Strid om att bli ny RF-ordförande

Om fem månader ska RF få en ny ordförande. Kampen har börjat. Tre kandidater är nominerade och så finns det åtminstone en verklig outsider, medan en tilltänkt ordförande har tappat sin favoritposition.
Mona Sahlin var den tilltänkta efterträdaren till Karin Mattsson-Weijber, men är inte presenterad av valberedningen som en ordförandekandidat. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Karin Mattsson Weijber har drygt fem månader kvar av sitt uppdrag. Vid riksidrottsmötet i Helsingborg i maj 2015 avgår hon. Hon har bestämt sig och gav det beskedet tidigt till valberedningen.

- Tio år får räcka, sa hon. 

Tre namn presenterade

Det finns ingen självklar efterträdare utan sökandet har pågått i några månader och nu har valberedningen presenterat tre namn, Korpens Tommy Ohlström, fäktningens Lars LiIljegren och Svemos Håkan Leeman. 

Därtill, ihärdiga rykten gör gällande att Sven von Holst backas upp av ett par starka förbund. Likaså omges Björn Eriksson av liknande rykten. Han är i dag ledamot av riksidrottsstyrelsen och blev nyligen ordförande i friidrottsförbundet.

Hans von Uthmann, basketens ordförande, förordades av några förbund, men han har avböjt.

Mona Sahlin har tappat?

Mona Sahlin var högaktuell, men har tappat i ranking. Vid Riksidrottsmötet i Luleå i fjol lanserades Sahlin av sex förbund och blev ledamot av riksidrottsstyrelsen. Där skulle hon skola in sig på posten.

Nu uppger DN att hon har förlorat mandat, bl a beroende på låg närvaro vid styrelsemötena. 

Själv säger Sahlin att hon tar sitt styrelseuppdrag på stort allvar. Uppgifter gör gällande att hon är beredd att ordföranderollen om hon slipper strider vid riksidrottsmötet.

Starka i sina idrotter

De tre nominerade har starka positioner inom sina respektive idrotter.

Tommy Ohlström har varit ordförande i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet i tio år och är sedan fyra år ledamot av riksidrottsstyrelsen. 

Håkan Leeman, ordförande i Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo.

Lars Liljegren, Fäktförbundets ordförande, stred mot Karin Mattsson Weijber för tio år sedan, men uppger själv att han har stöd från flera förbund. Han är uppmuntrad och ger sig in i striden igen.

Olof (inte verifierad)

fre, 2014-12-05 17:42

1. Låt inte det här bli en

Låt inte det här bli en plattform för Sahlin att bara prata dHBTQ-och invandrarfrågor vilket hon i och för sig är duktig på. Det här uppdraget är ett grovjobb som ska göras för idrottsrörelsen och inget annat.

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-12-07 18:11

2. Sahlin är duktig på att prata

Sahlin är duktig på att prata om HBTQ- och invandrarfrågor men det här uppdraget kräver i huvudsak grovjobb och mycket " verkstad" för idrottsrörelsen och inget annat. Frågan är väl om det är Sahlins starka sida.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.