"Enda sättet att påverka staten"

Finansmannen Rune Andersson är fast besluten om att ta upp konkurrensen med ATG. ”Men även när man startar ett spelbolag på Malta tar det sin tid”, säger han.
Rune Andersson menar att staten tar ut alldeles för mycket pengar från hästnäringen. Foto: TT

 

Det har nu gått ett år sedan finansmannen, hästägaren och uppfödaren Rune Andersson (Mellby Gård) meddelade att han tänker ge sig in i spelbranschen. Tillsammans med bland annat riskkapitalisten Bosse Lundquist är ambitionen att dra igång ett Maltabaserat bolag med inriktning på travspel, alltså en ren och skär konkurrent till ATG. 

"Jag har bråkat i tio år"

- Jag föder upp hästar och har tävlingshästar och hästbranschen i Sverige har i dag 30 000 anställda – att jämföra med stålbranschen som är hälften så stor. Hästnäringen blöder varje år, och mitt i all denna katastrof plockar staten ut 1,3 miljarder kronor per år – alltså i en förlustbransch! Det är helt barockt, dundrar Rune Andersson, och fortsätter:

- Jag har bråkat med de här frågorna i tio år, men eftersom ingenting händer ser jag ingen annan utväg än att starta ett konkurrerande bolag. 

70-årige Rune Andersson har hela sitt liv gjort sig känd som en framgångsrik affärsman – som alltid fått bra avkastning på sin business. Men han hävdar att anledningen till detta nya spelbolag inte är det personliga vinstsyftet. 

- Jag vill förändra statens inställning. Det går inte att ha så höga skattesatser på hästspel som vi har i dag. Vi kommer att ha samma återbetalning till spelarna, 70 procent, som ATG har – men vi kommer tack vare att vi är placerade på Malta bara ha en procent i skatt att kunna ge så mycket mer tillbaka till svensk hästsport. 

- Men jag räknar inte med att vi kommer att kunna ta mer än säg 10-12 procent av marknadsandelarna, i alla fall inte till en början, säger han, och fortsätter:

Måste bli vettiga villkor

- Målsättningen är få till stånd vettiga villkor i Sverige, och i så fall minskar betydelsen av vårt bolag. Travsporten ska ha en anständig skattesats så att hästnäringen kan må bra. Det är inte minst viktigt för landsbygden.

Det som Rune Andersson länge har slagits för är att Svensk Travsport borde etablera ett bolag på Malta – för att på så vis slippa betala hundratals miljoner kronor i skatt. 

- Den enda reglerade marknaden som ATG har i dag är totomater och banspel – men nätspelet står över hälften av totonettot och även där betalar man 35 procent i skatt, trots att det inte finns någon reglering för den delen. 

- Det är inte hållbart att betala skatt för någonting som i grunden är fritt och som man kan kringgå genom att starta ett bolag på Malta, säger han, och fortsätter:

"Brinner för det här"

- Jag brinner för detta och hoppas att vi kan bidra med att rädda och stötta hästnäringen i Sverige. 

* När beräknas ni vara igång?

- Det blir nog inte förrän sista kvartalet. Vi har haft en längre uppstartssträcka än vad jag hade trott. Det finns en hel del byråkrati även på Malta, och vi har redan investerat en hel del pengar i det här. 

* Tidigare har du sagt att ni skulle vara igång vid senaste årsskiftet. Kan man räkna med att ens blir något?

– Ja, absolut! Jag tänker inte ge mig.

Tobias Jansson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.