"Självklart med mer idrott i skolan"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Herrarnas förbundskapten i fotboll, Erik Hamren, vill se mer idrott i skolan. Det är ett självklart krav och det borde varit genomfört för länge sen.
Våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet. Ju mer vi rör på oss, desto bättre mår vi. Det är ju bara på det viset, människor mår bra av ett varierat motionerande. Inte minst i skolan. Foto: Björn Larsson Ask, Scanpix

 

Vi som föddes på 50-talet begåvades med tre timmars skolgympa varje vecka. Oftast fick vi också en särskilt utbildad lärare som hade gympatimmarna med oss. Utöver detta var det aldrig prat om att vi fick vara inne på rasterna. ”Ut med er bara” sa vaktmästaren och det var bara att lyda

Ingen skola, ingen värnplikt

När mina yngsta barn, födda på 80-talet, gick i skolan försvann de tre gympatimmarna. Inte nog med att de bara blev två, en av dem kunde också ägnas åt teori. Varför? Inget visste då och inte nu heller.

Några år sen larmade militären om att dagens rekryter inte klarade de mest grundläggande fysiska krav.

Och så försvann den allmänna värnplikten.

Finns det något viktigare än hälsan?

Nästan varje dag kan vi läsa om stillasittande ungdomar som inte orkar göra något fysiskt alls. Vi kan läsa om tjocka unga människor som redan fått diabetes för att de inte rör sig och för att de äter onyttigt. Nästan som i kör kommer kraven på saker och ting som måste förbjudas för att barnen ska må bättre. Men väldigt sällan hör vi krav på att gympatimmarna i skolan måste bli fler.

Och i grunden handlar det ju faktiskt om att vi alla måste röra på oss. Svårare än så är det inte.

Våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet. Ju mer vi rör på oss, desto bättre mår vi. De flesta av oss känner till det, många av oss gör något åt det, men lika många väljer ändå att avstå. För att det är jobbigt. För att man inte har tid, eller tycker det är tråkigt.

Begriper inte Jan Björklund det här?

Men det är just här skolan har sitt kanske viktigaste uppdrag, och sen får Jan Björklund säga vad han vill.

Vi måste få alla våra ungdomar att ha minst tre timmars fysisk aktivitet i veckan. Gärna mer. Jag läste om en skola i mellanSverige som inledde skoldagarna med att alla elever sprang några varv runt skolan.

Därefter gick skolarbetet så oerhört mycket bättre och barnen blev gladare. Enkelt? Ja, men också oerhört effektivt.

Hade vi en idrottsminister som visste vad hon sysslade med, skulle vi också få fler gympatimmar, som skulle ge svenskarna bättre ork och lust att plugga och så slapp vi utbildningsministerns ständiga krav på hårdare regelverk och fler betyg.

Så bra rutet Hamrén! Jag hoppas verkligen att herrarnas fotbollslandslag är så folkkärt att dess förbundskapten kommer igenom med sitt krav. ”Ropen skalla, mer idrott åt alla”

Cecilia Giertta

Hon är är ny krönikör hos Idrottens Affärer. Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet.

Lars Allert (inte verifierad)

mån, 2013-02-11 08:35

1. Mer idrott i skolan

Javisst är det så, och behövs ytterligare argument ta gärna del av Riksidrottsförbundets fakta och argument "Varför idrott och fysisk aktivitet är viktigt för barn och ungdom": http://rf.se/ImageVault/Images/id_2618/ImageVaultHandler.aspx

Pär Ånell (inte verifierad)

tis, 2013-02-12 13:24

2. Om inte annat...

Från Skolidrottsförbundets sida kan vi bara instämma. Men så länge ropen inte når fram kan vi erbjuda alternativ: Bilda en skolidrottsförening som framförallt direkt efter skolan - men också på raster och håltimmar - kan engagera barnen och de unga med lekfull, fysisk aktivitet. Skolidrottsförbundet hör till Riksidrottsförbundet och organiserar föreningar som är kopplade till en skola. Det är alltså idrottsföreningar och det som behövs är skolledningens välvilja. Utöver rörelseglädje jobbar vi också aktivt med att utbilda barnen i demokrati, ledarskap och föreningskunskap redan i tidig ålder. Läs gärna mer på vår hemsida: www.skolidrott.se
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.