ATG ökade omsättningen

Efter två år med sjunkande spelomsättning kan ATG se tillbaka på 2014 som året då spel på hästar vände uppåt igen.
ATG:s vd Hans Skarplöth är glad över plussiffrorna, men målet är satt högre inför framtiden.

 

- Det är en blygsam ökning med 0,6 procent. Men den är ändå glädjande i och med att vi lyckats vända en nedåtgående trend, säger Hasse Skarplöth, vd på ATG.

Ett plus om än litet

ATG:s svenska spelomsättning 2014 uppgick totalt till 12,23 miljarder kronor att jämföra med 2013 års siffra på 12,16 miljarder (+0,6 procent). Nettoomsättningen, det vill säga omsättningen efter avdrag för utbetalningar till spelarna, ökade med 1 procent till 3,66 miljarder. 

Det här innebär att det finns ger utrymme för att 2015 dela ut mer pengar till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp som enligt ett tidigare beslut får 63 miljoner mer än 2014.

- Under mina två första år på ATG kunde jag bara prata om besparingar så för mig känns det såklart bra att nu kunna komma till ägarna med mer pengar än året innan. Men vi har långt kvar på vår resa med ATG:s Manifest och redan 2018 har vi lovat ytterligare 300 miljoner till våra ägare. Så för oss på ATG är det fortsatt hårt jobb som gäller, säger Hasse Skarplöth.

TV-spelen viktigast

Av ATG:s svenska omsättning 2014 på 12,23 miljarder har 8,57 miljarder betalats ut till spelarna i form av vinster och antalet miljonvinnare i Sverige var 153 stycken.

Bland de olika spelformerna ökade omsättningen för V75 med totalt 1,3 procent, V86 med 7,9 procent och V64/V65 med 8,9 procent. Dagens Dubbel minskade däremot med 3,8 procent och Vinnare/Plats, Trio och Tvilling hörde också till de spelformer som tappade.

- Vi vill inte tappa på någon spelform. Men eftersom vi, och därmed våra ägare trav- och galoppsporten, tjänar bäst på de stora poolspelen, de så kallade v-spelen, så är dessa extra viktiga. Därför är jag glad att V75, V64/V65 och framför allt V86 stått starka under året, säger Hasse Skarplöth.

Långt ifrån målet

Jämfört med den övriga svenska spelmarknaden är ATG:s ökning med 0,6 procent en bra siffra då flera andra i Sverige reglerade bolag tappar 2014. Och tittar man på andra stora hästspelsländer som Norge, Danmark, Finland och Frankrike så ser man en stor nedgång i omsättning även där.

- I ljuset av det är vårt resultat helt okej, men nöjd är jag inte. Vi måste leverera betydligt bättre för att nå våra mål, säger Hasse Skarplöth.

ATG:s internationella omsättning 2014 uppgick till drygt 2,8 miljarder kronor.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.