Kostar att förneka problem...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två händelser inom sponsring och event har dominerat den senaste veckan: Super Bowl och Arla. Båda massivt mediabevakade. Fast på helt olika sätt.
NFL och skadade spelare, länge förnekade organisationen problemen, men det utmynnade i en film, Concussion med Will Smith i huvudrollen och där problemen påvisas. Foto: TT

 

Super Bowl: ett av världens största event inom idrott som avgjordes natten till måndag mellan Denver Broncos och Carolina Panthers (24-10). 65 000 åskådare på plats på Levi´s Stadium i Santa Clara utanför San Fransisco i Kalifornien. Lägg därtill 160 miljoner TV-tittare i 180 länder – med en mediabevakning som inte står en VM-final i fotboll långt efter. 

Trots allt

Arla Foods: dansk-svenskt mejerikooperativ som ägs av 12 629 mjölkbönder i sex europeiska länder: Belgien, Danmark, Luxemburg, Storbritannien, Sverige och Tyskland (källa: Wikipedia). Också kraftigt mediabevakat – dock inte så positiv som Super Bowl. SVT:s Uppdrag Granskning vände på varenda sten, och trots att vd:n ställde upp på en intervju enligt krishanteringens alla regler kunde han inte rädda sitt eget jobb.

Enskilda chefers vidlyftiga representation på krogen, privata utlägg på företagskort och kundevenemang på golfklubb, utan produktpresentation, blev till slut för mycket.

Så, vad kan då Arla Foods lära av Super Bowl?

Jo, främst hur man bygger ett varumärke trots ett antal utmaningar på vägen. 

H&M och Beckham igen

Detta var Super Bowl nr 50. Finalen av NFL-säsongen är därmed en del av amerikanernas DNA, lika naturligt av det amerikanska samhället som presidentvalet vart fjärde år, äppelpaj och flaggviftande barn på 4th of July. Eventet har byggts från år till år, med allt fler fans och därmed möjligheten att ta allt bättre betalt för såväl biljetter som reklamtid. Biljettpriser på 25 000 kronor på andrahandsmarknaden är inte ovanligt, och i år fick företagen punga ut med 26 miljoner kronor för 30 sekunders reklamtid i TV! 

Svenska H&M var en av dem, så nu vet de amerikanska kvinnorna (huvudmålgruppen) var de ska köpa kalsonger till sina pojkvänner, sambor och makar fram över. Tacka fotbollsikonen David Beckham för det. Han var för säkerhets skull på plats för att se att allt såg bra ut – och säkert även för att uppleva finalatmosfären. Fotboll som fotboll…

Det är viktigt att det som kommuniceras under och runt Super Bowl också motsvaras i själva produkten, det vill säga spelet på planen. Det ska vara tufft, fartfyllt och festligt. Det är den kulturen NFL byggt upp, även om de haft anledning att se över profilen sedan sekelskiftet, då ett antal dödsfall av före detta NFL-spelare kunnat kopplas till hjärnskador på grund av kraftiga huvudkollisioner under karriären.

Efter att först ha förnekat problemet under en längre tid har NFL valt att ta problemet på allvar och stödja forskning i ämnet. Även reglerna har ändrats för att minska riskerna för kollisioner – och dryga böter väntar de spelare som inte följer reglerna.

Glöm inte rötterna!

Mörkläggningen har kostat. En film i ämnet, Concussion (Hjärnskakning) med Will Smith i huvudrollen, har gått upp på biograferna i USA, och vållat stor debatt. Filmen har premiär i Sverige 11 mars och redan nu har Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, varit i Aktuellt-studion (måndags kväll) och kommenterat problemet, som är ett USA-fenomen.

Här har Arla en läxa att lära. Ta problemet på allvar, och agera istället för att reagera. Det går aldrig att glömma sina rötter. Policys i all ära, men om de inte efterlevs är de inte bara verkningslösa – de motverkar också sitt syfte. Extra uppenbart blir det förstås när Uppdrag Granskning intervjuar ett mjölkbondepar som har det svårt att få ihop ekonomin på grund av allt lägre ersättning för mjölken. Har vi någonsin tidigare sett ett tydligare ”David-mot-Goliat”-perspektiv…?

Nä, nu gäller det att backa hem för Arla och börja om från början. Här gäller det i första hand att återvinna förtroendet hos de 12 629 mjölkbönderna som är ägare av Arla. De är företagets ambassadörer och säljare. Återhållsamhet blir ett ledord, men det går inte att backa sig ur en kris – tror mig, jag var anställd på Skandia runt sekelskiftet – utan även kreativitet för att stärka kundrelationerna.

Att följa lagar och regler, även i representation på golfbanan, är självklart för att hålla Skatteverket och Institutet Mot Mutor nöjda och glada, och för att konsumenterna inte ska välja konkurrenternas produkter vid kyldisken.

Arla har ett digert arbete framför sig. Men inget ont som inte har något gott med sig. Den här typen av kriser, följt av stark självrannsakan, brukar bygga en bättre och konkurrenskraftigare organisation.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.