Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det självklara inte alls givet

Hoten mot OS och VM-slutspel i fotboll växer. Världens största idrottsarrangemang är inte lika självklara. Foto: TT

 

Både FIFA och IOK framstår som något yrvakna inför det nya läget. Villkoren är inte de samma längre. Och här hemma fungerar inte längre demokratin inom idrottsrörelsen, få går på årsmöten, få ställer upp...

Just nu exploderar frågan om Qatar med mutor fick fotbolls-VM 2022. Ingen är förvånad. Det har inte ens handlat om misstankar, utan alla, säger alla, initierade har antagit att skälet för beslutet var mutor sedan beslutet kom. Därifrån till att mutorna rent formellt går att koppla till Qatariska staten eller det nationella förbundet är det långt.

IOK och FIFA urvakna

Påståendet ”FIFA är en korrupt organisation” kan dock alltid framföras utan risk för att någon säger emot. 

IOK har problem, man får inte ansökarländer till OS 2022. Något som jag förutsåg redan i fjol somras på rationella grunder. Drar sig även Norge ur efter folkomröstningen i höst så finns det inget demokratiskt land kvar bland sökarländerna. Det är ingen som säger emot påståendet att IOK är en icke demokratisk organisation utan demokratisk värdegrund.

Både FIFA och IOK framstår som något yrvakna inför det nya läget. Lika yrvakna som när Laila Freivalds gick på teatern under tsunamin eller när all världens regeringar skall hantera att Edward Snowden och Wikileaks har påtalat att de har ljugit. 

Inget går att hemlighålla

Kandidaten till presidentskap i EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, är våren 2014 av åsikten att det går att ta beslut i mörka rum. Dvs han föreslår den politik som är på väg att sänka IOK och FIFA. 

Det nya transparenta samhället där alla har tillgång till all information, där nästan ingenting går att hålla hemligt och där allt finns digitalt har ett antal mycket stora fördelar. Handeln ökar, mellanled försvinner för att de inte behövs och varor blir billigare. Den reella demokratin växer då alla som så önskar hittar den information de söker. Det finns nackdelar också, men totalt sett så överväger fördelarna. 

Det sker ungefär samtidigt som den grundläggande demokratin har slutat fungera inom idrottsrörelsen, detta då alldeles för få går på årsmöten har demokratin i form av alla människors möjlighet att få information och ha synpunkter exploderat. 

Hur ska det hanteras?

Vi saknar dock en struktur att hantera detta. Det vi nu ser inom IOK och FIFA kommer snart till RF och de nationella förbunden. Det tar en stund då våra organisationer vare sig är korruppta eller saknar värdegrund och ett av skälen till att inte missnöjesyttringar uppstått är att de utifrån sina förutsättningar gör ett bra jobb.  Men det kommer.

Det är självfallet positivt att både FIFA och IOK tvingas se över sin respektive organisation, sina koncept och sitt upplägg. De befinner sig i ett kritiskt läge där deras legitimitet är ifrågasatt och fotbollen behöver en fungerande global organisation som enda riktigt globala sport.

IOK har ett antal mycket drastiska åtgärder att ta till och mängden pengar som skvalpar på deras bankkonton kommer att förhindra att något händer innan det blir total kris.

Konsten att behålla sin legitmitet

Det varje förbund och RF nu borde fundera på är följande enkla mening; ”Hur skall vi förhindra att någon kan ifrågasätta vår legitimitet under de kommande tio åren?”.

Det handlar om kommunikation, transparens, etik och moral. Det handlar om att våga ifrågasätta hur organisationen är uppbyggd och om den behöver förändras. Kort sagt så behövs en organisation för det samhälle vi har, inte för det samhälle vi hade önskat att vi hade.

• När det gäller FIFA kan förhoppningsvis UEFA och dess amerikanska motsvarighet ta ledningen för att skapa något nytt och bättre. 

• När det gäller IOK finns inte någon möjlig ledare för att få ett IOK som gör rätt utifrån vad medborgarna vill ha. Här måste det uppstå en självinsikt som bara kan komma om det blir problem att sälja tv-rättigheter, sponsorskap och att få nya värdländer. TV-dealen i USA för kommande OS indikerar att det tar en stund innan något händer.

• För RF och de stora förbunden i Sverige är det enklare. Läget är gott idag även om horisonten har mycket mörka moln, det finns tid att skapa viljan och förståelsen för förändring och utveckling. De små unga förbunden med tillväxt har det naturligt i sig, då tillväxten skapar förändringsbehovet medan de små förbunden som tappat varje år i ett decennium knappast lär finna någon väg framåt. De mår nog bäst av att fortsätta som förut. 

Om jag får avsluta med ett gott råd så tror jag ödmjukhet är rätt approach framåt. Det är trots allt det råd jag fått av mamma varje vecka så länge hon levde och nu börjar jag inse att hon hade rätt hela tiden.

Dan Persson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.