Beskedet som fick honom att tveka

I mars uppstod oron inom SOK. Då kom nyheten att Hans Vestberg fått ett nytt jobb hos den amerikanska teleoperatören Verizon. Efter några månader av osäkerhet kommer beskedet. Hans Vestberg väljer att lämna uppdraget som ordförande i SOK.

Hans Vestberg ser fram emot ett svenskt OS-arrangemang.Foto: Henrik Montgomery / TT

Hans Vestberg väljer att vid årsmötet den 19 april att överlåta uppdraget som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté till någon annan. 

- Efter ett svårt övervägande har jag beslutat att ställa min plats till förfogande vid årsmötet, säger Hans Vestberg.  

Tufft att hitta en ersättare

Vestberg har varit SOK:s ordförande sedan april2016, men han väljer att kliva åt sidan i samband med årsmötet den 19 april.  Det blir alltså en exakt två lång sejour för mannen som handplockades av sin företrädare, Stefan Lindeberg. förhoppningarna va stora, Vestberg med både sin idrottsligs bakgrund och hans erfarenheterna från Ericsson ansågs som exakt rätt person. Verkligheten blev en annan. Han har haft en synnerligen låg profil och inte alls tagit den framträdande position som många hade förväntat sig.  Och nu slutar han. Det innebär att valberedningen fårett tufft jobb att hitta en ersättare.

Flyttar till New Jersey

Utlösande för Vestbergs avsked var hans nya jobb hos den amerikanska teleoperatören Verizon i New Jerseydär han blir chef för det nya affärsområdet Nätverk och teknik, vilket tillkännagavs i mars.

- Anledningen till mitt beslut är att vi står inför ett mycket viktigt år vad gäller en ansökan om ett OS och Paralympics till Sverige 2026. Med denna ypperliga möjlighet så krävs det mer närvaro i Sverige av mig som ordförande än vad jag kan erbjuda under 2018, då mitt arbete och min hemvist numera är i USA. Det är inte juste mot den olympiska rörelsen i Sverige att jag som styrelseordförande inte kan ge allt för att förverkliga denna svenska dröm, säger Hans Vestberg. 

Blir kvar i organisationen

Vestberg kommer att jobba för fullt med sitt uppdrag som ordförande fram till och med årsmötet i april, Han kommer att finnas kvar nära organisationen . och hans förhoppningar om ett svenskt OS-arrangemang kvarstår.

- Jag hoppas att jag kommer att vara åskådare och stolt svensk under spelen på hemmaplan 2026. 

- Jag tror att Sverige har stora chanser att då få arrangera vinterspelen eftersom IOK:s nya regelverk fokuserar i synnerhet på hållbarhet och kostnadseffektivitet . 

SOK:s styrelse ser positivt på framtiden men beklagar att Hans slutar. 

- Vi delar Hans passion för arbetet med att få OS och Paralympics till Sverige och vi beklagar att hanvalt att avgå. Men vi är glada för att vi får ta del av Hans kunskap, erfarenhet och passion även efter årsmötet. Arbetet i SOK:s styrelse fortsätter, uttrycks i ett pressmeddelande.

Det här sker samtidigt som de första deltagarna iden svenska OS-truppen har börjat anlända till Sydkorea och vi hoppas på fina och framgångsrika tävlingar.  

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.