Oenighet och förvirring bland bandyklubbarna

När Svenska bandyförbundets valberedning med siffrorna 4-1 vägrade att föreslå omval av förbundsordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, började det blåsa i svensk bandy. Nu stormar det för fullt inför årsmötet den 5 september i Uppsala.

En halv bandyboll. Sporten splittras nu av diskussionerna runt Per-Anders Gustafssons framtid - ska han fortsätta som ordförande?

Bandyförbundets styrelse skriver i ett pressmeddelande att de står bakom sin ordförande. ”En enig styrelse förklarade under gårdagens styrelsemöte att de ger Per-Anders Gustafsson sitt fortsatta fulla förtroende”, skriver de.  Nu har det gått så långt att två styrelseledamöter, Henrik Nilsson, Karlstad och Anders Uhlin, Vänersborg, som har ett år kvar som ledamöter, hoppar av om valberedningen får sin vilja fram. Dessutom har ytterligare två ledamöter, Åsa Bäckström, Johanneshov och Jenny Svender, Ljusdal, undanbett sig omval.

Idrottens Affärer har i en tidigare artikel skrivit att AIK, Bollnäs, Edsbyn och Västerås har varit drivande för att få bort Gustafsson. Något som klubbarna förnekar.

Förbundskaptenerna stöder Gustafsson

Den förre elitspelaren Pär Gustavsson - Villa, Bollnäs och Sandviken och därtill världsmästare och trefaldig svensk mästaren (med Sandviken) - är assisterande förbundskapten för A-landslaget. Han skrev på Twitter att förbundskaptenskåren står bakom sin ordförande. ”Det finns ett absolut hundraprocentig stöd för Per-Anders”, skriver han.

Pär Gustavsson uppfattning är efter samtal med folk från olika sidor att misstroendet mot Per-Anders är baserat på känslor och personkemi och inte på faktiska resultat, säger han till Bandypuls.

- Det känns tryggt att veta att jag har styrelsen och förbundskaptenskåren bakom mig, säger P-A Gustafsson.

Det är tre distrikt som framför allt vill ha bort ”Nöne” Gustafsson, som valdes till ordförande den 18 juni 2019: distrikt nord, distrikt mellan och distrikt Stockholm.

Kansliflytten upprör

En av knäckfrågorna är kansliflytten från Stockholm till Vänersborg den 1 september. Det främsta skälet till flytten är att Bandyförbundet sparar 500 000 kronor i hyreskostnader.

Andra orsaker: tidigare år har valberedningen fått ta del av tid och plats för förbundsstyrelsens möten för att sedan kunna fördela ut dessa på sina egna ledamöter. Så har det inte fungerat det senaste året, låter det från de tre distrikten.

Vialberedningen ska enligt Svenska Bandyförbundets stadgar utse en vice ordförande och en sekreterare, något som inte skett enligt distrikten.

Karl-Axel Jonsson är ordförande för distrikt Nord med 28 klubbar. Han säger i en intervju med Radiosporten:

- Jag är rädd att småklubbarna här uppe blir totalt bortglömda. Kansliflytten är det enda vi vänt oss emot, inget annat, säger han.

Per-Anders Gustafsson:

- Vad jag vet har ingen från något distrikt besökt kansliet i Stockholm det här året.

En tuff ordförande

P-A Gustafsson är nu pensionerad från en vd-tjänst på hälsoföretaget Avonova med 700 anställda och som finns på 120 orter i landet. Han är van att peka med hela handen och inte rädd för att trampa någon på tårna. Han är inte den lättaste att umgås med ibland men att han brinner för svensk bandy och lagt ned ett jättearbete under året kan ingen ta ifrån honom.

Han har en gedigen bandybakgrund. Allsvensk spelare i hemstaden Villa Lidköping och Hammarby, 14 säsonger som tränare i Villa i olika omgångar. Under fyra säsonger i Vetlanda förde han klubben till dubbla SM-guld plus seger i Europacupen. Dessutom tre år som tränare i Vänersborg plus ett år som rådgivare i Boltic. 2011 valdes han i Förbundsstyrelsen och är ordförande i landslagskommittén sedan 2014. Han kan sin bandy, han vet vad styrelsearbete innebär.

Jag har följt elitbandyn sedan 1950-talet och skrivit mängder av artiklar om bandy under 30 år på Expressen. Att representanter från bandy-Sverige till stor del hakar upp sig på en flytt av kansliet är uppseendeväckande. Det finns viktigare saker att diskutera.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.