Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kan det dyka upp någon konkurrent?

Björn Eriksson är mycket sugen på att blir RF:s ordförande, men frågan är om han får chansen vid riksidrottsmötet i maj. Foto: TT

 

Björn Eriksson är tydlig och vågar ta strid om det som är viktigt. Lagspel och ödmjukhet får ses som utvecklingsområden för honom. Sedan får vi se om de stora förbunden tycker att de ska bry sig om vem som är ordförande i RF eller vad RF gör…

Men det kan också finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar i maj…

Välkänd profil

Det har varit klart en längre tid att valberedningens förslag på ny RF-ordförande skulle heta Eriksson. Till slut blev det Björn och inte Thomas som blev valberedningens förslag. 

Björn Eriksson behöver ingen längre presentation. Rikspolischef, generaldirektör för Tullverket, landshövding i Östergötland på den civila sidan. Med i Riksidrottsstyrelsen sedan länge, ordförande för skidskyttet och nu friidrotten, huliganutredare, ordförande för säkerhetsbranschen och ett otal andra uppdrag. 

Björn Eriksson är bevisligen kompetent och kan idrotten även i detaljer. Han är tydlig och en av hans starka sidor är att han utgår från den verklighet vi har, inte den man önskar att vi hade haft. Han vågar ta strid om det som är viktigt och är tydlig. Utvecklingsområden i hans fall får ses som lagspel och ödmjukhet.

Något alternstiv kommer

Björn Eriksson är inte de stora förbundens val, det är i sig inte ett problem. Problemet är snarare om de stora förbunden i större utsträckning kör själva och alienerar sig från RF, dvs för dem är det inte längre så viktigt vem som är ordförande i RF eller vad RF gör.

Den stora frågan är om det här innebär att Björn Eriksson blir vald på riksidrottsmötet i Helsingborg i slutet på maj. Svaret på den frågan är att det inte går att svara på än så här minuter efter det att han presenterats som valberedningens förslag. 

Min bedömning är att det är 50 procent sannolikhet att det finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar.

Han har tyngd

Signifikant är att av fem nominerade kandidater så är en föreslagen till ordförande och tre som valberedningens förslag till riksidrottsstyrelsen. Uppväxt i svenskt föreningsliv som jag är antar jag att de tre som tackat ja att vara kandidater till riksidrottstyrelsen väljer att inte kandidera mot valberedningens förslag på ordförandeposten.

Lars Liljegren med en nästan 50-årig idrottsgärning och en av Idrottssveriges allra tyngsta CV, för närvarande ordförande för Fäktförbundet och på idrottens ideologiska barrikader sedan 15 år är inte med. Därmed inte sagt att vi hört det sista från Lars Liljegren.

Nästa fråga är vad som händer om Björn Eriksson blir vald. Default på den frågan är ingenting. Jag antar att han siktar på två perioder, dvs fyra år och jag känner honom väl nog för att inse att hans idé aldrig är att förvalta utan han vill utveckla.

Fyra huvudfrågor

Huruvida det går att skapa förändring på så kort tid som fyra år är en annan fråga där jag är mera tveksam.

Områden som behöver hanteras är bland annat följande:

• Samhällets syn på idrotten

• Medlemsbegreppet i en värld som förändras väldigt fort

• Organisationsformerna, dvs hur förhåller RF sig till det kommersiella.

• Reglementet för tävling som påverkar idrotten för mycket.

Här bör dock noteras att innan strategin för Idrottsrörelsen 2.0 är fastlagd är det svårt peka på vad RF bör göra och det kan ta halva den tid Björn Eriksson planerat att sitta som ordförande att lösa det lilla problemet som enighet runt en ny strategi utgör. Jag skulle påskynda strategiarbetet om jag vore honom.

Huruvida den nyvalda styrelsen når en enighet om riktning är en annan fråga som ingen, inte ens Björn Eriksson, kan svara på i nuläget.

Hon står för bredden

Valberedningens förslag till RS-styrelse var lite speciellt eftersom två styrelser (SISU och RF) skulle slås samman till en och enligt svensk modell skulle båda få in ”sina” kandidater i den sammanslagna styrelsen.

Utöver att Tommy Ohlström, Tomas Eriksson, och Håkan Leeman som kandiderade som ordförande föreslås är väl Anna Iwarsson det namn jag tycker är roligast att se. Hon har under tolv år som generalsekreterare för Friskis&Svettis utvecklade organisationen till en av Idrottssveriges mest spännande har ett omfattande kunnande om både idrott, folkhälsa och ledarskap. Med Anna i styrelsen så blir det fyra personer i styrelsen som kan bredd vilket jag ser som viktigt framåt i tid.

Övriga var dels kandidater med specifik kunskap inom ämnen som juridik och forskning och dels omval så att båda organisationer fick med de sina. Jag känner för få för att kunna bedöma om det här blir en styrelse som kan enas om väg framåt men i nuläget finns inget som talar emot det.

Så för att sammanfatta. Det vi vet är att valberedningen föreslagit att Karin Mattsson Weiber skall ersättas av Björn Eriksson. 

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.