Årjes mot små förbund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den här är maktkampen som har gått helt under medias radar då det handlar om idrott och inte svenska akademin. Eftersom det är idrott och inte kultur så förekommer ingen mobbing, inga sexuella trakasserier, skattefusk, hemska personangrepp, otillåten alkoholförsäljning eller annat elände och mediecirkusen uteblir därför.

Mats Årjes och Per Palmström i ”fajt” om ordförandeposten i SOK. Foto: Anders Wiklund / TT; Björn Larsson Rosvall / TT

Ändå, idrotten som får en sjättedel av kulturens bidrag har både moral och etik och levererar sju sju7 gånger så mycket till samhället.

Men nu drar det ihop sig en omröstning om ny ordförande i SOK där två sidor verkar stå mot varandra.

Valberedningens val

På torsdag skall det väljas en ny ordförande för Sveriges Olympiska kommitté.

En enig valberedning har föreslagit Mats Årjes, ordförande i skidförbundet. Med uppdraget att tillse att vi får en svensk ansökan och når framgång så att OS 2026 hamnar i Stockholm är det ett av de viktigaste valen i SOK på mycket länge.

Mot en enig valberedning lobbas det nu från de små förbunden för Per Palmström, idag vice ordförande i SOK.

Det vore olyckligt om inte Mats kunde väljas när en enhällig valberedning föreslår honom.

Ständigt denne Liljegren…

I Ture Sventon-böckerna av Åke Holmberg är en återkommande kommentar ”ständigt denna Vessla” om skurken Ville Vessla med kännetecken av väldigt spetsiga skor (yngre läsare får ursäkta men de är så få)

Inom svensk idrottsrörelse förekommer sedan många år en travesti med uttrycket ”Ständigt denne Liljegren”. Lars är ingen skurk, tvärtom, även om vi ofta har olika åsikter är det en god person jag respekterar djupt och lyssnar noga på.

Nu har jag fyra olika källor med god insyn som påstår att Liljegren är den som drivit fram att de små förbunden i en okänd omfattning tänker rösta på Palmström.

För tydlighetens skull så har jag inga relationer till någon av kandidaterna. Årjes har jag träffat vid ett tillfälle för drygt tio år sedan och Malmström har jag aldrig träffat, jag kan ha hälsat på honom vid något RIM eller motsvarande men inte mer.

Vem äger största förmåga att ta hem OS?

Palmström är enligt alla jag hört en god person. Årjes likaså. Deras intresse för idrotten, deras moral deras fokus på att utan egen vinning lägga energi på att kunna ge ett bättre förbund till nästa generation är på samma nivå.

Därför handlar det bara om förmåga.

SOK har flera viktiga uppdrag framför sig men det som just nu är det absolut viktigaste är att få OS 2026. Det kan delas upp i två delar A: få in en ansökan och B: vinna tävlingen om att bli utsedd.

När det gäller de övriga prioriteringarna som SOK har om elitstöd, samverkan med RF med flera så är valberedningens bedömning att Årjes är bättre på varje område.

Små mot stora, tyvärr

Det som stör mig mest är att den här omröstningen har slutat handla om vem som är bäst lämpad, där gör valberedningens gedigna arbete kristallklart att det är Årjes. Utan den här omröstningen handlar om att små förbund skall vara eniga mot de stora förbunden.

Det är då det blir svenska akademin av hela soppan trots att svensk idrott står för så mycket bättre ideal och agerande än vad akademin kan uppbringa. Det blir identitetspolitik, post koloniala strukturer och annat destruktivt elände.

SOKs medlemmar har på torsdag ett enkelt val. De skall välja den ordförande som ger oss bäst förutsättningar att få ett OS i Stockholm, Åre, Falun 2026, ett ekonomiskt starkare SOK och utveckling av elitstöd.

Årjes är mest lämpad

Det är inte ett val som skall göras utifrån kandidatens kön, ålder, sexuell läggning, hudfärg. Det är inte ett val som skall göras utifrån storleken på det förbund man företräder.

Det är bara ett val utifrån förmågan att säkerställa att vi får OS 2026 och kan utveckla SOK.

Då är det utifrån alla objektiva bedömningar Mats Årjes som skall bli ordförande.

Hur kunde det då bli så här? Lars Liljegren som den hedervärda socialdemokrat han är, som kan sin Karleby, är den sista jag kan tänka mig som företrädare för det identitetspolitiska träsk som hotar vårt samhälle. Att utifrån allt som just nu sker i vårt samhälle ha storlek på förbund som grund för hur man skall rösta gör mig förtvivlad.

Jag har bytt åsikt

En sån fantastisk livsgärning inom idrotten som Lars får aldrig någonsin sluta med att man ses som en Don Quijote.

Jag var, som de flesta vet kritisk och negativ till OS-ansökan 2022, då jag ansåg att den var negativ för både Stockholm och Sverige. Jag har studerat allt underlag som finns inför 2026 och är i dag mycket positiv. Jag blir ledsen om inte SOK väljer att säkerställa de bästa förutsättningarna för att vi skall få OS 2026.

Jag vet och förstår att jag som skribent på Idrottens affärer, helt utan position inom idrotten och utan förmåga att påverka, inte har någon vikt i den här debatten men hoppas ändå att någon lyssnar på mig.

Jag vill ha ett OS i Stockholm 2026 eftersom det är lönsamt och bra för både Stockholm, Åre, Falun och Sverige. Då är min bedömning att Mats Årjes utifrån valberedningens förslag är bäst.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.