Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Använd idrotten som en maktfaktor"

Nästan 90 procent av svenskarna ser idrotten som viktig för att nå en förbättrad integration och ökad jämställdhet. Foto: TT

 

En ny undersökning visar att befolkningen vill att vi bojkottar och ställer idrottsförbundens relation med det internationella förbunden på sin spets. Samtidigt är det få som inser konsekvenserna av hur en spellicens utformas.

Grundtesen har i evig tid varit att idrott och politik inte hör ihop. Trots mycket politiska tillställningar som OS i Berlin, ishockey-VM 69, OS i Mexico och nu senast vinter-OS i Ryssland och kommande fotbolls-VM i Ryssland och fotbolls-VM i Qatar.

Svenskarna är för bojkott

Svenska Spel har precis lanserat en seriös undersökning om hur svenska folket ser på idrottslig samverkan med diktaturstater, stater som inte följer FN-stadgan, idrottens roll för integration, jämställdhet och liknande.

Resultatet var överraskande för mig. En majoritet av svenskarna tycker att vi skall bojkotta stora arrangeman i länder som inte följer mänskliga rättigheter. Bara en tredjedel av svenskarna har en annan åsikt.

Nästan 90 procent ser idrotten som viktig för att nå en förbättrad integration och ökad jämställdhet. Det är slutsatser jag delar även om jag bedömer att det måste till stora belopp i ökat samhällsstöd för att idrotten skall kunna göra skillnad för samhällsutvecklingen.

Betydelsen av en ny spelreform

En slutsats jag fastnar i är att det finns en stark koppling till vad som händer på spelområdet där införande av en s.k. spellicens nu utreds. 

Det är tyvärr så att risken att en omreglering av spelbranschen skadar idrotten kraftigt. 

Här har politikerna ett stort ansvar. Jag är mycket försiktigt uttryckt väldig skeptisk till vad jag sett hittills. Det kan lika gärna sluta med en katastrof för idrotten för att staten och operatörerna vill ha hela kakan.

Det finns anledning för alla större aktörer inom idrotten, dvs RF, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Golfförbundet, friidrotten, ridsporten med flera att läsa den här utredningen noga och låta den vara underlag för hur man bör agera.

Styr också sponsring

En garanterad sanning är att sponsorernas agerande kommer att styras av befolkningens syn. Det är nämligen förutsättningen för att sponsring skall vara lönsam. 

Ett beslut på frågan om man skall agera utifrån mänskliga rättigheter eller om man även fortsättningsvis skall följa internationella förbundsregler (dvs strunta i mänskliga rättigheter) bör vara tydligt. Jag kan respektera båda alternativen men inte att man låter bli att tydligt tala om vad man bestämt och hur man motiverar det.

En svensk bojkott av fotbolls-VM i Ryssland 2018 lär inte skrämma skiten ur Putin men ett starkt svenskt agerande för att UEFA skall bojkotta VM skulle göra det. 

Därför agerar specialförbunden

Svenska Spel har steppat upp och agerar för idrotten på opinionsområdet. Jämfört med ATG som lanserar ensidiga förslag som bara är bra för ATG som spelaktör och hästägarna är det roligt att Svenska Spel tar ett bredare grepp på området idrottens roll i samhället.

Stora sponsorer till idrotten bör lusläsa den här undersökningen. Att ta med sig kunderna för att besöka tävlingar som svenska folket anser vara stöd för regimer som motarbetar mänskliga rättigheter är inte lönsamt.

Konsekvensen av detta är att VM i fel land skadar ett förbunds sponsorintäkter. Det är ett skäl så gott som något för förbunden att högljutt slåss för ”rätt” arrangörsländer.

Inte alla är förtjusta

Jag är genuint glad över svenska folkets åsikter om idrotten. Att så stor andel ser mänskliga rättigheter som så viktigt att man är beredd att bojkotta eventen och att så många anser att idrotten kan spela en stor roll på områden som integration och jämställdhet. 

Jag misstänker att rätt många tunga idrottsledare inte är lika förtjusta. Många föredrar ”business as usual” och vill hålla demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, jämställdhet och skydd för HBTQ personer så långt borta från idrotten som det bara går.

Den generationen är på väg ut men vi skall inte underskatta deras makt idag.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.