Senast tjänade han 150 miljoner

Coolbet låter möjligen coolt. Men hur coolt är det att dra igång ännu ett nytt spelbolag 2016? ”Vi tror stenhårt på att vi har ett koncept som ska fungera”, säger norrmannen Jan Svendsen.
Jan Svendsen ser möjligheterna och startar ett spelbolag igen. Förra gången slutade det med att han tjänade 150 miljoner kronor.

 

Svendsen är vd för bolaget som har sin bas i Estland.

För 14 år sedan såg Nordicbet dagens ljus för första gången. Jan Svendsen var den som skapade bolaget, och åtta år senare såldes det till Betsson för i runda slängar 1 miljard kronor. 

Nobbad av statliga bolaget

Jan Svendsen hade ett aktieinnehav som med utdelningar och försäljning gav honom närmare 150 miljoner kronor.

Efter att ha gästspelat i andra branscher sökte han jobb hos det norska statliga spelbolaget men ansågs inte vara ”kvalificerad nog”. Nu är det dags för nästa äventyr. 

- Jag har med mig stora delar av samma team som byggde upp Nordicbet. Vi ska, precis som innan Nordicbet såldes till Betsson, vara ett team där de anställda kan påverka sig egen och företagets situation. 

- Efter snart fem år utanför spelbranschen är jag verkligen taggad och våra marknader är Sverige, Finland, Norge och Estland till att börja med.

# Hur kommer det sig att marknaden fortfarande inte är mättad? 

- Ingen marknad är någonsin mättad. Alla marknader har plats för nya impulser och nytt blod. Det har ju varit mängder av uppköp de senaste åren och marknaden i Sverige domineras av Betsson och Unibet. Enligt vårt sätt att se det finns det massor av utrymme mellan dessa. 

- Vi siktar på att bli en stark aktör på den nordiska marknaden och i Estland där vi också har vår licens. 

Marknaden inte mättad

Att marknaden ”inte är mättad” bekräftas av att både Leo Vegas och Mr Green kommer att öppna upp en egen sportbok inom kort – som via oddsleverantören Kambi kommer att erbjuda exakt samma odds som Unibet. 

- Där skiljer vi oss. Hos oss kommer kunderna att kunna se omsättningen på matcherna och hur andra kunder spelar. Vi kommer också att ha väldigt attraktiva odds på de mest populära ligorna och lagen. Framför allt under matchdagen då 90 procent av spelen läggs och då de andra bolagen allt som oftast ger kunderna sämst betalt eftersom det vet att nöjesspelarna spelar då. 

- Vi budgeterar med en marginal på lite drygt tre procent att jämföra med bolagen på börsen som ligger mellan sju och tio procent, säger Jan Svendsen, och fortsätter:

"Svenskarna har haft det tråkigt"

- De svenska kunderna har ju haft en ganska tråkig och statisk marknad som har dominerats av Svenska Spel med sin dåliga återbetalning samt stora börsnoterade bolag som måste ta hänsyn till sina kvartalsrapporter och som därför vill ha en stark marginal, vilket missgynnar kunderna. 

- Det behövs ett bolag som rockar om marknaden lite och som gör att kunderna kommer att tjäna mer.

* Sverige går ju mot en omreglering av spelmarknaden, hur ser ni på den?

 - Vi ser det som en stor fördel för oss. Jag räknar med att det tar tre–fyra år innan Sverige, Finland och Norge har licenssystem på plats och då ska vi vara så pass stora att vi kan söka licens i alla dessa länder. Vårt mål är att bli så bra på detta, att myndigheterna studerar oss när de sätter upp sina krav.

Tobias Jansson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.