Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur många föreningar är vakna?

Digitaliseringen utgör enorma möjligheter för föreningarna om de bara vill och är nyfikna. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Det amerikanska cykel och träningsnätverket Strava (strava.com) fick in 130 miljoner kronor från Sequoia. Sequoia är en extrem framgångsrik riskkapitallist som tjänar miljarder på att vara med och finansiera många bolag som blivit mycket framgångsrika. Strava har målet att bli global ledare på sitt område.

Nischade sociala nätverk är stekheta på marknaden just nu. Orsaken kan inte vara annan än att man tittar på hur traditionella föreningar erbjudit social gemenskap och konstaterat att här kan man skapa något bättre. Det kan vara så illa att historiken inom den traditionella idrotten är negativ för oss. Genom att inte ha någon historik, ingen organisation att försvara kan man gå direkt på hur Digitaliseringen förändrar den moderna människans beteende och ta fram en tjänst som stämmer med dagens behov.

Här bygger vi sociala nätverk

Vi är sedan något år ett tiotal vänner som använder samma stegräknare och den vägen ser hur många steg alla har gått i våra mobiler. Tjänster som Runkeeper med flera har liknande sociala funktioner. 

Inget har undersökt det hela, men en gissning så god som någon är att fler än en miljon svenskar har någon av dessa tjänster i sin mobil. För tio år sedan var det av naturliga skäl ingen.

När de kom låg fokus på att fungera, dvs hålla reda på hur långt och var vi sprungit. Nu har fokus flyttat till att bygga sociala nätverk.

Vi har bara sett början än men det vi vet är att de genom våra mobiler och datorer vill skapa en ny modell av den traditionella svenska föreningen. Oavsett intresse kommer man att kunna vara med i ett nätverk anpassat för ens intresse via sin mobil.

Ett hot eller en möjlighet

Golfappar håller inte bara reda på hur långt det är till pinnen utan jag kan registrera mina slag, bjuda in vänner och tävla med dem. Strava med flera andra skapar IRL-möten som en del av sin communityuppbyggnad.

De skapar den nya tidens virtuella föreningar, anpassade till våra behov på ett bättre sätt än den traditionella föreningen. Tittar vi på Runday så ingår de fysiska mötena, men inte medlemskap, stadgar, styrelse och allt det andra som är själva blodomloppet för de föreningar som finns inom idrotten. 

Det finns två sätt för den traditionella föreningen att förhålla sig till Digitaliseringen. Man kan se den som ett hot och försöka motarbeta den. Resultatet blir att det går åt skogen.

Krävs öppenhet för förändringar

Man kan också välja att bejaka den, integrera den i den egna verksamheten och utnyttja tekniken för att bevara föreningens attraktionskraft.

För att välja alternativ 2 så måste man vara väldigt förändringsbenägen. Jag har bevistat många förenings, styrelse och årsmöten de senaste 15 åren. Det är inte så att just förändringsbenägen är det primära ord jag väljer för att beskriva de som jag träffat på den här typen av tillställningar. 

Digitaliseringen skapar också en global rörelse som den lokala föreningen på intet sätt kan konkurrera med. Nästa person som laddar ner Strava kan lika gärna vara en svensk eller en kines istället för en amerikan. Jag kan använda tjänsten på semester i Portugal eller i Florida. 

Lojalitet och nyfikenhet

Vi vet också en annan sak. Svenska idrottsföreningar har varit och är världsmästare på att inte skapa intäkter. Vår ideella struktur har gjort att vi låtit bli att skapa intäkter.

Vi köper vår utrustning, våra resor, våra träningskläder av andra än föreningarna.

De här nya aktörerna bygger modeller som gör att de skall tjäna pengar på alla områden som har med vårt tränande att göra. Med tillväxten inom e-handel i kombination med den trovärdighet de skapar så kommer de ha helt andra tillväxtmöjligheter än föreningarna. 

Om man nu sitter och säger att det här är ingenting vi behöver bry oss om i den svenska idrotten så kommer det att göra vansinnigt ont om fem år när man inser att föreningen måste läggas ned.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.