Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det kan väl ändå inte vara sant...

 

Det är komik – och allvar. Historien om 300 kr i ny avgift för en golfare och som kan jämföras med en ensamstående tonårsmamma som skall betala 5 000 kronor när 13-årsdottern skall åka på fotbollscup.

Det pågår ett krig inom golfens Stockholmsdistrikt. Positionerna är lika låsta som på västfronten 1917 och skyttegravarna är grävda djupare än så.

Om nu första världskriget handlade om strukturen på Europas nationalstater, tillgång till råvaror, livsmedel och övergången till demokrati så handlar det här kriget om en hundralapp.

Som klimathotet...

Hundralappen har dock fått en principiell betydelse som hamnat på samma nivå som klimathotet och med samma religiösa övertoner i debatten.

Sakläget är som följer: Inom golfen finns sedan urminnes tider ett seriespel. Det är inget som någon som inte är mycket etablerad golfare vet om, det är så långt från elitidrott man kan komma för att vara organiserad idrott, mer att jämföra med korpfotboll eller motsvarande former av gubbhockey.

Det finns också ett nationellt seriespel där de absolut bästa klubbarna gör upp, ofta med närvaro av proffs från Europa- och USA-tourerna. Det här handlar inte om golf på den nivån utan tre steg längre ner på skalan. Varje golfklubb anmäler ett antal lag. H 22, H35, H55, H65 och H 75 samt motsvarande D 22, D50, D60 för damerna, siffran står för ålder och bokstaven för kön. Många klubbar har flera lag i varje kategori. Det är seriespel för motionsgolfare utifrån den enkla slutsatsen att elitgolf spelas enbart på dam- och herrtour i USA och på Europanivå.

300 kr per person och år

Sedan tiden när Arvid Lindman senast var statsminister (1928) har seriespelet anordnats så att spelarna får åka runt och spela på andra banor gratis medan den egna klubben bjudit de andra spelarna när man haft hemmamatch.

Med ett lag i varje kategori och fyra spelare plus reserver dvs åtta personer per lag så omfattar verksamheten ca 60 personer per klubb, dvs 5-7 procent av medlemmarna i klubben som då får del av den här förmånen. De är närmast genomgående de som betalar minst per spelad runda och de som får del av de bästa starttiderna genom att delta i tävlingar.

Nu vill klubbarna att de som deltar i seriespel skall erlägga en smärre avgift per runda, (100 kronor på en bana där snittgreenfee ligger på 500 kronor). Med tre bortamatcher per år är det 300 kronor per person.

"Så har det alltid varit"

De som deltar i seriespel är djupt upprörda, i synnerhet de äldre som har mera tid.

Mailkonversationer långa som EU:s standarddokument för gurkor valsar runt i cyberspace och riskerar förmodligen leda till att FRA tvingas begära tilläggsanslag.

Deras argumentation kan sammanfattas som följer: A: så har det alltid varit, B: seriespelet är klubbens huvudsakliga kärnverksamhet och C: Vi representerar klubben. Det handlar för dem inte om pengarna utom om principen.

För A har de i sak rätt, vad gäller B och C saknar de argumenten relevans i dagens golfvärld. Det är trist att det blivit så men det är på det viset.

Vad är då skälen?

Det finns tre skäl till att förslaget om avgift dykt upp:

1. Banan ligger ofta i ett bolag som då ägs av den ideella föreningen (klubben). Nu har skatteverket bestämt att om klubben får utnyttja banan för idrott så måste man betala bolaget för detta, annars är det otillåten vinstutdelning och klubben skall eftertaxeras inklusive skattetillägg. Föreningen får en synlig kostnad som överstiger den föreslagna avgiften när bolaget skickar en faktura.

2. De andra 93 procent som betalar en avgift för att få spela golf och struntar i klubbverksamheten förstår inte varför de skall betala för andras golf. Föreningsstrukturen har ramlat i bitar och golfen har blivit en tjänst man köper ungefär som ett gym. Att då ensidigt gynna en liten grupp skapar risker för att de som betalar reagerar, detta då med all rätt.

3. Den miljon kronor det handlar om i uteblivna intäkter för Stockholmsklubbarna kan anses vara små pengar för totalen men med dagens ekonomi är alla kronor viktiga.

Skapar förakt för golfen

Sedan förstår jag om idrottsledare inom annan idrott skakar på huvudet, skrattar åt golfen och att det skapas golfförakt på kuppen. 300 kronor för att få umgås med trevliga kamrater och spela golf med en rolig spelform känns som väldigt lite pengar för en lågavlönad ensamstående tonårsmamma som skall ut med 5 000 kronor för att 13-årsdottern skall kunna åka med på Gothia Cup.

Hade distriktet infört det här för tio år sedan hade uppståndelsen inte varit lika stor då de här spelarna oftast är i Spanien och spelar golf så här års men nu har man skaffat wifi även där och tid har man.

En grupp välmående människor vill att andra skall fortsätta att betala deras fritidssysselsättning utifrån tesen att de, baserat på sin ”elitnivå”, är naturliga företrädare för klubben. Det är vad det kokar ner till. Detta samtidigt som regeringen lägger 100 miljoner kronor för att barn till föräldrar i utanförskap skall få råd att vara med och spela fotboll.

Men de är ju grundarna

För 40 år sedan hade jag stött deras sak. Då såg golfklubben helt annorlunda ut. Problemet är självfallet att de här personerna ingår i en ”klubb i klubben” om något hundratal personer där klubbkänslan fortfarande är stark.

De här personerna förtjänar också all respekt. De har lagt oceaner av ideella timmar på klubben, i många fall varit med och byggt och finansierat banan. De har ställt upp med extra pengar när ekonomin varit dålig i klubben och de skall ha massor med cred för allt de gjort för golfen i Sverige. Men det var i en annan tid i en annan värld.

Vi bör också notera att seriespelet är jätteroligt. Deltagarna värderar det mycket högt både utifrån golfen såväl som de sociala perspektiven. Det upplevda värdet för deltagarna hamnar på tusenlappar.

Men i dagens samhälle och som golfen ser ut idag så behöver vi få en modell som fungerar framåt, där man betalar utifrån hur man spelar. 

Hur det sen slutar är det ingen som vet. På klubbens årsmöten brukar den här gruppen nå majoritet bland de ca 5 procent av medlemmarna som går på ett årsmöte.

Dan Persson

Anders Eriksson (inte verifierad)

sön, 2014-02-02 16:26

1. Tänk vad rätt du har Dan. 95

Tänk vad rätt du har Dan. 95 % av klubbens medlemmar bryr sig inte om något seriespel i golfen. Elitserien är ett skämt, en omgång. Något att tänka på för SHL. Mycket istid för allmänheten. Tänk att någon skall betala för att använda anläggningen. Jag tror de flesta av spelarna i åldersserierna med lätthet betalar 1000 kr för en runda ute i Europa!!

Ops (inte verifierad)

mån, 2014-02-03 01:08

2. Kostnaderna för klubbarna i

Kostnaderna för klubbarna i form av utebliven greenfee är oftast mycket högre en denna futtiga 100-lapp. Som vanligt gnälls det från vissa håll så fort man vill ta ut en avgift! Dessutom, som du så riktigt påpekade, av dem som utnyttjar anläggningarna mest till en ringa penning. I dag lever golfklubbarna på de som spelar lite golf och inte deltar i tävlingar. Vilket är ca 80-90 % av medlemmarna i en golfklubb. Att golfen i vissa fall är en rikemanssport lyser igenom i juniorverksamheten. En talangfull junior som skall deltaga i alla de tävlingar som krävs för att han/ hon skall försöka hamna högt upp på rankingen kostar föräldrarna uppåt 40 000 kr per säsong. Enligt amatörreglerna får de inte sponsrat på något sätt så de är bara för föräldrarna att betala.... Så varför gnälls det över dessa futtiga 100 lappar!

Kaj Stenberg (inte verifierad)

tis, 2014-02-04 10:29

3. Har deltagit i seriegolf

Har deltagit i seriegolf under minst 10 år och aldrig hört någon deltagare nämna ordet gratisspel. Det är en ära att få representera sin klubb och det är mycket hedrande att bli uttagen till laget. Klubbarna betalar anmälningsavgifter som kommer ungdomsverksamheten i distrikten tillgodo. Inom vilken idrott betalar gästande lag för att få spela? Golf är numera en OS-idrott. Inom de flesta idrotter finns någon form av tävlingsverksamhet för 20+.

Ops (inte verifierad)

tis, 2014-02-04 13:07

4. Det är enormt billigt att

Det är enormt billigt att spela golf i Sverige med få undantag och många klubbar blöder ekonomiskt. Frivilliga personer inom klubben utför mer och mer arbetsuppgifter som borde skötas av professionell personal. Detta är hedersamt men enligt mitt sätt att se bara en form av nödandning. Minskade resurser när det gäller banan ger självklart ett sämre resultat vilket kan döljas i det korta perspektivet men spiralen har satt fart. Då undrar man hur vissa personer som oftast utnyttjar banan mest av alla kan tycka att inte en klart reducerad greenfee som går till klubbens så skraltiga kassa är befogad. Att inte gästande lag betalar något inom andra idrotter beror nog oftast på att skattebetalarna betalar kalaset eller att anläggningarna gör andra vinster. Många av deltagarna i seriespelet ( vilket i vissa fall spelas med Hcp, så det är inte de bästa spelarna i kubben som tas ut utan dom bästa spelarna i förhållande till sin Hcp eller kompisarna man spelar med dagligen) Så jag tycker åter igen att dessa spelare bör betala för sig.

Kurt Svensson (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 17:34

5. Det är ju onekligen

Det är ju onekligen intressant att Dan Persson väljer att raljera (eller vad man nu kan kalla hans debatteknik) över den debatt som pågår inom Stockholms golfdistrikt och hundralappen för att få deltaga i seriespelen. Dan Persson som när han var aktiv i Svenska Golfförbundets Affärsutveckling försökte kommersialisera minsta lilla detalj av golfförbundets verksamhet. Dan Persson som försvarade sig med att ”han dragit in sin egen deg” när han och hans kamrater i Svenska Golfförbundet var över till USA, käkade hummer, drack champagne och tittade på Ryder Cup. Pengar som egentligen tillhörde oss medlemmar i golfförbundet. Och då trillar ju polletten ner: om personer som Dan Persson ska kunna leva lyxliv på andras bekostnad så måste man ju kommersialisera alla aspekter av idrotten golf för att få verksamheterna att gå ihop. Att sedan Dan Persson inte tittar på OS bland annat beroende på all reklam visar ju bara på hans dubbelmoral och att han själv inte lever efter de regler som han förväntar sig att andra ska leva efter. Patetiskt!

Dan Persson

tors, 2014-02-06 17:41

6. Men bäste Kurt. ett par

Men bäste Kurt. ett par saker. 1. Jag har aldrig varit på Ryder Cup, vare sig i USA eller Europa. 2: Jag har aldrig ätit hummer i samband med sponsoraktiviteter. 3: Resten är lika felaktigt.

OPS (inte verifierad)

ons, 2014-04-16 04:11

7. Vill inte och kan inte påstå

Vill inte och kan inte påstå att detta är sant. Det skulle dock vara intressant att få se en oberoende, utomstående konsult granska Svenska Golfförbundets affärer,upphandlingar.resor medbjudna konsulter på resorna m.m. Känslan av att det är en hel del slöseri och svågerpolitik inom SGF finns hos ett flertal av oss på klubbarna. Under mina år som golfare har det hänt ett flertal konstiga beslut som gjort våran golf tråkigare. Detta bara för att någon ny "golfpamp" vill sätta sitt namn på kartan. Tyvärr håller ju dessa Herrar/ Damer varandra under armarna och ser till att allt stannar innanför SGF's dörrar....

Kurt Svensson (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 21:59

8. "I did not have sexual

"I did not have sexual relations with that woman"

Dan Persson

ons, 2014-04-16 05:32

9. OPS, sådan granskning är

OPS, sådan granskning är gjord varje år. Genom de av klubbarna utsedda S.k. verksamhetsrevisorer.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.