en norrbottning som i Småland hittade rätt.

Inte nog med framgången i sig utan också sättet på vilket den har tillkommit och på så få år.

Till historien hör att Växjö HC inte kunde undvika konkurs 1997/98. Då startades Växjö Lakers, men nio år senare, våren 2008, var krisen total även i den klubben. Med en hårsmån undveks haveri och tre år senare, säsongen 2011/2012, spelade klubben i högsta serien.

Alltså, rena Houdini-numret.

44 anställda

Bakom står Anders Öman och Michael Marchal (vd för Visma Collectors i Helsingborg), två företagare som kände starkt för ishockeyn. De gick in med egna pengar, bolagiserade verksamheten och äger 49 procent av Växjö Lakers Idrott AB.

Förvandlingen är total i alla avseenden. Ekonomiskt och sportsligt. Och många tror att den här säsongen slutar med ett småländsk SM-guld.

Sedan 2010 har bolaget vuxit med 325 procent.Omsättning 2013 var 92,3 miljoner och resultatet efter finansnetto 2013 visade på 3,54 miljoner.

Och, som också beskriver tillväxten, här jobbar 44 personer.

En idrottsfabrik

- Det är en idrottsfabrik. Det krävs att vi är väldigt duktiga på allt runt omkring, som publikupplevelsen, hur vi säljer biljetter och möter kunden. För vi kallar dem kunder, de som kommer till arenan.

2011 var Vida Arena, nya hockeyanläggningen, klar och då inleddes nästa fas, Att bygga affärsverksamhet via publik- och reklamintäkter samt få fart på restaurangverksamheten.

Arenan ägs för övrigt av den ideella föreningen genom ett separat fastighetsbolag, som lånat 266 miljoner via kommunen. Samma koncept som gäller hela den unika arenastaden i Växjö och som fått många kommunen att göra studiebesök.

Tre alternativ

Vad gjorde och hur resonerade Anders Öman den där vårdagen 2008 när allt ställdes på sin spets?

- I februari hade vi varit nere och åkt skidor. Jag minns det väl. En kompis var ordförande och ringde till mig och frågade om jag kunde komma på ett möte. Vad är det?, frågade jag. Är det ekonomin? Ja, förstås. Jag var adjungerande i styrelsen och det blev bara värre och värre för varje möte som vi hade.

Han fortsätter:

- Det fanns tre alternativ, skjuta till kapital, göra en rekonstruktion eller gå i konkurs. Men vi sa att vi skulle försöka samla ihop pengarna och försöka betala. Vi tyckte att det var mest renhårigt.

Saknades det dubbla

Till saken hör att man trodde att det saknades 2 miljoner. Det beloppet fick man ihop via sponsorer, men det visade sig att det behövdes ändå mera. Nära dubbelt så mycket.

- När vi till slut hade hela bilden klar för oss så kände vi att vi inte kunde gå ut en gång till allmänheten och säga att vi behöver mer pengar. Vi hade fått in 2 miljoner. Antingen gick vi i konkurs eller så fick vi skjuta in pengar. Jag satte in en miljon och ”Micke” satte in en miljon. Så hade vi fixat det.

Anders Öman betonar.

- ”Micke” och jag sa att om vi ska gå in med så mycket pengar vill vi säkerställa makten lite grann. 

På det viset blev det en bolagisering. Sedan dess har affärsverksamheten utvecklats successivt varje år.

Nu dags för kulmen

I år ska allt kulminera, är det tänkt. Växjö Lakers har successivt förstärkt och i år skedde ytterligare några miljoninvesteringar i truppen. Nu är det upp till bevis.

Förklaringen till allt?

- Vi blev tydliga med vad vi skulle göra. Vi jobbade igenom affärsplanerna noga. Vi bestämde oss för att inte göra så många saker som vi gjort innan och som vi gjorde halvdant. Vi satte upp en klar målbild.

"Ett jäkla fokus"

- Det kräver ett jäkla fokus och svar på frågor som ”Vad gör vi? Vad gör vi med spelartruppen? Hur tränar vi? Hur utvecklar vi laget?” 

Växjös framsteg är, om nu någon trodde annat, är personifierat till Anders Öman. Vem är han som person?

- Jag älskar ju att starta upp företag och bolag. Oavsett vad det är. Jag orkar inte hålla på med saker så länge. Jag kräver nog rätt mycket stimulans. Sen har jag haft förmågan att hitta människor som är mycket bättre än mig på nästa fas. Jag är rätt duktig i uppstartsfasen.  

Thomas Ejderhov

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2014-10-07 14:29

1. Lån från kommunen

Det spelar ingen roll om man är "entrepenör" eller ideell förening när kommunen ställer upp med ett förmånligt lån à 266 miljoner kronor. Den typen av kommunala subventioner som Växjö, Skellefteå eller Leksand åtnjuter kan andra klubbar endast drömma om. Ägarformen är irrelevent när kommunen dopar idrotten.

Sven Essen (inte verifierad)

tors, 2014-10-09 01:46

2. Skjuta till pengar

Jo jag har förstått att ngn stöttar klubben ekonomiskt. Men den stora frågan är dock...kan klubben stå på egna ben? Om inte hur länge kan Öhman ställa upp?

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.