När en kommun vill spara...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Höjda hyror, sänkta bidrag. Att ta hand om föreningslivet i Mölndal är minsann ingen enkel ekvation.

Mölndal, en kommun söder om Göteborg, fyller 2022 jämnt, 100 år. Firandet har väl startat så där, om vi ska uttrycka oss milt.
Kultur– och fritidsnämnden, i en kommun, behöver spara 3,3 miljoner. Det ska ske genom höjda hyror på hallar och anläggningar – och med sänkta föreningsbidrag.

Jag får det helt enkelt, lika lite som föreningarna i Mölndal, att gå ihop.

Mitt sunda förnuft säger nämligen att det är ett beslut som kommer att kosta oerhört mycket mer än det smakar.
I form av försämrad hälsa.
Med tuffare villkor för ett redan hårt ansatt föreningsliv, vilket självklart kommer att gå ut över inte minst barn– och unga.

Med en örfil till alla de ideella ledare som idag bidrar med såväl tid som egna pengar. Med en försvagad samhällsnytta.
Visst, det kanske kortsiktigt löser den besparing politikerna önskar, men kommer att kosta och belasta samhället mångdubbelt i framtiden.

Kortsiktig lösning

Min övertygelse om att idrottsrörelsen betyder mer för samhällsnyttan än vad vi kanske förstår är stark. Jag inte bara tror att den bidrar till att framförallt unga män och pojkar får möjlighet att välja en sund väg i livet istället för att lockas in i exempelvis gängkriminalitet. Jag vet att det är så.

Läste en krönika av Oisín Cantwell, kolumnist i Aftonbladet, där denne tar upp att det skett 27 mord med skjutvapen i Sverige enbart under årets fyra första månader. Det är dubbelt så många som under samma period i fjol…

Vi upplever också en annan oerhört skrämmande utveckling. Om det tidigare möjligen sköts för att markera/skrämma och siktades på fötter och knän, ser vi i dag avtryckta handlingar som är direkt dödliga genom att på nära håll träffa huvudet. Dessutom allt oftare i offentliga miljöer med en oroväckande hög risk att utsätta även oskyldiga offer.

Min uppfattning för att komma till rätta med det som sker på gator, torg, gym och andra ställen är att få stopp på den gängrekrytering som lockar barn– och unga i allt tidigare åldrar. 

Ingen åtgärd lika effektiv

Där finns det ingen effektivare åtgärd än att stimulera ett inkluderande och värdegrundande föreningsliv, att i största möjliga mån ge vår viktigaste folkrörelse de verktyg och resurser som behövs i syfte att skapa ett bättre samhälle.

Ett exempel på det är den enkät som Riksidrottsförbundet nyligen uppvaktade våra partier med. Den handlade om ett förslag om att Boverket i sin vägledning till landets kommuner framöver inkluderar idrott. Det vill säga, dels bygger nya anläggningar och/eller ser till att renovera och underhålla redan befintliga. Likaså att det i plan– och bygglagen läggs till att våra kommuner ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning.

Allt i syfte att motverka psykisk och fysiska ohälsa hos barn- och unga, att komma till rätta med en utbredande segregation och bidra till ett socialt hållbart samhälle.

Jag förstår om och att det på olika håll krävs prioriteringar i budgetar och politiska beslut.
Jag är också övertygad om att vårt unika föreningsliv och alla ideella krafter redan i dag betalar tillbaka till samhället i högre grad än någon annan aktör och ska komma längst ner på listan då det handlar om att spara.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.