Tyvärr - en final att minnas!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag fick kryssa genom skaran av tusentals Gazakrigsdemonstranter för att bana mig väg upp till den upphaussade allsvenska finalen. Det är ju sådana tider.

Och det blev en sådan match.

Inte särskilt mycket fotboll, övertända spelare, stridslystna s k supportrar, brandlarm och huliganbråk. När varningssirenerna tjöt, rann all glädje av mig och jag promenerade hem.

Tyvärr blev det en final att minnas.

Malmö FF, svensk fotbolls mästarlag 2023, efter en final vi aldrig glömmer. Foto: Johan Nilsson / TT

Att Malmö FF vann SM-guldet efter en straff som var ytterst tveksam visade bara att inte heller Sveriges bäste domare fullt ut klarade av att hantera den här matchen. Allt var så uppskruvat, allt gick bananas, Elfsborg tycktes spela för att hålla den nolla som räckte för guld, MFF-arna stred med alla medel för ett nödvändigt mål; det var riv och slit och spark och spring och en riktigt torftigt fotbollsmatch mellan de två lag som skall vara Sveriges bästa om man läser tabellen.

Hur farlig får fotbollen bli?

När jag kom ut ur Stadion-anläggningen - det blev ju totalt en timmas avbrott och jag hann gå hem och precis komma inför dörren när andra halvlek skulle börja - stod en man med ett litet gråtande barn i famnen. Efter rök och smällar, ett tjutande brandlarm och en hotfull stämning, hade också han gett upp. Förtvivlad över sakernas tillstånd.

Har vi inte sett tillräckligt med smällar och rök och meningslösa krig och gråtande barn, får vi inte ens ha en frizon på fotbollsarenorna längre?

Vi lever i en fullkomligt knäppgalen värld, en mycket farlig tid och eftersom idrotten är (och alltid har varit) en spegel av samhället är det förstås ingen överraskning att årets största match förvandlas till ett slagfält, där hatet gror, våldet tar sig barnsliga (men farliga) uttryck, att människorna tappar kontrollen och alla står handfallna och undrar vad som händer härnäst?

När blir fotbollsmatcherna så farliga att de inte kan genomföras säkert? När måste bortaklackarna förbjudas? När finns teknik (och folk) i tillräcklig grad för att inte människorna skall kunna dra in raketer och bengaler på läktarna? En liten väska är det förbjudet att ta in men raketer…ja, jag vill inte ens veta var de gömts. 

Men det är fullkomligt horribelt. och det kommer inte att kunna fortsätta på den här farlighetsgraden. Det finns all anledning att oroa sig för fotbollens framtid. De kriminella måste rensas ut, rånarluvorna bort och klubbarna ta mod till sig och sluta dalta med sina supporters. Övervakningskameror, någon?

Glädjen dräneras bort

Vi skulle kunnat summera en fantastisk allsvenska med publikrekord (21.562 på Malmö stadion), massor av intressanta matcher, talangfulla spelare, spännande, nya tränare, en guldstrid in på mållinjen, en kamp undan nedflyttning som slutade med att storlag som AIK och IFK Göteborg till slut klarade sig med ett nödrop.

Vi hade väl också hoppats på en guldmatch värd en generös recension men, sorry, det går inte.

Verkligheten dödar drömmarna i dessa tider, glädjen dräneras bort av människor som tydligen anser sig ha som sin främsta uppgift att jävlas, att hota, att vara oförskämda, att totalt sakna respekt. Den ”poesi” som dröp ur käftarna på dem som vandrade som jag på Baltiska vägen uppemot stadion var på en så skrämmande primitiv och låg nivå att man kan misstänka att dess megafoner inte har dragit på sig några större studieskulder.

Allsvensk avslutning, lagen som möts kan båda ta guld, Stadion fullsatt, hösten håller andan, drömrubriken stavas fotbollsfest men just den här dagen fungerar knappast någonting.

Spelare springer ihop och river tröjorna av varandra, dribblingar blir bara trassel, passning går åt alla håll, bollar flyger iväg till inkast, Elfsborg gör inte ens några försök att få in en boll, det rika laget i den växande staden med en tidning så tondöv att dess förstasida basunerat ut ”Grattis till silvret, Elfsborg” på matchdagen, det laget står mest på egen planhalva och bollar gris. Domaren (Glenn Nyberg) verkar lite tagen på sängen, blåser inte när han borde (för det är överfall i nästan varenda duell), men visslar för en 50-50-duell som ger MFF straff och guldet. Det var inte mycket som fungerade.

Succé för Rydström

När huliganerna gjort sitt, när raketerna skjutits upp och brandlarmet tystnat kunde matchen fortsätta efter en timmas uppehåll, Isaak Kiese-Thelin slog säkert in den där straffen som i varje fall var ytterst tveksam och för Elfsborg var det bara att gräma sig och undra över hur de kunde missa öppet mål hemma mot Degerfors i näst sista omgången. 

Den här ”krigsövningen” i Malmö kunde ju ha varit en helt ointressant match. Men MFF var till slut det bästa laget och stärker bara sin ställning som Sveriges mesta mästarlag (23:e nu). 

Men att det skall hänga bara på ett enda mål efter 30 omgångar för ett lag som har så stora resurser. Det var nästan skrattretande vid prisutdelningen när MFF först presenterade sin ledartrupp. Jag trodde det aldrig skulle ta slut. 

Efter fjolårets tränarfiasko och en sjundeplats är det förstås ren succé för nye tränaren Henrik Rydström och hans lite komplicerade fotbollsfilosofi. Han har åtskilliga reglage att skruva på innan han når MFF:s nivå 2014-2015. Det spel som gav guld i Allsvenskan i år räcker inte långt i internationell konkurrens.

Starkt förstås ändå att efter försäljningen av Allsvenskans mest utvecklingsbare spelare, Hugo Larsson, och den trista sjukdomshistorien med Anders Christiansen (och diverse bomskott på värvningsfronten) ta hem guldet. 

Häcken spelade årets bästa fotboll, Elfsborg hade guldet i egna händer men MFF står där som segrare. Tabellen ljuger aldrig.

En usel guldfinal men därmed inte sagt att det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid.

Men man behövde i alla fall inte gå på match i hjälm, skottsäker väst och en nytecknad krigsförsäkring.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.