Stephan Wilsons Klassiska resa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Minns ni när Stephan Wilson skulle lära sig åka skidor? Lärare var bland andra Vinterstudions längdexpert Johanna Ojala. Året 2015. Det var dråpliga bilder i SVT-serien ”Stephan på glid”. Målet var Vasaloppet. Hans ”stil” var värre än Bambi på hal is. Men mot alla odds kom Stephan i mål I Fädrens Spår 2016. Då kom någon med en idé: ”Ska du inte satsa på En Svensk Klassiker?”
Stephan Wilson efter målgången i Lidingöloppet. Foto: Lidingöloppet / En Svensk Klassiker / SVT

― Det finns inte på världskartan, sa Stephan då.

2017 har han gjort det. Vasaloppet 9 mil, Vätternrundan 30 mil, Vansbrosimningen tre mil, Lidingöloppet 3 mil. Inte illa av en man som knappt hade stått på skidor och var rädd för vatten. Han höll på att drunkna som liten.

― Jag gick in i det här som en person, kom ut som en annan person, säger han i en intervju med Idrottens Affärer.

Hans träning och lopp kommer i TV (fakta längre ned).

Stephan grät efter målgången. Både av besvikelse – och glädje. Mest var det glädjetårar. Foto: Lidingöloppet / En Svensk Klassiker / SVT

När Stephan, 37, hyllad programledare och TV-producent med det egna bolaget Idéstorm, kom i mål i Lidingöloppet förra lördagen grät han (se bilden). Mest av lycka men också av besvikelse.

Totalt knäckt

― Min drömgräns vara att klara tre timmar. Det blev typ 3,19. Sista fem kilometerna var jag helt knäckt, totalt slut. Jag var tvungen att gå. Jag hade samma tid de sista fem kilometerna som jag hade på den första milen, en timme. Jag är glad att jag överlevde. Men jag är stolt!

Hans familj, hustrun Emma, barnen Minou, 5 och Julian, 2, var på plats för att stötta honom.

Den femåriga dottern sa när Stephan hade gått i mål:

― Pappa, jag vill aldrig springa Lidingöloppet.

― Hon blev rädd när hon såg hur slut jag var.

Stephan har några dagar efter loppet fortfarande ont i kroppen. Han ägnar sig nu åt ”aktiv vila”. Lätta gympass ingår dock.

Det var hans idé med skidorna. Stephan ville ha svar på varför skidåkning var så populärt. Och vad var det för märkvärdigt med Vasaloppet?

― Jag hade tjatat i flera år om min idé. Till slut gav SVT med sig.

Sist i Vätternrundan

Svaret till slut på tjatet blev att han genomförde En Svensk Klassiker 2017.

Vasaloppet klarade han på drygt tio timmar.

Vätternrundan blev värre. Vid ett besök på ett sience center fick han en del av en av en åkattraktion i huvudet – hjärnskakning. Först en vecka före loppet kunde han börja träna.

― Under loppet upplevde jag både solnedgång och soluppgång. Det kändes som om jag typ kom sist i det loppet.

Vansbrosimningen gick över förväntan.

― Jag kan inte crawla. Min stil var nånting mellan bröstsim och någon slags crawl. I Vasaloppet och Vätternrundan tyckte folk att det var roligt att köra om mig. Nu simmade jag förbi andra deltagare. Det var en härlig känsla.

Efter 3,19 timmar var Stephan i mål.

”Bara” Lidingöloppet kvar.

― Efter loppet kom så många känslor och så många tankar. Hur fortsätter jag?

Det vet han inte än. Men han har idéer.

”En livsstilsresa”

― Många känner igen mig. Jag får glada tillrop och lyckönskningar. Folk frågar vad jag ska hitta på nu. Jag har gjort en livsstilsresa. Nä, jag har inga rutor på magen. Tvärtom har jag gått upp vikt. När jag började träna vägde jag 69 kilo. Som mest var jag uppe i 79. Nu väger jag 75. Jag blir gärna tyngre. Huvudsaken att jag mår bra och det gör jag.

― Jag tränar också för att få andra att träna. Min fru har också börjat träna. En Svensk Klassiker är den största förändringen i mitt liv.

Göran Söderlund

Fakta

Stephan är en kändis i sin bransch – som producent och programledare med flera program på sitt cv som Lilla Sportspegeln, han är fortfarande programledare, Gomorron Sverige, Orka, Bolibompa, Garage – Älska film!, EU-turken, Doktor NO…

Han har varit nominerad som bästa programledare två gånger vid Kristallengalan samt vunnit Aftonbladets TV-pris vid två tillfällen med Bolibompagänget.

Nu på onsdag kan vi se en 15 minuter lång summering av hans insatser på SVT Play klockan 10. Söndagen den 8 oktober kommer samma avsnitt på SVT klockan 11,30.

Söndagarna den 19 november och 26 november kommer två entimmarsfilmer om Stephans förberedelser och tävlingsinsatser. Det blir svettigt.

Ta fram handduken så ni kan torka er…

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.