Kan ingen ge honom rätt information?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fredrik Reinfeldt blev invald som ny förbundsordförande i Svenska Fotbollförbundet tidigare i vår. Ett val där Reinfeldt helt utan erfarenhet inom fotbollsrörelsen vann över den betydligt mer meriterade Lars-Christer Olsson med 143 röster mot 111. Personligen hade jag hellre sett Olsson som ny ordförande, givet hans gedigna erfarenhet i såväl svensk som internationell fotboll och det omfattande nätverk han har inom rörelsen. Samtidigt tyckte jag det var orimligt att Reinfeldt inte ville yttra sig om sina visioner för svensk fotboll i det fall han blev vald. Men det måste ha funnits skäl ltill att valberedningen lyfte fram honom som deras kandidat...

Idag är min skepsis inför Reinfeldt förstärkt så till den milda grad att jag är rädd att han är direkt skadlig för svensk fotboll så som vi känner den. Reinfeldt har nu i SVT uttalat sig om sin syn på VAR inom fotbollen och sin syn på de föreningsdemokratiska beslut som ligger till grund för ett motstånd mot VAR i svensk elitfotboll:

”VAR är vår framtid… …Flera har ju börjat med att säga nej. Det finns inte en lång utredning, utveckling och diskussion… …Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar. Alla har rätt att vara med och tycka och förstå och vilja något kring VAR.”

En logisk vurpa

Inledningsvis gör Reinfeldt en logisk vurpa här. Det är inte det värsta, det kommer vi till, men den bristande logiken är så underhållande att vi börjar med den: Reinfeldt anser alltså att det är fel att vara motståndare mot VAR utan att det gjorts grundlig utredning, men samtidigt är han tvärsäker på att det är framtiden för svensk fotboll utan att det gjorts grundlig utredning. Här finns det definitivt ett utrymme att vässa argumentationen.

Det som är betydligt mindre underhållande men desto mer graverande är synen på svensk föreningsdemokrati. Reinfeldt menar att det är några få supportrar som bromsar utvecklingen, en utveckling som skulle komma all publik till godo. Låt oss backa bandet lite. Det är inte tal om några få supportrar. 19 av de 32 klubbarna som ingår i Svensk Elitfotboll har årsmötesbeslut att aktivt ta avstånd från införandet av VAR i svensk fotboll. Det är inte några få supportrar, det är föreningsdemokratiska beslut tagna i föreningarnas högsta beslutande organ.

Jag får känslan av att det kanske är nödvändigt att skicka Reinfeldt på någon av RF/SISUs utmärkta kurser i föreningsarbete, eftersom han uppenbarligen inte förstår att svensk idrottsrörelse är medlemmarna i föreningarna, som i sin tur är medlemmar i specialidrottsförbund, som i sin tur är medlemmar i Riksidrottsförbundet RF. Besluten i föreningarna att motarbeta VAR är precis lika legitima som beslutet att välja Reinfeldt till ny ordförande i SvFF, dessa beslut bygger alla på samma fundamentala föreningsdemokratiska princip: En medlem, en röst.

Nog rörde han om

Att Reinfeldt vill inkludera övrig publik i beslutet visar bara på hans bristande förståelse för hur ”sports governance” fungerar. En betalande evenemangsbesökare är naturligtvis viktig för omsättningen för den arrangerande föreningen, men det betyder inte att den ska ha inflytande på beslut som rör tävlingsbestämmelser för den gällande idrotten.

Ett eventuellt beslut om införande av VAR berör endast de 32 elitföreningarna och därför är det helt naturligt att det är dessa föreningar som också har inflytande på beslutet. 19 av dessa föreningar har som sagt tagit beslut i föreningens högsta beslutande organ att ta avstånd från VAR. Det är inte bara några få supportrar.

Om Reinfeldt hade för ambition att röra om i gryten och göra sig obekväm hos många av förbundets medlemmar har han lyckats. Om inte bör han å det snaraste pudla och be alla de ideellt aktiva medlemmar i SvFFs föreningar, som tagit demokratiska beslut men nu blivit degraderade till ”några få saupportrar”, om ursäkt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.