Friskvårdsbidragets uteblivna succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hade jag varit sportkommentator hade jag inlett med meningen ”Golfen utklassade skatteverket". 

Det som hänt är två saker. Dels en dom i högsta förvaltningsdomstolen som har fattat beslutet att enklare form av golf så här långt specificerat som träning på driving range och spel på pay&play- banor skall kunna få friskvårdsavdrag. Det var typ 2-0 i halvtid. Sedan vek skatteverket ner sig efter tio års slöseri med våra skattepengar. 

när golfen gynnas av friskvårdsbidraget väntas ännu fler människor vilja pröva sporten. Foto: TT

 

Tolkningen av domen är nu i princip att allt utom medlemsavgiften i föreningen och privata lektioner är att se som avdragsgill friskvård. Så 8-0 efter full tid är ett jämförbart resultat.

Gigantisk seger för golfen

Det är en gigantisk seger för golfen, men även för samhället.

Begränsningen i friskvårdsavdraget under 20 år där golfen (ridning, segling och utförsåkning) varit undantagen har från dag ett varit grundad i fördomar och tyckande utan underliggande fakta från politiker och chefstjänstemän. 

De har dessutom agerat på ett sätt som skadar samhällsekonomin, dvs deras uppdragsgivare. 

När vi diskuterar förvaltningskrisen i samhället kan vi enkelt konstatera två saker: 1. Skatteverkets överklagningar och agerande i den här frågan under tio års tid har varit skadligt. Här borde regeln vara att myndigheter inte får överklaga för att skydda medborgarna mot myndigheter som just då agerar som onda aktörer. 2: Ett återinfört tjänstemannaansvar skall kunna leda till att tjänstemän i myndigheter som agerar på ett sätt som skadar samhället kan avskedas.

Gynnar samhället – och sporter

Och då är ändå Skatteverket en av våra bäst fungerande myndigheter med hög kvalitet på service. Skatternas omfattning är det politikerna som är ansvariga för. 

Golfen är ett av de större förbunden med stor andel vuxna och äldre aktiva. Golfen är därför en av väldigt få idrotter som har en direkt effekt på folkhälsan och den vägen levererar högre samhällsnytta än nästan alla andra förbund. 

Golfen har finansierat samtliga anläggningar själva, till skillnad från nästan all annan idrott. Golfen har högst andel vuxna som aktiva tillsammans med Korpen. 

Golfen har +10.000 anställda och genererar +4 miljarder i skatter varje år, dvs på egen hand mer än dubbelt så mycket som det totala stödet från stat till idrotten.

För utdraget och för sent

Vi har förlorat tio år i arbetet att skapa mer samhällsnytta och sänka kostnader för kommuner och landsting på grund av Skatteverkets agerande. Jag kan förstå varför ryska myndigheter vill skada Sverige men inte varför våra egna gör det.

Nu är det upp till 500 golfklubbar och lika många instruktörer som driver range och nybörjarkurser att ta sitt ansvar. I morgon bör alla påbörja arbetet med att öka antalet nya golfare med 50 procent 2018 jämfört med 2017. Arbetet med att minska antalet golfare som slutar genom träning och gästomhändertagande som gör golfen roligare är minst lika viktigt. Det är dags att säga som de gör i Mello, för golfen är trots allt lika folklig. 

Nu kör vi.

Inte rätt modell längre

Sedan är jag skeptisk till att friskvårdsavdraget är den optimala modellen för ökad folkhälsa. Min bedömning gissning, (inte hittat data) är att det i stor utsträckning handlar om ett bidrag till tjänstemän i medelklassen som skulle tränat i alla fall och stor andel gymkort med få besök per år, dvs väldigt liten effekt utifrån mitt mått SPK (Svett Per Krona). 

Stora grupper som både behöver bidraget mer och som har större anledning förbättra hälsan som kommunalt anställda arbetare och andra lågavlönade erbjuds inte friskvårdsbidraget.

Här skulle RUT kunna bli ett bättre alternativ som når fler och blir effektivare ur ett folkhälsoperspektiv. Här har politiker, primärt i kommuner och Landsting anledning att sitta ned med idrottsrörelsen såväl som alla kommersiella aktörer på det här området och förutsättningslöst finna en modell som omfattar alla och som sänker framtida kostnader för vällevnadssjukdomar.

 

Vinsterna med att vi tränar livslångt är ofantliga, dels för individen som minskar tiden mellan fullt frisk och död på ålderns höst (aldrig hört någon som vill vara gammal och sjuk) men också för kommuner som sänker kostnaden för äldrevård, landstingen som minskar kostnaden för sjukvård och staten som minskar kostnaden för sjukförsäkring. 

Skatteverkets trams i tio år

Olika forskningsrapporter pekar på att tiden mellan fullt frisk och död ökar och jag har sett siffror på tidigare 8 och ändå upp till 12 år nu. Äldre som tränar flera gånger i veckan och undvikit vällevnadssjukdomar ligger på 3 år. Det är många års lidande och samtidigt mycket höga samhällskostnader som vi sparar.

Läser man någon av SKLs långtidsprognoser om effekterna av vällevnadssjukdomar så kan man snabbt konstatera att skatteverkets 10 åriga tramsande om vad som är för exklusivt i första hand har skadat våra kommuner, våra landsting och svenska staten.

Nu kan vi njuta av vinsten över skatteverket någon dag. Sedan är det hårt arbete för att leverera fler golfare och därigenom mer samhällsnytta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.