Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Glöm bort det där påhittet!

Nej du, Jöran Hägglund, utredare av Stockholms möjligheter att få arrangeras OS 2022, du gör bäst i att glömma de där planerna, anser Dan Persson. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


SOK har lämnat in en första intresseanmälan och satt igång arbetet med att försöka få ihop grunderna för en budget bra nog för en ansökan. Hela ansökanprocessen tills någon kandidat utses kostar ca 250 miljoner kronor, pengar som inte finns.

Själv har jag pratat med beslutsfattare på ett antal områden. Min enkla slutsats är det blir inget OS i Stockholm och att det är bra för idrotten.

SOK kan egentligen lägga ner projektet här och nu. Detta på grund av flera goda skäl.

Stöd saknas och ingen ändrar sig

Det finns inget stöd för ett OS i Stockholms stad. Inte från något parti som påverkar.

Det finns inget stöd från regeringen och kommer inte att uppstå något. Allianspartierna ser budgeten som på gränsen till sinnessvag och rapporten som undermålig.

S har inte uttryckligen sagt nej, men det är enligt deras utsago mer att se som en taktisk fint. Socialdemokraternas uttalanden är mycket medvetet till intet förpliktigande och det är så illa att partiets behov att påvisa ansvar för samhällsekonomin gör en blancocheck för OS utesluten. När frågan hamnar på Magdalena Anderssons bord finns bara nej som alternativ.

Svensk idrott viktigare

Något stort tryck från svenska folket finns inte, det kan komma, men även här kommer många att se de ekonomiska riskerna.

Slutsatsen är alltså att det inte blir något OS och att idrottsrörelsen bör lägga ned redan nu. Det tycker jag är bra av flera skäl.

Det tunga skälet är att jag bryr mig om svensk idrott och ett vinter-OS skulle på flera områden skada den fungerande delen av svensk kommersiell idrott mer än vad fördelarna ger.

Skulle dränera svensk idrott

Dels skulle ett OS dränera Sverige på sponsorintäkter i flera år vilket skulle drabba ishockey, fotbollen, basket, handboll och bandy hårt. Av de 2,2 miljarderna i sponsorintäkter i budget är minst hälften kannibalisering, det är flerdubbelt vad de ovan uppräknade drar in per år.

Tre till fem år skulle just de idrotterna tappa merparten av sina sponsorintäkter på grund av den våta filt som ett OS utgör. Skulle OS organisationen misslyckas med sponsorintäkterna får skattebetalarna pynta vilket skapar grund för felaktig prissättning.

Lyckas man med sponsorförsäljningen kommer sponsorerna att ta merparten av de ca 20 000 hotellrum vi har i Stockholm, då går biljettintäkterna åt skogen eftersom vi fortfarande är ett glest bebyggt land med få invånare och ingen storstad.

Krävs 4 miljoner besökare

1,5 miljarder i biljettintäkter är mer än vad SHL och fotbollsallsvenskan har i biljettintäkter på ett år, dvs ca 4 miljoner besökare utspridda över hela året i 25 städer.

4 miljoner besökare i Stockholm under två veckor är 25 procent fler än vad Friends och Globen-området tillsammans har per år, någon som försökt köra bil runt Solna när detta skrivs, dvs trekvart före Portugalmatchen?

Utredningen byggde på idéer om utbyggd infrastruktur som inte kommer att finnas klar förrän tre till fyra år efter spelen. Vi lär stanna hemma och titta på tv då vi vet att ett par timmars fantastisk idrottsupplevelse live förstörs av dubbelt så många timmars eländigt köande.

Vad vet vi IOK:s stöd?

IOK:s bidrag förutsätter att tv-affären ser likadan ut om nio år. Det är det ingen som vet. Det vi vet idag är ingen större aktör i branschen kan svara på frågan vad tv är om nio år och än mindre på frågan hur affärsmodellen ser ut. Bidraget från IOK kan minska på grund av detta.

Sammanfattningsvis så finns det inget stöd från Stockholms stad, riksdag, regering, opposition, möjligtvis kan SD vara för då det stärker den nationella känslan men det är innan någon lyckas förklara att det kommer att finnas utländska vinnare.

Låt oss nu skippa de naiva drömmarna om OS och fokusera på sådant vi kan göra. Fortsätta utveckla idrotten, genomföra internationella event där vi redan har infrastrukturen i samverkan med besöksnäringen.

Stöd Oslos ansökan, det är nära nog för den som vill åka dit och förlusten kan betala med några månaders räntor från oljefonden.

Dan Persson

Christer Derger (inte verifierad)

tis, 2013-11-26 09:39

1. Så rätt tänkt och sagt av

Så rätt tänkt och sagt av Dan. Trots att jag är en idrottsnörd, gränsar tanken på ett OS i Stockholm på gränsen till vansinne. Vi har varken infrastruktur, befolkningsunderlag eller ekonomi för ett arrangemang av denna storlek. Ett OS i Stockholm kommer med hög sannolikhet att drabba skattebetalarna och idrotten negativt i form av minskat ekonomiskt stöd.

Sven (inte verifierad)

tis, 2013-11-26 10:35

2. Håller med dig och

Håller med dig och Christer! Lägg ner projektet. Det enda jag kan tänka mig är anledningen till att detta projekt drivs är att de som driver det kan tjäna en del pengar under processens förlopp.... och att på andra sidan sitter ett gäng naiva blåögda idrottsnostalgiker.... Dessutom är ju Stockholm helt fel plats för detta evenemang då det krävs snö och kyla för att de flesta vinteridrotter ska kunna utövas...

Anders (inte verifierad)

tis, 2013-11-26 10:47

3. Håller helt med. Vinter-OS i

Håller helt med. Vinter-OS i Stockholm låter som ett aprilskämt. Om Sverige över huvud taget ska arrangera en vinterolympiad ska det naturligtvis göras där det finns förutsättningar och tradition. Ett alternativ kanske kan vara att Östersund/Åre söker spelen tillsammans med t.ex. Trondheim/Oppdal. Det bästa vore dock om Sverige helt avstår från att söka vinter-OS. Lägg pengarna på att rekrytera fler poliser, lärare och sjuksköterskor i stället. För mig är det under alla omständigheter närmare att fara till Oslo än till Stockholm - och nordmennen har råd.

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2013-11-28 19:10

4. Intressant artikel i

Intressant artikel i Financial Times häromdagen, om hur spelen i London blev en dyrbar affär för skattebetalarna och inte alls någon ekonomisk succé som hävdats. "The cost of the games to public funds has proved to be about 10 times the original estimate [...] The Olympics remind us that enthusiasts typically understate costs and overstate benefits. Consultants win work by pleasing clients, and they rarely please clients by pouring cold water on their pet schemes."

Dan Persson

tors, 2013-11-28 19:11

5. Tack, det citatet kommer jag

Tack, det citatet kommer jag att använda.

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-11-28 21:58

6. Det är ju ändå så att

Det är ju ändå så att kostnaden för ett ev. OS skulle bli en knapp tiondel av de senaste sju årens skattesänkningar och ska fördelas på åtta år fram till 2022. Sedan genomförde Finland och Norge sju år efter att man krigshärjats sommar resp vinterspel varpå Norge åter för ca trettio år sedan började planera för det OS man arrangerade 1994 och då var storleken på oljefonderna inte särskilt märkvärdig. De svenska naturtillgångarna i form av skog, malm och vattenkraft har spelat minst lika stor roll för Sverige som oljan för Norge. Att idrotten och levnadsstandarden i Finland och Norge tagit skada av arrangemangen kan nog ingen påstå. Jag tycker det blir beklämmande när ministrar samt diverse journalister och krönikörer ses sola sig i glansen när andra anordnar OS och sedan med näbbar och klor motarbetar varje försök att bjuda tillbaka. Det kan ju då inte vara i studiesyfte man gjort besöken och då bör man nog inta tv-soffan vi nästa OS
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.