Vacchi har många roller

Cykelexperten, TV-kommentatorn, reseledaren och speakern är tillbaka. Roberto Vacchi har grepp om mikrofonen igen och det gillar många.
Robert Vacchi tillsammans med Bo Holmström Carina Berg, Christine Meltzer och Roberto Vacchi med sina priser vid Kristallengalan där Roberto hyllades som Årets sport-tv-profil. Foto: Henrik Montgomery / TT

 

- Nu tar det fart igen. Först Girot och sedan touren i början på juli, det ska bli underbart roligt.

Han älskar att prata.

- Jag har alltid gjort det. Jag måste brås på morsan, farsan är tystare.

En tur på 8,5 mil...

51-åringen ler och ser ut att må beundransvärt bra. Han kommer nyduschad efter två och en halv timme på cykeln.

- Det blev en runda, det blir det ofta. Det är där jag laddar. Höll riktigt skaplig snittfart, det blev 8,5 mil och jag känner att jag lever.

Han är skriven i Borlänge, där hans barn bor, han själv är också Katrineholm-are på halvtid för där bor sambon, och dessutom är han ofta i Stockholm. Där sänder han ifrån, men tekniken gör det möjligt att vara lite varstans. 

Totalt gör han cirka 130 dagar för Eurosport varje år.

- Men annars har jag lugnat ned mig lite grann. Tar inte lika mycket speakerjobb längre.

Han har gjort eller gör Idrottsgalan, Fotbollsgalan, fotbollslandskamper på Friends, Slottsprinten, Vasaloppet, alpina världscupen i Åre, och anlitades vid en mängd tävlingar som speaker lite varstans.

- Även om jag gillar att vara i farten får det vara någon måtta.

En kanonvärvning

På Discovery var man nog inte riktigt medvetna om vilken kanonvärvning man gjorde när Eurosport och Roberto Vacchi blev en i sportredaktionen för ett par år sedan.

Hans popularitet har fortsatt att växa. Inte minst bevisad i höstas när han röstades fram som Årets profil inom sport-tv.

Under de stora etapploppen passerar cyklisterna många kända och okända platser i Europa, som här,Louvren i Paris. Foto: TT

 Cykel behärskar han till fulländningen, men antalet tittare blir allt fler för att han också guidar dem. Förutom cykelentusiasterna är det många som tycker att han är en underbar reseledare. De kan titta bara för den skull.

TV-bilderna från i synnerhet Giro de Italia och Tour de France bjuder via helikoptrar, motorcyklar och bilar på fantastiska scenarior från både landsbygd och huvudstäder. 

- Och är det något som jag är bra på så är det att förberedelser. Jag vill ha ha koll, totalkoll. Att plötsligt inte veta var vi är eller tappa kontrollen är det absolut värsta jag vet.

Allra mest gillar han Toscana med naturen och historien.

Allt började i Toscana

Det var också där hans cykelintresse uppstod.

Pappa och mamma flyttade från Italien till Västerås 1964, men längtade tillbaka och återvände 1977. De köpte en restaurang och trodde på en framtid för Roberto och hans två systrar i hembygden. 

- I byn där det bodde 1200 personer existerade ingen annan sport än cykel så jag började också att trampa. Alla gjorde ju det i Fiumaretta.

Det gick tre år, föräldrarna fick slita med restaurangen och i takt med att de insåg att livet måste handla om mer än jobb föddes tankarna på att återvända till Sverige. 

- Till slut insåg de det enda vettiga. Så vi bröt upp och flyttade till Stockholm.

Roberto hade nu ett stadigt grepp om cykelstyret och han fortsatte som aktiv.

- Det gick ganska bra och jag gjorde också några lopp som landslagscyklist.

Att förlora mot just honom...

Plötsligt minns han:

- Just här i Katrineholm, är enda gången jag har förlorat mot Adamsson. Det krävdes målfoto för att skilja oss åt. Det var några futtiga centimeter till hans fördel...

Han kommer ihåg bilden. Segern påminner också Anders Adamsson om vid lämpliga tillfällen, alltså Vacchis bisittare vid åtskilliga sändningar i Eurosport. De träter och gillar att ha en viss ton i sitt snack. Just deras bakgrund och kunskap jämte ett underhållande snack gillar tittarna skarpt.

Dessutom finns en SMS-tjänst där tittare kan kommentera händelserna och ställa frågor.

- Det blir fler och fler som engagerar sig och programmet får en skön puls.

Vill själva stoppa preparaten

Men cykel och dopning har mycket gemensamt, tyvärr.

- Ja, pengarna och stjärnglansen lockar många.

- Jag tror ändå att en viss skärpning gäller i dag. Många cyklister har insett att de tar död på sporten om missbruket fortsätter så de är på varandra. De vill bli av med alla preparat.

Lockelserna är starka. Segraren i Tour de France får 470 000 euro och ettan i Giro de Italia 220 000 euro. Många hjälpryttare har bonus via placeringarna för stallets stjärna så här om någonstans är det enbart framgångar som räknas.

Enorma investeringar

De främsta stallen och de bakomvarande företagen investerar många miljoner i verksamheten. De har tekniker, kockar, massörer, förutom cyklisterna. Därtill en bilpark och en omfattande sjukvård vid loppen. Det handlar om mång-miljonbudgetar i euro bland många av 18 World Tour-stallen.

Marknadsföringen är omfattande under de stora loppen. Det gäller att synas inför alla människor både på plats och vid TV:n under själva etapperna och vid start och mål byggs stora eventområden. Vid senaste touren följdes loppet av 5 miljoner åskådare och runt 1 miljard TV-tittare per dag i snitt.

Roberto Vacchi bär som många andra på en dröm om ett svenskt stort etapplopp.

- Det har funnits långt gångna diskussioner om att starta en tävling igen, men alltid fallit på något i sista skedet.

Bröderna Tobin och Fredrik Ludvigsson samt Jonas Ahlstrand försvarar de svenska färgerna internationellt. Men i Norden är de norska cyklisterna mest framträdande.

- Där har det uppstått ett fantastiskt intresse. Här har vi 30-35 åkare på ett JSM på landsväg, där är det 130-140.

Sitt eget starka varumärke

Han driver sitt Roberto Vacchi AB med framgång.

- Jag jobbade på cykelförbundet, men hade idéer om både det ena och det andra och tog lite sidouppdrag för jag kunde inte låta bli. 1992 insåg jag att det var dags att bryta sig loss. 

- Och på den vägen är det.

I dag har han ett varumärke som blir allt starkare.

- Och jag får allt fler idéer. Jag vill ge andra projekt mer tid framöver.

- Jag har ett stort samhällsengagemang. Under de senaste fem åren har jag haft fokus att via auktioner och olika projekt samla pengar till några av alla fantastiskt viktiga organisationer som vi har i vårt avlånga land. Detta ger mig enorm energi och glädje.  

Med andra ord, vi kommer att höra mer av Roberto Vacchi. 

Thomas Ejderhov

Stjärnklubben Sandvikens AIK med nio SM-guld är illa ute ekonomiskt. Det är tomt i kassaskåpet. Därför säger klubben upp alla spelarkontrakt från och med den 31 mars. Så sent som i mars spelade SAIK SM-final, 4-0-förlust mot Edsbyn.

SAIK ligger efter med inbetalningar till flera leverantörer. 

Många kubbar i bandy-Sverige har problem i dag

Försäljningen av AIK-fotbollens Evighetskort är med stor marginal det dyraste sålda årskortet genom tiderna i Norden och blir en milstolpe i klubbens historia. Magnus Käck från Sollentuna hsr nu köpt det första kortet – för 189 100 kr!

SOK startar tillsammans med World´s Childrens Price Projektet Jorden runt. Baserat på den olympiska rörelsens grundläggande värden ska SOK verka för att Olympier inspirerar barn att nå 100 varv runt jordklotet för en bättre värld. Projektet  1 miljon barn i tio länder, bland dem minst 30 000 svenska barn.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Samtidigt som Visma går in i ett femårsavtal som ny titelsponsor för det nederländska cyklings- och skridskolaget Team Oranje kommer meddelandet om att de senaste årens mest framgångsrika  cykellag, Team Sky, är i farozonen.    

Det är med stolthet som jag idag kan berätta för er att SVT utsetts till världens bästa sporttv-kanal! SVT tilldelas priset “TV SPORT EMOTION AWARD - The best Tv Sport Channel of the World” i kategorin ”Sport values of a TV programme” på sportfilmfestivalen i Milano den 17 november.

Festivalen är en av världens största och mest ansedda film- och TV-festivaler med fokus på sport,skriver Åsa Edlund, chef för SVT Sport om priset och äran.

Leksands IF har sedan en tid sökt efter en ny General Manager som skall ha det övergripande sportsliga ansvaret för föreningens herrlag, damlag och juniorlag. Nu står det klart att Thomas Johansson blir den som kommer att axla rollen som GM. I Leksand betraktas han som en drömvärvning..