Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Svårt att förstå hur regeringen resonerar

Dan Persson skriver att "Jag har inte sett en utredning där de berörda varit så negativa någonsin. Alliansregeringen gör något fullständigt nytt genom att föreslå en modell som skadar de man avsåg skydda."


Jag har nu läst både elitfotbollen, RF och Hockeyligans remissvar på Bo Svenssons s.k. utredning om lagom mycket poliskostnader för idrottsevent som drivs av bolag. Slutsatsen är en enda - det är en total motsättning mellan idrotten och regeringen.

Övriga idrottsrelaterade remissvar är enligt uppgifter likartade där exempelvis Djurgården har lyckats med en sågning på akademisk nivå. Den får ses som en ren njutning att läsa för oss med så svårartade böjelser.

Märklig regering

Vad gäller den stora bilden så finns bara en slutsats att dra. Nu är det bara politik. Regeringen gör taktiska politiska överväganden och är totalt ointresserade av att medverka till minskat idrottsvåld.

Alliansregeringen tror att man får acceptans (vinner röster) från den icke idrottsintresserade medelklassen om man tydligt visar att man straffar idrotten för våld på våra arenor.

Alliansregeringen utgår ifrån att människor inte kan ta till sig hela bilden utan att de gör sin bedömning på ”kombon” av bilder på huliganer i media och en regering som straffar idrotten, dvs belönar regeringen.

Det är skälet till att man begraver Björn Erikssons utredning med konkreta förslag.

Hur tänker de?

Här finns också diskrepansen i argument. Justitie anser Erikssons utredning som undermålig för att den inte innehåller juridiskt hållbara förslag på utformning av lag medan idrotten ser Björn Erikssons utredning som fullständig då den innehåller förslag som kan få bort huliganproblemet.

Min enkla slutsats är att det är bättre med förslag som löser problemet som grund för lag än det omvända med lagar som inte löser problem. Varför Beatrice Ask och justitiedepartementet väljer den andra modellen går inte att förstå.

Motsättningen är alltså total mellan regering och idrotten.

Remissvaren är offentlig handling och vi skall försöka ordna länkar till dem här under veckan så den som vill skall kunna läsa själv.

Ironisk nivå

RF är principiella och korrekta men tar tydligt ställning mot poliskostnader utifrån ett demokratiskt perspektiv som ingen demokrat och humanist kan ifrågasätta. Dock så delar inte regeringen den bedömningen vilket gör mig lite ledsen.

SEF och Hockeyligan är uppenbart förbannade över regeringens agerande. De är mycket tydliga i hur de ser på frågan och fotbollens avslutning där de skriver ”Utredning” med citationstecken om Bo Svenssons utredning är ironiskt insinuant på en nivå man mera sällan möter i remissvar till regeringen.

SHL är kristallklara i att de såg Erikssons utredning som grund för att lösa problemet medan Svenssons utredning i bästa fall kan cementera problemen på dagens nivå men förmodligen bara leder till att läget blir värre.

Svensson saknar trovärdighet

Jag har följt den här frågan i tre års tid. Tuggat i mig lagtexter, förtexter, EU-förordning, följt media, varit på hearingar, presskonferenser med mera under hela processen utöver att jag haft samtal med alla inblandade.

Jag har vidare en bakgrund där den här typen av komplexa orsakssamband med flera typer av lagar, politik och föreningsrörelse inte är främmande för mig.

Det har inte varit helt enkelt men mina egna slutsatser stämmer i slutändan väl med de resonemang som elitidrotten och RF för i sina remissvar.

I punktform och kortfattat är de som följer:

1. Svenssons förslag är motstridigt EU förordning såväl som laga kraft vunna domar hos Svenska myndigheter.
2. Svenssons förslag är utan faktagrund.
3. Svenssons förslag ger inte en rättssäker hantering.
4. Svenssons förslag leder inte till att idrotten och samhället tillsammans kan lösa problemet med läktarvåld.
5. Svenssons uppdrag syftar till att föra bort frågan från agendan, han har inte uppdrag att lösa problemet.

Idrotten måste bli en valfråga

Det är möjligt att regeringen tror sig ha löst ett problem genom Svenssons utredning, men det kommer att visa sig att man hade fel i den tron.

Det är osannolikt att regeringen kommer att lyssna på remissvaren från idrotten. Jag får signaler från riksdagen på att man tänker köra även om man fem år senare får backning av EU, d.v.s. man tänker inte lyssna på lagråd, marknadsdomstol med flera remissinstanser som påtalar motstridigheten heller.

På frågan vad idrotten skall göra är mitt enkla svar att det bara finns ett sätt att få upp idrotten på agendan under valrörelsen. Det är att få de s.k. högersossarna att inse att idrotten kan vara en fråga som ger ett par hundratusen marginalröster.

Då är frågan om poliskostnader en liten delmängd i den större frågan om symbiosen idrott och samhällsnytta, men en symbolfråga som blir viktig.

Regeringen har utgått ifrån att idrotten inte kommer upp i valrörelsen. Det framgår med all önskvärd tydlighet. Inser moderaterna att de har gjort en felaktig analys här så kommer bilden snabbt att förändras.

Regeringen förstår inte

För att då avsluta. Jag har följt svensk inrikespolitik med stort intresse, goda kontakter och tillräckligt med inside i 40 år. Jag har inte sett en utredning där de berörda varit så negativa någonsin. Alliansregeringen gör något fullständigt nytt genom att föreslå en modell som skadar de man avsåg skydda.

Jag inser att det absurda inte går att skratta åt. Det som återstår är att gråta.

Det som gör mig mest ledsen att vår regering inte ens förstår läget. I krig är bristande kommunikation oftast grunden för det hemska som omskrivs med begreppet ”friendly fire” där man dör för att de egna soldaterna står för eldgivningen. Det är där vi har hamnat.

Dan Persson

sneijket (inte verifierad)

tis, 2013-06-18 12:35

1. Vad som kan vara värt att ta

Vad som kan vara värt att ta upp är att lagen om att AB:n ska stå för poliskostnader är skriven 1868! Två år efter ståndsriksdagens avskaffande, när Sverige inte hade allmän rösträtt... inte heller idrottsföreningar eller konsertarrangörer. Vilka AB:n (också en relativt ny företeelse öht, i svensk lag från 1848) som på den tiden arrangerade offentliga sammankomster i vinstsyfte kan inte ha varit många.

Olof (inte verifierad)

ons, 2013-06-19 09:04

2. Reinfelts stora vision numera

Reinfelts stora vision numera är att sätta upp pekfingret känna av vindriktningen och därefter kortsiktigt försöka maximera antalet röster. Han struntar högaktningsfullt i att resonera med idrottsrörelsen och betraktar den som ett särintresse liksom försvaret ,pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna.

Olle Ekengren (inte verifierad)

mån, 2013-06-24 17:54

3. Miljöförstörande industri kan

Miljöförstörande industri kan köpa utslättsrätter. På motsvarande sätt borde arrangörer av riskabla matcher få köpa insläppsrätter. Kostnaden ingår i biljettpriset. Pris efter prestation.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.