Reinfeldt en bromskloss som befarat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag.

Han ställer in möten, kommer inte till möten och på förbundet hopar sig bekymren. Precis som befarat; han trodde att Svenska Fotbollförbundet var som vilket företag som helst där styrelsen bara behöver se till att vd:n göra sitt jobb.

Med åtta styrelseuppdrag och sitt eget bolag har han mycket att tänka på. För mycket tyder alla fakta på. där han arbetar. Och sitt eget företag.

Det är förstås fel att klandra bara Reinfeldt för att Svenska Fotbollförbundet inte sköts. Det var en massa naiva, och möjligen imponerade, delegater  som röstade fram honom. Han vann ordförandevalet i mars i fjol med rösterna 143-111 mot utmanaren Lars Christer Olsson. 

Varning utfärdades, inte minst i denna spalt; hur skall Reinfeldt hinna med att sköta ett heltidsjobb som Svenska Fotbollförbundets ordförande när han sitter i ytterligare åtta styrelser, ordförande i tre?

Inte prio ett

Svaret? Han hinner inte. Det var i Aftonbladet jag läste om hur han inte alls deltog i de tre landsdelskonferenser som anordnades, han uteblev från ett viktigt möte med justitieminister Gunnar Strömmer och idrottsminister Jakob Forssmed där man skulle diskutera hur läktarvåldet och ordningsstörningarna på arenorna skulle bemötas. Inte heller till ett möte hos idrottsministern gällande ungdomsidrotten dök han upp och inbjudningar från flera distriktsförbund har han nonchalerat. Supporterunionen ville också ha en diskussionen med förbundsbasen men han struntade i det också. Det jag läser rimmar väl med det jag hör från mina källor högt upp och runt svensk fotbolls centrala organ. Rapporterna säger att de som röstade på Lars Christer Olsson känner sig stärkta i uppfattningen att de valde rätt, men också att många som röstade på Reinfeldt nu inser att de gjorde ett misstag. 

Det var också ett bedrövligt dåligt arbete av valberedningen som inte i grunden gick igenom och gjorde klart för sig hur Reinfeldt tänkte disponera sin tid, hur han tänkt att fotbollen skulle skötas när han också har åtaganden i åtta andra styrelser för företag med en sammanlagd omfattning av 30 miljarder. Det var alldeles uppenbart redan från början att fotbollen inte var prio ett för den förre högerledaren.

Gigantiskt reformarbete

Fredrik Reinfeldt är heltidsarvoderad ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Med en lön på över en miljon. Men han jobbar inte heltid. Långt därifrån. Han förstod aldrig, informerades tydligen inte heller om, av valberedning eller andra, att ordförandeskapet i Svenska Fotbollförbundet är ett jobb med heltidsansvar, ett aktivt och drivande ordförandejobb, inte som i den företagsvärld där Reinfeldt plockar hem merparten av sina miljoner genom ”styrelsebigami” , där styrelsen ses då och då, tillsätter vd och ser till att han sköter sig. 

”Fotbollförbundet håller på att förvandlas från en folkrörelse till ett tjänstemannaföretag”, som en av Aftonbladets källor påpekade.

Klagomålen mot Förbundet och dess ordförande kommer i en tid med stora omorganisationer, tillsättande av nya tjänster, dålig ekonomi, sportsligt fiasko och en obegriplig fördröjning av den akuta förbundskaptensfrågan. SvFF behöver ett gigantiskt reformarbete. Man hade kunnat välja Lars Christer Olsson som erbjöd sig att under två år få ”ordning i pastoratet”, som Lennart Johansson brukade säga, men man valde, förblindade av makt och polityr, en staffagefigur. 

Men det räcker inte med välpolerade uttalanden och vältalighet från en talarstol. Rapporterna från politiskt håll när det gäller Reinfeldt talar också om mediokra kunskaper men statsmannamässig skicklighet i sina framträdanden och förmåga att omge sig med rätt personer. Smidigt munläder smörjer utåt, men inte inåt.

Ingen lätt uppgift

Reinfeldt har också i sina uttalanden om umgänget med ”sportswashing-nationerna” varit vag och tvetydig. Att förbundskaptensfrågan är onödigt fördröjd med ett halvår är också hans ansvar. 

Erbjudandet till BP-tränaren Olof Mellberg var närmast pinsamt och förnedrande. Han skulle ha en resultatbaserad lön och i kravbilden förutsattes att han på ett år skulle ta upp Sverige en division i Nations League. En förbundskapten är beroende av vilka spelare han har och vad de presterar och en förbundsordförande bör arbeta i takt och i nära samarbete med Elitklubbarnas organisation så att spelarutveckling, försäljning, uppföljningar i utlandsklubbarna också harmonierar med vad landslaget behöver. 

När Svenska Fotbollförbundet befinner sig i en besvärligare situation än på många år och personerna på ett antal vitala poster är nytillsatta, skulle den likaledes färska generalsekreteraren Andrea Möllerberg behövt en stark man bredvid sig i sitt dagliga jobb för att reformera, förbättra relationerna med både distrikt, klubbar och Föreningen Svensk Elitfotboll. Hon har sannerligen ingen lätt uppgift med en ordförande som föreslogs av en undermålig valberedning och valdes av bländade delegater och som hittills inte visat sig hålla måttet. Det är inte i talarstolen och på presskonferenser han skall glänsa. Det är i det hårda jobbet på kansliet. 

Reinfeldt sitter på sitt mandat till mars 2025.

Åke Stolt

Fakta

PS. Fredrik Reinfeldt är, förutom ordförande för Svenska Fotbollförbundet, också styrelseordförande i Drivkraft Sverige AB, Visat Service AB, Cred Point Sweden AB samt ledamot i styrelserna för Heimstaden AB, Heimstaden bostad AB, Fredrik Reinfeldt AB, Svenskt Näringsliv och Ideella föreningen Visat.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.