Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Det dummaste de kan göra är att bygga”

Falu kommun skal lägga 55 millar eller nästan på öret tusen spänn per kommuninnevånare på nya hoppbackar. Min far hoppade backe med landslagsmeriter och något SM-guld tidigt 50-tal så jag har en positiv inställning till sporten, uppfostrad som jag är med nyårshoppning på tv varje år.

Skälet till investeringen är ett skid-VM 2015 där backhoppning ingår.

Några få tiotusenlappar tillbaka

Världsmästerskapet kommer att ge kommunen några tiotusenlappar i intäkter i form av kommunalskatt för de boende i kommunen som får extra jobb under VM.

I övrigt innebär VM bara kostnader för kommunen. Anders Borg kommer att dra in ett antal miljoner på moms, energiskatter, byggmoms, källskatter och alkoholskatter från åskådarna.

Falun kommer att få sitt varumärke känt bland tv-tittare världen över. Hur många av dessa som väljer att åka till Falun är svårt att bedöma men jag är övertygad om att man inte behöver bygga nya hotell.

Ingen företagsetablering som en följd

Det är också osannolikt att det sker någon företagsetablering som följd av VM.

Men, det vi bör komma ihåg är att svensk backhoppning är död, jag har lite svårt att beskriva hur illa det är då skidförbundets hemsidor inte fungerar just nu, men det handlar inte om att backhoppningen är förkyld, lunginflammation eller cancer utan svensk backhoppning har dött utan möjlighet till återuppståndelse.

Inte så konstigt, sporten kräver för stora investeringar, mycket speciella markförhållanden och klimat, en kombo som är mer eller mindre omöjlig, Där det finns förutsättningar finns vare sig folk eller pengar och vice versa.

Ingen som trampar backe längre

Modellen som min far och hans kamrater använde sig av att de trampade underbacken och överbacke själva och gick upp med skidorna på axeln efter varje hopp känns inte helt anpassad till dagens ungdoms krav på instant action och bekvämlighet.

Hiss och pistmaskiner ger driftskostnader som inte står i relation till antalet aktiva. Vi bör låta svensk backhoppning vila i frid.

Falu kommun är suverän i sina beslut och kommer förmodligen att stoppa in degen, allt annat vore en jätteskräll. Vi får hoppas att det finns pengar kvar till en kvalitativ äldrevård.

Tusentals kronor för varje hopp

Om drift, avskrivning och räntor klarar sig med tio procent av investering så är det 5,5 miljoner kronor per år.

Kostnaden per hopp torde uppgå till tusentals kronor och jag får all anledning att be kulturmaffian om ursäkt. Det dummaste man kan göra med kommunala pengar är inte att bygga ett nytt operahus med subventioner på 2000 kronor per biljett.

Det dummaste man kan göra är att bygga en hoppbacke.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2011-12-05 12:52

1. Ytterligare ett sanningens

Ytterligare ett sanningens ord från Dan Persson SVensk backhoppning är dödare än Mony Pythons papegoja.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.