Aldrig så nära ett svenskt OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

IOK vill att vi söker OS, den tolkningen är enkel. När IOK-basen Thomas Bach besöker Åre idag är det en tydlig signal om att IOK gärna ser Stockholm som värd för OS 2026. 

Fredrik Sandberg / TT; Bildmontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Sen är det inte han ensam som bestämmer men IOK behöver OS-värdar där man slipper diskussioner om korruption, övergrepp på mänskliga rättigheter, bristande demokrati, slöseri med skattemedel.

Stockholm fyller alla de kraven.

Blir en plusaffär

Alla belackare som haft åsikter om att det inte går att få OS med alpint i Åre, backhoppning i Falun och nu på IOKs indikation, Rodel i Riga, har haft fel. Det vet vi nu.

Med IOK:s bidrag på 1 miljard dollar och i princip alla problematiska infrastrukturinvesteringar hanterade blir vinter-OS i Stockholm en plusaffär för staden utifrån de beräkningar jag sett och de jag gjort.

Men sedan skall det fortfarande presenteras en ny utredning och publika underlag för att en ansökan skall vara möjlig men det är ett arbete och inte en utmaning.

Breddidrottarna jublar

De investeringar som finns kvar ger användning för breddidrott under decennier och får i ärlighetens namn inte ses mer än som ett litet bidrag på de eftersatta investeringarna i anläggningar för idrott i huvudstaden.

OS-byn lär vara full med studenter, programmerare och andra yngre ensamstående och par inom någon vecka efter OS så den är hemräkningsbar även för en generaldirektör på myndigheten för stöd till trossamfund.

Nu handlar inte problemen innan vi har en ansökan om det kloka att ansöka eller vinsterna med ett OS. Utöver de hårda siffror som blir underlag för en ansökan så finns stora s.k. mjuka faktorer som ger tillkommande vinster. De utgörs av turism, shopping, tillväxt och skall naturligtvis inte ingå i budgeten men de finns.

Beror på politikerna och ledarskribenterna

Problemen handlar om något helt annat. För att en OS ansökan skall bli verklighet behövs två saker. 1: Politiker i Stockholms stad som vill ha OS och 2: En regering som är beredd att skriva på garantier.

För att nå dit behövs 2 saker. 1: Underlag som skapar trygghet i den bedömningen och 2: En folkopinion som är informerad och positiv.

Allt handlar om den sista punkten.

Liberalerna i Stockholms stad gjorde den 14:e mars ett utspel på temat att de ser det som ansvarslöst av S att vara för en OS-ansökan innan de fått nya underlag. Det är politik, dvs L tror sig vinna väljare på att vara emot eller vara skeptiska eftersom S är för. Det handlar inte om OS utan positionering om väljarna inför valet om sex månader.

Jag var inför ansökan till 2022 en av de hårdaste kritikerna till en ansökan för då kunde jag inte räkna hem ett OS. Samtidigt visste jag att ett Stockholm som riskerade att inte ha Slussenombyggnad, förbifart och t-baneutbyggnad färdiga skulle vara ett transporttekniskt Titanic. Inför 2026 är infrastrukturen klar även om jag skulle föredra ett snabbt beslut om en Österled för att känna mig helt trygg.

Den stora skillnaden är dock inte 1 miljard dollar i bidrag från IOK eller lägre kostnader för kandidatprocessen. Den stora skillnaden är att idag kan Stockholm som stad och Sverige som land samarbeta med IOK.

Även om IOK ännu inte är en perfekt organisation har man kommit mycket långt för att bli en mer transparent och korruptionsfri organisation. Något som Sverige och SOK har bidragit till.

Då var jag tvungen att se politiska risker med ett IOK som var korrupt, diktaturkramande och struntade i mänskliga rättigheter.

Hotet mot en OS-ansökan bedömer jag idag i första hand är dåligt pålästa ledarskribenter med tight deadline för nästa ledare. Det är enkelt, som vi sett ett antal exempel på, att i en ledare säga nej till en OS-ansökan och så motivera det med lite allmänt tyckande utan faktagrund.

I det nya samhället vi fått så är ett 50 tal ledarskribenter de som sätter den politiska agendan och driver politikerna framför sig. Sen är det SOK som bär ansvaret för att också den gruppen får rätt information.

Men visst är det fantastiskt. Sverige är ett drömland som arrangör för IOK för att vi inte vill bygga dyra nya arenor, inte vill muta någon och ser hållbarhet och miljö som viktigt.

För tio år sedan fick Putin OS i Sochi. Då var korruption, gästarbetare som lurades på pengar och dog i olyckor och vansinniga investeringar i arenor som ingen använder idag det gångbara. Vi skall nog tacka Putin, dåvarande IOK-presidenten och sociala medier för den här förändringen.

Världen blir en bättre plats och även om det inte finns anledning att ropa hej än på länge var OS i Sydkorea en liten pusselbit som lett till att USA och Nordkorea skall träffas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.