I samarbete med Folkspel

Jennifer Wegerup gör debut

Folkspel har gjort höstens värvning. Sportkrönikören Jennifer Wegerup har inlett ett samarbete med Folkspel och därmed blir hennes texter också publicerade här på idrottens Affärer. Hon ska från och med i dag skriva krönikor om de eldsjälar som finns därute i föreningslivet, om allas rätt till idrott och motion, om dem om gör så mycket gott i det tysta.
Foto: Bertil Ericson, Scanpix Sweden

Jennifer Wegerup har jobbat i totalt 23 år på Expressen och Aftonbladet – och på alla olika redaktioner. Men under 2000-talet har hon främst profilerat sig som en ledande sportkrönikör. Hon har bevakat alla stora mästerskap som finns – men det vore aldrig några stora mästerskap eller världsstjärnor om det inte fanns eldsjälar bakom dem och ett starkt föreningsliv. Bland annat därför har hon nu bestämt sig för att ansluta sig till Folkspel-familjen.

Många kanske känner igen dig från alla år i kvällstidningsvärlden. Men vem är du mer?

– Jag är mamma till två döttrar och är tränare i deras lag. Jag har själv vuxit upp i det svenska föreningslivet och hade engagerade föräldrar som lade all fritid på att träna och leda mig och andra barn. Yrkesmässigt har jag skrivit sju böcker, suttit tolv år i Gomorron Sveriges sportpanel och jag är Sverigekorrespondent för Gazzetta dello Sport och Norden-stringer för Sky News Italia. Bland annat… Inom journalistiken har jag gjort det mesta, men jobbat mycket med sport.

Vad tänker du skriva om här på Årets Eldsjäl-sajten?

– Om människorna som verkar i den lilla världen men som har så stor betydelse. Tränare, ledare, materialförvaltare, de som säljer korv på matcherna, de som tvättar tröjorna och samlar in pengar. Alla människor som arbetar outtröttligt. Och om jämställdhet inom idrotten, om integration, allas lika värde. Jag vill beröra, uppröra, påverka. Ibland med en krönika som är som en ömsint smekning, ibland med en debatterande text som tar tag och ruskar om.

Varför är föreningslivet så viktigt för dig?

– Därför att det är ett fundament i vårt samhälle som ger barn och ungdomar men även vuxna och äldre mål och mening i vardagen. En plats att gå till, en gemenskap. Människor med olika bakgrund, liv och värderingar kan förenas i idrotten. Föreningslivet är också oerhört viktigt för folkhälsan, i farligt stillasittande tider. Vårt ideella föreningsliv gör att alla kan ha råd att idrotta och få en meningsfull fritid. Det räddar många barn och unga i riskzonen från att gå till spillo i sysslolöshet eller lockas till droger och kriminalitet. Idrotten är inte utan skuggsidor men jag tror ändå verkligen på dess fostrande, älskande, goda urkraft.

Vad har du för relation till Folkspel?

– Du hör det lite på namnet: det är folkets spel. Pengarna går tillbaka till folket. Under alla mina år som utsänd med uppdrag att bevaka toppidrotten har jag sett mycket av avigsidorna, en miljardindustri där pengar betyder för mycket. En liten del går till välgörenhetsprojekt, men det mesta går till fantasilöner och vinster. Så är det inte med Folkspel: här investeras överskottet i vårt svenska föreningsliv och det är väldigt viktigt.

Fakta

Första krönikan av Jennifer Wegerup för Folkspel (och även IA) kan du läsa här.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.