Pelé, alltid glad och positiv

Efter en tid på sjukhus där han behandlades för cancer har fotbollsikonen och trefaldiga världsmästaren, Pelé, avlidit i en ålder av 82 år.

Den 18 juli ,1971 abdikerade han från Brasiliens landslag på Maracana stadion inför 180 000 vittnen Det blev också ett avsked i den klubb, Santos FC, som han var trogen under hela karriär, på hemmaarenan i Sao Paulo inför 112 000 åskådare. 

Curt Einarsson var en av dem. Här skriver han om en avfotbollshistoriens största profiler.

Pelé var en positiv man och ville alltid framstå som tillmötesgående.

Egentligen sökte vi efter svaret på fotbollsundret Brasilien.Men det finns en spelare som har en huvudroll. Edson Arantes do Nascimento efter glödlampans uppfinnare Thomas Edison. 

När han slog igenom med att som 16-åring göra två av tre mål i en landskamp mot Argentina saknades ett smeknamn. Kravet var ett namn med rytm, i detta sambadansade land. Trots att Edson inte gillade sitt smeknamn Pelé, kom han att bli Pelé med alla. I detta fotbollstokiga land

Våra läktargrannar nöjde sig inte med att se avskedsmatchen, den skulle också höras. Referatet från matchen gick på högsta volym i varje transistorapparat som var och en hade. Alla tryckte radion tätt intill öronen för att inte missa något. När det drog ihop sig till en farlighet vid något mål förbyttes sittplatsen till ståplats, Alla reste sig. Fotbollen gick rakt igenom dem. Då kunde till och med den undersköna brasilianska skönheten bredvid sluta med virkningen.

Först med rinkreportrar

Under uppvärmningen hade 250 - 300 fotografer och reportrar inte låtit Pelé ta ett steg i frihet. När halvtidssignalen ljöd rusade media in på plan. 

Flera radiokanaler hade så kallade rinkreportrar på plats som sände och gjorde intervjuer direkt., varje andning, viskning skulle fångas upp från den omåttligt populäre fotbollskungen.

Inte nog med det. När andra halvlek skulle starta, utan Pelé, fick avspark vänta då lagkaptenen Gerson intervjuades vid mittcirkeln… 

I stort sett var ”det vackra landslaget”, världsmästarlaget från Mexico -VM 1970 då intakt. Vi förälskades i det landslaget under fem träningslandskamper i Brasilien och en mot Argentina i Buenos Aires. Men oj, vad kallt det var i slutet av juli för när Argentina hade vinter.

När Brasilien gjorde sorti vid VM -66 i England redan i gruppspelet, efter att Pelé hade sparkats sönder, vidtog räfst och rättarting i Brasiliens fotboll. Klacksparkar, sambafotboll och full fart framåt skulle näst intill överges. Carlos Parreira, fystränaren som, senare blev assisterande till förbundskapten Zagallo och förbundskapten själv, åkte till Europa för fotbollsstudier när han inte var i USA och granskade deras astronautträning.

Dockor och bilar i skymundan

När jag frågade senhor Carlos Parreira om hemligheten med Brasiliens fotboll blev svaret:

-När ett barn önskar sig en present, önskar dom sig i första hand en fotboll. 

Alla i Brasilien får ett leende när fotboll diskuteras. Statusen på en klackspark och att blockera skott är himmelsvid. Den låga tyngdpunkten och balansen grundläggs, faktiskt vid tvåmålsspel i sanden på Copacabana.

Jonas Thern, Sveriges störste talangutvecklare, är övertygad om att sandspelandet är förklaringen till brassarnas benstyrka.

Inför VM i Mexico 1970 gällde annorlunda villkor. Därför låg Brasilien trupp på träningsläger på hög höjd samtidigt som Pelé fick möjlighet att vila och spelarna en chans att vänja sig vid de nya villkoren. Finalarenan Aztecastadion låg på över 2200 meters höjd över Mexico City

Den Brasilienupplagan innehöll namn som offensive backen Carlos Alberto, mittfältarna Gerson och Clodoaldo som framför sig hade en anfallskvartett med högervingen Jair, spelbegåvade centern Tostao, vänsteryttern Rivelino  och firade stjärnan, Pelé.

Vid avskedslandskampen i Rio pågick hyllningar i lobbyn på Estadio Mario Fiho, det officiella namnet på Maracana. 

Presidenten i Brasilianska Fotbollsförbundet (CBF) Joao Havelange överlämnade en guldmedalj med inskriptionen ” Till Pelé, den störste spelaren i världen” och han avslutades med att kyssa en gråtande Pelé och bjöd in honom  att se resten av matchen från Tribuna de Honra. Det senare enligt en gulnad text hos Riotidningen Journal dos Sports av den 19 juli, 1971. En tidning som jag råkade komma över…

Apropå skilda villkor då och nu: Direkt efter matchslutet, utanför arenan, kunde vi köpa en rosa specialtidning om matchen. Och - den största tidningen i Brasilien, Journal do Brasil hade 10 fotografer som följde Pelé den här dagen.

Avslutningslandskampen i Rio gav i Brasilianska real; 1. 517. 117, 50 i matchintäkter. Med en svensk inflation motsvarar det 261 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde.

Blatters läromästare

När spelarna engagerades i landslaget fick dom samma ersättning av CBF som de hade i sina klubblag.

Presidenten, ja, den så omdiskuterade Joao Havelange som var FIFA-president i 24 år, efterträdaren Sepp Blatter blev kvar  tills han sparkades år 2015. Många initierade hävdar att det var Havelange som visade läraktige Blatter hur de ”icke officiella gångarna” inom FIFA skulle nyttjas till egna förmåner.

Då och nu – det är en fantastisk skillnad. Santosspelarna, gårdagens Pelé och dagens Neymar tangeras av likheter och olikheter.

När Neymar var 21 år hade han tjänat lika mycket som Pelé fick ihop under hela sin karriär.

Pappa Neymar, jo han heter så också, fick sitt fotbollsliv förkortat av en knäskada och hade svårt med försörjningsansvaret.

Pelés pappa, Dondinhos, fick också sin proffskarriär krossat av en knäskada. De tre barnen gick barfota i trasiga kläder och fick tigga till det dagliga uppehället. Som åttaåring gick Pelé, den äldste, till tågstationen och putsade handelsmännens skor.  

Upptäckt som 14-åring

Som 13 - 14-åring kom han med i det lokala laget Baura AC, vandrade via juniorlaget, snart till storlaget Santos FC

Han debuterade i landslaget som 16-åring, 173 cm lång, med förmågan att springa 100 meter med boll på 11 sekunder.

 Debuten innebar total succé. Han gjorde två av tre mål i en landskamp mot Argentina och ett år senare deltog han i VM i Sverige 1958. Pelé gjorde matchens enda mål i kvartsfinalen mot Wales, tre mål i semifinalen mot Frankrike och tvåmålsskytt i finalen mot Sverige.

Fotbollsvärlden hade fått en ny kung. Alla ville se honom och hans sambafotboll. Under den första Europaturnén spelade Santos FC 26 matcher på 6 veckor i 12 länder. På ett år kom Santos upp i inte mindre än 78 matcher.

Pelé vägrades av den Brasilianska regeringen, ibland styrd av en militärdiktatur att få flytta till Europa. Klubbar som Manchester United, Real Madrid stod ständigt i kö, men makthavarna var obevekliga.

Personlig konkurs

Inför VM i England 1966 avslöjades att Pelé var nära en personlig konkurs. En spansk affärsman hade förskingrat den matchbonus han hade tjänat under fyra år. Miljonerna var borta.

Då kom hans gamla klubb till undsättning. Santos tog över skulderna och tecknade ett kontrakt på obestämd tid, men 1974 lämnade han Brasilien.

Pelé fick mer upprättelse och återvann sin stjärnstatus när han avrundade sin karriär i New York Cosmos, tillsammans med bland annat Franz Beckenbauer. Han mötte här en helt annan marknad och träffade attraktiva kontrakt med multinationella företag som Pepsi och Warner.

Nu upprättas Pelés facit. Han har gjort, enligt RSSF, 767 mål på 831 officiella framträdande, med träningsmatcher blev det 1284 mål på 1375 matcher. (ett snitt på 0,92 mål per match, att jämföra med Messis 0,78 och Ronaldos 0,72.

Den främste

Pelé deltog i fyra VM under tre decennier och vann VM-guld 1958,1962 och 1970.

När de främsta PR-männen för sitt land skall nomineras och fotbollens största ambassadörer utses hamnar sentida stjärnor som Cristiano Ronaldo, Diego Maradona och Lionel Messi i skuggan av Edson Arantes do Nascimento!

Curt Einarsson

Fakta

Källor: Curt Einarssons dagboksanteckningar, Brasilianska tidningar från 1971, "Gräset är alltid grönare i Brasilien -En resa genom världens bästa fotbollsland", Henrik Brandao Jönsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.