Spel på ungdomsmatcher inte okay

Hans Sahlin, spelbolags-vd och en dubbelmoralist?

Absolut och gärna.

Åtminstone i vissa situationer och fall.

Ska inledningsvis säga att även Folkspel är att betrakta som ett spelbolag och att det är ett sådant jag sålunda är vd för.  Låt vara att vår verksamhet hela tiden går ut på att generera ett så stort överskott som möjligt tillbaka till föreningslivet och att det inte finns några privata vinstintressen.

Men, ett spelbolag är vi.

Kasta stora stenar i glashus

Om någon/några därför anser att undertecknad kacklar i eget bo, kastar stora stenar i det egna glashuset eller är en dubbelmoralist av rang, tar jag det i egenskap av vd på Folkspel, men framför allt som ansvarstagande vuxen.

Så till saken.

Häromveckan landade en dom mot två tonåringar i Södertälje. De hade fått en 15-årig lagkompis att underprestera i en ungdomsmatch, som fanns med som objekt i utländska spelbolags utbud.

Utan den minsta rodnad instämmer jag i vad Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet säger i ett uttalande, apropå domen ovan: 

”Att skrupelfritt erbjuda spel på ungdomar, som handlar om när det gäller U-19-serierna i fotboll, är helt ansvarslöst och oacceptabelt. För de bolagen handlar det bara om att tjäna pengar oavsett konsekvenserna för dessa ungdomar eller idrotten. Det är en direkt inkörsport för ungdomar till organiserad kriminalitet.”

"Bara fyra procent", nej, "Hela fyra procent"

I texten lyfter RF även fram en undersökning från 2016 som påvisar att bara fyra procent av allmänheten tycker att pengaspel på ungdomsidrott ska vara tillåtet.

För det första hakar jag upp mig en aning på ”bara” framför ”fyra procent”, hade hellre sett att det stått ”hela fyra procent”. För jag kan inte låta bli att fundera på den minoritet som faktiskt tycker det är helt okej att kunna spela på exempelvis en fotbollsmatch med ungdomar och att utsätta ett barn för påtryckningar om att låta bli att kämpa eller göra sitt bästa tillsammans med sina kamrater. Att medvetet se till att laget förlorar för att vuxna människor ska tjäna pengar.

Förstår den eller de verkligen vad de utsätter ett barn för och vad de i förlängningen kan leda till? 

Björn Eriksson fortsätter sitt resonemang med att Lotteriinspektionen, som är ansvarig myndighet, i samband med att den nya spelregleringen träder i kraft vid årsskiftet har ett utmärkt tillfälle att stoppa möjligheten att spela på ungdomsidrott genom tydliga direktiv för den som ansöker om den licens som kommer att krävas från och med 2019. Exempelvis att genom med tydlighet markera att spel på ungdomsmatcher/tävlingar inte är tillåtet för den som önskar verka på den svenska marknaden.

Kan ödelägga idrotten

Matchfixning är överlag ett allt växande problem som på sikt kan komma att ödelägga delar av vår fantastiska idrottsrörelse och som motverkar allt vad fair play heter, vilket är en av grundstenarna i vårt unika föreningsliv.

Att förbjuda all form av betting på ungdomsidrott för att få den licens som krävs för att verka på den svenska marknaden, är även enligt mig det minsta vi kan göra för att komma åt problemet.

Att någon sedan liknar mina åsikter vid dubbelmoral kan jag leva med.

Avslutningsvis vill jag meddela att det du precis läst (förhoppningsvis hela texten) är min 100:e vd-blogg sedan starten våren 2015.

 

Hans Sahlin

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.