11 000 aktiva stängs ute

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag inleds idrottsrörelsens årsmöte i Jönköping. Där ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen har föreslagit att Svenska Cheerleadingförbundet inte ska få bli medlemmar. Det tycker vi är märkligt., skriver nio föreningsrepresentanter i ett debattinlägg

Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige, med aktiva cheerleadingföreningar från Kalix i norr, via Stockholm och Göteborg, ner till Malmö i söder.

Intresset ökar explosionsartat

Stockholm har idag nio föreningar med tillsammans över 2300 aktiva cheerleaders. I Stockholmsområdet har intresset för sporten ökat explosionsartat och antalet utövare har mer än fördubblats nationellt.

Det är främst i gruppen flickor mellan sju och sexton år som intresset ökar mest. En grupp många andra idrotter har svårt att nå ut till och också behålla. Exempelvis har Sundbybergsföreningen Dynamite Cheerleading varit verksam i 30 år och har under de senaste fem åren snabbt växt från knappa 200 till över 500 utövare.

Om vi föreningar i Stockholm får bättre förutsättningar att bedriva föreningsverksamhet skulle vi också ha möjligheten att ta emot många fler utövare i denna av kommunerna prioriterade grupp. Cheerleading är en inkluderande och ultimat lagsport där exempelvis föreningen Haninge Cheer Elite har ett paracheerlag.

Även internationellt uppvisar svensk cheerleading bra prestationer. För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen.

Vi uppfyller alla krav

Vi tycker att det är dags för Riksidrottsförbundet att släppa in det 24 år gamla Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) som medlemmar.

Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli ett specialidrottsförbund.

Förbundet består av cirka 11 000 utövare fördelade på 55 medlemsföreningar. Kraven för medlemskap är att förbundet har 1 500 medlemmar och minst 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF redan som ett stort förbund.

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrottsförbund och möjliggöra för svensk cheerleading att fortsätta växa och utvecklas. Trots det vill inte Riksidrottsstyrelsen godkänna SCF:s ansökan.

Riksidrottsstyrelsen anser istället att cheerleading bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet borde bli en del av Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter.

Det finns ett visst inslag av akrobatik i cheerleading. Men det är inte vad idrotten främst bygger på. Att engagera är det centrala för cheerleading, som bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser.

Vi vill utveckla idrotten!

Skälen till varför cheerleading borde få stå på egna ben är många. Det handlar om att kunna lägga all vår kraft på att utveckla idrotten och hjälpa våra medlemsföreningar istället för att ständigt behöva hävda oss mot en mycket större organisation med sitt fokus någon annanstans.

 Ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle innebära både ett erkännande för sporten, men också skapa mer jämlika förutsättningar. Vi vill liksom andra idrottsförbund kunna få del av stöd till bland annat utbildningar och landslag, för att bara nämna några skäl.

Internationellt är cheerleading erkänt som idrott. Cheerleading har även fått ett provisoriskt erkännande från Internationella olympiska kommittén och är invalda i Sport Accord.

 Det är dags att Riksidrottsförbundet erkänner oss och cheerleading som idrott och släpper in oss som medlemmar, så att vi kan fortsätta utvecklas på samma villkor som alla andra sporter och idrottsföreningar runt om i landet.

 Daniel Bergqvist - Dynamite Cheerleading (Sundbyberg), Beata Pontén - Twisters Cheer Elite (Nacka), Anders Pärhagen - Haninge Cheer Elite (Haninge), Elin Svensson - United Movement Cheer (Sollentuna), Lotta Eckerud - Power Cheer Allstars (Haninge), Sten Karlson - SOL GF (Hägersten), Olivia Lund - Tyresögymnastiken IAC (Tyresö), Alexander Ström - Action Athletics (Järfälla), Branki Blomberg - Eastcoast Cheerleaders (Täby/Åkersberga)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.