Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Skatt och Idrott, ett märkligt förhållande

Nu föreslår Sverige en kompromiss där bara idrottsföreningar som omsätter mer än en miljon skall behöva redovisa moms. Vi får se vad EU säger om detta.

Vad får detta för konsekvenser egentligen och hur ser idrottens relation till skatter ut?

Nästan inga. Skyldigheten att redovisa moms innebär också rättigheten att lyfta moms. Nettokostnaden för föreningarna blir i de flesta fall låg. För många är moms redan idag en del av verkligheten och de negativa effekter som RF har skrikit om har uteblivit inom golfen som i stor utsträckning frivilligt valt att momsregistrera sig sedan länge.

Idrotten är en del av vårt samhälle och bör självfallet följa samma lagar som resten av samhället. Betalar en förening ut lön skall man betala källskatt och arbetsgivaravgift och har att följa samma lagar som Volvo när det gäller arbetsrätt. Köper en förening diesel betalar man samma energiskatter som andra och har att följa samma lagar på miljöområdet som företag. Samma gäller på alla andra områden.

Har då våra valda företrädare infört moms som en omistlig del av finansieringen av vårt samhälle är det omöjligt att försvara att en bransch skall vara undantagen.

Idrotten är nämligen en viktig aktör för att skapa skatteintäkter. Den socialdemokratiska verkligheten har alltid varit att idrotten drivs med statsstöd men det är lögn och har varit lögn länge.

RF förstärker regelmässigt denna lögn i syfte att förstärka sin makt i rollen att fördela statsbidragen. RF:s agerande skadar idrottens position i samhället.

Sant är att svensk idrott är en stor nettoleverantör av pengar till staten och att bidragen från stat och kommun inte ens uppgår till tio procent av de pengar idrotten levererar i skatter.

Idrottens position i samhället skulle förstärkas dramatiskt om det blev klart för gemene man, politiker och media att Idrotten är en stor skattebetalare och ingen bidragsberoende aktör.

Idrotten är en del av regeringens arbetslinje, det är fint. Idrotten är inte en del av oppositionens bidragslinje och det är obegripligt att RF inte vill förändra den bilden.

Om RF genomförde en snabb okulärbesiktning av regeringens åsikter skulle man omgående inse att bidragslinjen inte har så många företrädare i regeringen. RF har valt en linje som utgår från ett Sverige där socialdemokraterna utgör det enda regeringsalternativet.  Här finns det anledning för RF att jämföra verkligheten med kartan. Det är troligt att det står ”Bäst före 20060916” på kartan.

Bara de energiskatter som genereras när föräldrar skjutsar sina barn till träningen utgör miljardbelopp per år. Källskatter och arbetsavgifter för tiotusentals anställda (enbart golfen skapar ca 8 000 arbetstillfällen) likaså.

Alkoholskatter är en annan stor post och sedan är moms på sport-tittande på betalkanaler, arenabiljetter, Greenfee, liftkort med mera en annan miljardintäkt. Reklamskatt (denna samhällsskadliga skatt som fortfarande finns kvar trots sina avarter) är en annan källa som ger staten stora intäkter.

Nu när debatten om 51-procentregeln börjar få övertoner kan det vara läge att påminna om att verkligheten är att idrotten redan beskattas som företag och att idrotten är en viktig aktör för att bevara välfärden.

Sedan finns självfallet alla de små föreningarna med några tiotusentals kronor i omsättning och många ideellt arbetande medlemmarna kvar.

Den här gruppen utgör en majoritet av föreningsantalet och även dessa genererar stora skatteintäkter. Uppskattningsvis så är skatterna ca 40 procent av deras totala kostnad även om det är dolda skatter på energi och på inköp.

När kulturministern på ett föredömligt sätt dömer ut kulturjournalistiken som en obsolet kvarleva från 60-talet som bara skriver för sina kompisar borde det vara läge för idrotten att kliva fram och med högt huvud säga:

”Se på oss, vi är inga bidragsskrikande gökungar som bara skall ha, vi är solidariska betalare av vår välfärd, vi inte bara fostrar ungdomar, minskar ungdomsfetman, skapar socialt kompetenta medborgare, och stärker de nationella känslor som bevarar skattebaser. Vi är dessutom glatt och villigt goda betalare av skatter med en tillväxt som är högre än landets både när det gäller antal anställda och mängden levererade skattekronor”.

Den totala samhällsnytta idrotten skapar är grunden för att få riksdag och regering att inse att satsningar på upplevelseindustri, inklusive idrotten är ett bra sätt att utveckla Sverige.

Dan Persson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.