Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kan det dyka upp någon konkurrent?

Björn Eriksson är mycket sugen på att blir RF:s ordförande, men frågan är om han får chansen vid riksidrottsmötet i maj. Foto: TT

 

Björn Eriksson är tydlig och vågar ta strid om det som är viktigt. Lagspel och ödmjukhet får ses som utvecklingsområden för honom. Sedan får vi se om de stora förbunden tycker att de ska bry sig om vem som är ordförande i RF eller vad RF gör…

Men det kan också finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar i maj…

Välkänd profil

Det har varit klart en längre tid att valberedningens förslag på ny RF-ordförande skulle heta Eriksson. Till slut blev det Björn och inte Thomas som blev valberedningens förslag. 

Björn Eriksson behöver ingen längre presentation. Rikspolischef, generaldirektör för Tullverket, landshövding i Östergötland på den civila sidan. Med i Riksidrottsstyrelsen sedan länge, ordförande för skidskyttet och nu friidrotten, huliganutredare, ordförande för säkerhetsbranschen och ett otal andra uppdrag. 

Björn Eriksson är bevisligen kompetent och kan idrotten även i detaljer. Han är tydlig och en av hans starka sidor är att han utgår från den verklighet vi har, inte den man önskar att vi hade haft. Han vågar ta strid om det som är viktigt och är tydlig. Utvecklingsområden i hans fall får ses som lagspel och ödmjukhet.

Något alternstiv kommer

Björn Eriksson är inte de stora förbundens val, det är i sig inte ett problem. Problemet är snarare om de stora förbunden i större utsträckning kör själva och alienerar sig från RF, dvs för dem är det inte längre så viktigt vem som är ordförande i RF eller vad RF gör.

Den stora frågan är om det här innebär att Björn Eriksson blir vald på riksidrottsmötet i Helsingborg i slutet på maj. Svaret på den frågan är att det inte går att svara på än så här minuter efter det att han presenterats som valberedningens förslag. 

Min bedömning är att det är 50 procent sannolikhet att det finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar.

Han har tyngd

Signifikant är att av fem nominerade kandidater så är en föreslagen till ordförande och tre som valberedningens förslag till riksidrottsstyrelsen. Uppväxt i svenskt föreningsliv som jag är antar jag att de tre som tackat ja att vara kandidater till riksidrottstyrelsen väljer att inte kandidera mot valberedningens förslag på ordförandeposten.

Lars Liljegren med en nästan 50-årig idrottsgärning och en av Idrottssveriges allra tyngsta CV, för närvarande ordförande för Fäktförbundet och på idrottens ideologiska barrikader sedan 15 år är inte med. Därmed inte sagt att vi hört det sista från Lars Liljegren.

Nästa fråga är vad som händer om Björn Eriksson blir vald. Default på den frågan är ingenting. Jag antar att han siktar på två perioder, dvs fyra år och jag känner honom väl nog för att inse att hans idé aldrig är att förvalta utan han vill utveckla.

Fyra huvudfrågor

Huruvida det går att skapa förändring på så kort tid som fyra år är en annan fråga där jag är mera tveksam.

Områden som behöver hanteras är bland annat följande:

• Samhällets syn på idrotten

• Medlemsbegreppet i en värld som förändras väldigt fort

• Organisationsformerna, dvs hur förhåller RF sig till det kommersiella.

• Reglementet för tävling som påverkar idrotten för mycket.

Här bör dock noteras att innan strategin för Idrottsrörelsen 2.0 är fastlagd är det svårt peka på vad RF bör göra och det kan ta halva den tid Björn Eriksson planerat att sitta som ordförande att lösa det lilla problemet som enighet runt en ny strategi utgör. Jag skulle påskynda strategiarbetet om jag vore honom.

Huruvida den nyvalda styrelsen når en enighet om riktning är en annan fråga som ingen, inte ens Björn Eriksson, kan svara på i nuläget.

Hon står för bredden

Valberedningens förslag till RS-styrelse var lite speciellt eftersom två styrelser (SISU och RF) skulle slås samman till en och enligt svensk modell skulle båda få in ”sina” kandidater i den sammanslagna styrelsen.

Utöver att Tommy Ohlström, Tomas Eriksson, och Håkan Leeman som kandiderade som ordförande föreslås är väl Anna Iwarsson det namn jag tycker är roligast att se. Hon har under tolv år som generalsekreterare för Friskis&Svettis utvecklade organisationen till en av Idrottssveriges mest spännande har ett omfattande kunnande om både idrott, folkhälsa och ledarskap. Med Anna i styrelsen så blir det fyra personer i styrelsen som kan bredd vilket jag ser som viktigt framåt i tid.

Övriga var dels kandidater med specifik kunskap inom ämnen som juridik och forskning och dels omval så att båda organisationer fick med de sina. Jag känner för få för att kunna bedöma om det här blir en styrelse som kan enas om väg framåt men i nuläget finns inget som talar emot det.

Så för att sammanfatta. Det vi vet är att valberedningen föreslagit att Karin Mattsson Weiber skall ersättas av Björn Eriksson. 

Dan Persson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.