Strid om att bli ny RF-ordförande

Om fem månader ska RF få en ny ordförande. Kampen har börjat. Tre kandidater är nominerade och så finns det åtminstone en verklig outsider, medan en tilltänkt ordförande har tappat sin favoritposition.
Mona Sahlin var den tilltänkta efterträdaren till Karin Mattsson-Weijber, men är inte presenterad av valberedningen som en ordförandekandidat. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Karin Mattsson Weijber har drygt fem månader kvar av sitt uppdrag. Vid riksidrottsmötet i Helsingborg i maj 2015 avgår hon. Hon har bestämt sig och gav det beskedet tidigt till valberedningen.

- Tio år får räcka, sa hon. 

Tre namn presenterade

Det finns ingen självklar efterträdare utan sökandet har pågått i några månader och nu har valberedningen presenterat tre namn, Korpens Tommy Ohlström, fäktningens Lars LiIljegren och Svemos Håkan Leeman. 

Därtill, ihärdiga rykten gör gällande att Sven von Holst backas upp av ett par starka förbund. Likaså omges Björn Eriksson av liknande rykten. Han är i dag ledamot av riksidrottsstyrelsen och blev nyligen ordförande i friidrottsförbundet.

Hans von Uthmann, basketens ordförande, förordades av några förbund, men han har avböjt.

Mona Sahlin har tappat?

Mona Sahlin var högaktuell, men har tappat i ranking. Vid Riksidrottsmötet i Luleå i fjol lanserades Sahlin av sex förbund och blev ledamot av riksidrottsstyrelsen. Där skulle hon skola in sig på posten.

Nu uppger DN att hon har förlorat mandat, bl a beroende på låg närvaro vid styrelsemötena. 

Själv säger Sahlin att hon tar sitt styrelseuppdrag på stort allvar. Uppgifter gör gällande att hon är beredd att ordföranderollen om hon slipper strider vid riksidrottsmötet.

Starka i sina idrotter

De tre nominerade har starka positioner inom sina respektive idrotter.

Tommy Ohlström har varit ordförande i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet i tio år och är sedan fyra år ledamot av riksidrottsstyrelsen. 

Håkan Leeman, ordförande i Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo.

Lars Liljegren, Fäktförbundets ordförande, stred mot Karin Mattsson Weijber för tio år sedan, men uppger själv att han har stöd från flera förbund. Han är uppmuntrad och ger sig in i striden igen.

Olof (inte verifierad)

fre, 2014-12-05 16:42

1. Låt inte det här bli en

Låt inte det här bli en plattform för Sahlin att bara prata dHBTQ-och invandrarfrågor vilket hon i och för sig är duktig på. Det här uppdraget är ett grovjobb som ska göras för idrottsrörelsen och inget annat.

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-12-07 17:11

2. Sahlin är duktig på att prata

Sahlin är duktig på att prata om HBTQ- och invandrarfrågor men det här uppdraget kräver i huvudsak grovjobb och mycket " verkstad" för idrottsrörelsen och inget annat. Frågan är väl om det är Sahlins starka sida.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.