Oenighet och förvirring bland bandyklubbarna

När Svenska bandyförbundets valberedning med siffrorna 4-1 vägrade att föreslå omval av förbundsordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, började det blåsa i svensk bandy. Nu stormar det för fullt inför årsmötet den 5 september i Uppsala.

En halv bandyboll. Sporten splittras nu av diskussionerna runt Per-Anders Gustafssons framtid - ska han fortsätta som ordförande?

Bandyförbundets styrelse skriver i ett pressmeddelande att de står bakom sin ordförande. ”En enig styrelse förklarade under gårdagens styrelsemöte att de ger Per-Anders Gustafsson sitt fortsatta fulla förtroende”, skriver de.  Nu har det gått så långt att två styrelseledamöter, Henrik Nilsson, Karlstad och Anders Uhlin, Vänersborg, som har ett år kvar som ledamöter, hoppar av om valberedningen får sin vilja fram. Dessutom har ytterligare två ledamöter, Åsa Bäckström, Johanneshov och Jenny Svender, Ljusdal, undanbett sig omval.

Idrottens Affärer har i en tidigare artikel skrivit att AIK, Bollnäs, Edsbyn och Västerås har varit drivande för att få bort Gustafsson. Något som klubbarna förnekar.

Förbundskaptenerna stöder Gustafsson

Den förre elitspelaren Pär Gustavsson - Villa, Bollnäs och Sandviken och därtill världsmästare och trefaldig svensk mästaren (med Sandviken) - är assisterande förbundskapten för A-landslaget. Han skrev på Twitter att förbundskaptenskåren står bakom sin ordförande. ”Det finns ett absolut hundraprocentig stöd för Per-Anders”, skriver han.

Pär Gustavsson uppfattning är efter samtal med folk från olika sidor att misstroendet mot Per-Anders är baserat på känslor och personkemi och inte på faktiska resultat, säger han till Bandypuls.

- Det känns tryggt att veta att jag har styrelsen och förbundskaptenskåren bakom mig, säger P-A Gustafsson.

Det är tre distrikt som framför allt vill ha bort ”Nöne” Gustafsson, som valdes till ordförande den 18 juni 2019: distrikt nord, distrikt mellan och distrikt Stockholm.

Kansliflytten upprör

En av knäckfrågorna är kansliflytten från Stockholm till Vänersborg den 1 september. Det främsta skälet till flytten är att Bandyförbundet sparar 500 000 kronor i hyreskostnader.

Andra orsaker: tidigare år har valberedningen fått ta del av tid och plats för förbundsstyrelsens möten för att sedan kunna fördela ut dessa på sina egna ledamöter. Så har det inte fungerat det senaste året, låter det från de tre distrikten.

Vialberedningen ska enligt Svenska Bandyförbundets stadgar utse en vice ordförande och en sekreterare, något som inte skett enligt distrikten.

Karl-Axel Jonsson är ordförande för distrikt Nord med 28 klubbar. Han säger i en intervju med Radiosporten:

- Jag är rädd att småklubbarna här uppe blir totalt bortglömda. Kansliflytten är det enda vi vänt oss emot, inget annat, säger han.

Per-Anders Gustafsson:

- Vad jag vet har ingen från något distrikt besökt kansliet i Stockholm det här året.

En tuff ordförande

P-A Gustafsson är nu pensionerad från en vd-tjänst på hälsoföretaget Avonova med 700 anställda och som finns på 120 orter i landet. Han är van att peka med hela handen och inte rädd för att trampa någon på tårna. Han är inte den lättaste att umgås med ibland men att han brinner för svensk bandy och lagt ned ett jättearbete under året kan ingen ta ifrån honom.

Han har en gedigen bandybakgrund. Allsvensk spelare i hemstaden Villa Lidköping och Hammarby, 14 säsonger som tränare i Villa i olika omgångar. Under fyra säsonger i Vetlanda förde han klubben till dubbla SM-guld plus seger i Europacupen. Dessutom tre år som tränare i Vänersborg plus ett år som rådgivare i Boltic. 2011 valdes han i Förbundsstyrelsen och är ordförande i landslagskommittén sedan 2014. Han kan sin bandy, han vet vad styrelsearbete innebär.

Jag har följt elitbandyn sedan 1950-talet och skrivit mängder av artiklar om bandy under 30 år på Expressen. Att representanter från bandy-Sverige till stor del hakar upp sig på en flytt av kansliet är uppseendeväckande. Det finns viktigare saker att diskutera.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.