Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Tuffa krav på ersättaren

Karin Mattsson Weijber har fem månader kvar av ett tio-årigt mandat som RF:s ordförande. Att ersätta henne kan bli besvärligt, förespår Dan Persson i sin blogg.

 

Valberedningen har presenterat tre namn som förslag till ny ordförande i RF. Två namn till nämns i diskussionerna. Min bedömning är att ingen har gjort vågen över någon av dem. 

Ytterst är det frågan om hur en ny RF-ordförande ska se ut? Vilka krav kommer det nya samhället att ställa och hur skall man möta dem? 

En kravspecifikation

Jag tänkte inte kommentera de namn jag sett utan fokusera på hur jag ser en profil på nästa RF ordförande. 

Vad behöver då göras under de fyra kommande åren för en ny RF ordförande. Min lista ser ut ungefär så här:

  • Tillse att RF är en tung samhällsaktör med goda och direkta kontakter med den politiska makten såväl som oppositionen. 
  • Förbättra RFs roll som kommunikatör både internt och externt. Vassare och frekventare måste RF kunna ta ställning, även när man inte har alla SF med sig. RF måste stå för något själv om det skall finnas ett existensberättigande.  Politiskt korrekta uttalande bör undvikas helt. RF måste proaktivt driva frågor för att samhället har utvecklats så.
  • Förutsättningslöst titta på samverkan och former för att kunna inkludera såväl kommersiella aktörer som levererar idrott som nya organisationsformer med andra definitioner av medlemsbegreppet.
  • Förändra strukturen på hur samhällsstödet används så att det blir mer svett per krona eftersom det är kravet från samhället.
  • Säkerställa att vi inkluderar och får medverkan från alla de nyanlända ungdomar vi har. Idrottens värdegrund ligger fast. Vi skall ta ett ansvar på migrationsområdet för vi kan göra något bra för både Sverige och individerna.

Ordföranden måste komma utifrån

Jag förordar ett starkt RF som kan vara en samlad röst för svensk idrott. Får vi förvaltning och försvar av gamla strukturer så är jag rädd att RF fortsätter att marginaliseras, dvs blir svagare.

Ovanstående kravspec innebär att en ny ordförande snarare skall komma utifrån än inifrån. Det finns tusentals ledare inom RF som gjort ett fantastiskt jobb som ungdomsledare eller förvaltare av ett förbund. Ingen, säger ingen, har gått före och påvisat att de är den typ av framgångsrika föredömen som vi söker här. 

Ett namn som nämnts, men kanske inte på fullt allvar, är Prins Daniel. Politiska kontakter, medialt intresse, näringslivskontakter och idrottsintresse finns. Huruvida Prinsen vill eller rörelsen vill vet jag inte. 

Idealet oavsett kön

Vi söker en person där samhällskontakter och samhällsintresse/kunnande går före idrottskunnande eller idrottsliga meriter. Carl Bildt är i det här sammanhanget bättre än Björn Borg även om Calles kunnande om idrott ryms i en tweet. Notera vänligen att jag inte försöker nominera någon av dem.

Åldersdiskriminering ligger inte för mig. Jag ser fyra år som ganska lagom period och blir man sjuttio under en sådan period så är det numera ingen ålder på en i övrigt frisk person. Därmed inte sagt att det inte finns fördelar med yngre kandidater.

För egen del ser jag mig själv som för gammal ur perspektivet att jag vid 57 riskerar att missa samhällsförändringar som påverkar alla yngre. Andra kan vara yngre i sinnet.

Gärna en kvinna, om inte annat för att idrottens ledarskap är alldeles för mycket gubbar. 

För mig är en partipolitisk bakgrund inget problem, bara man har lämnat de aktiva politiska uppdragen. En god och duktig person kan vara sosse eller moderat och allt däremellan utan att jag ser det som något negativt.

Inget MVG till valberedningen

Ett oerhört engagemang, omdöme, vilja att slåss för det man tror på, kunskap om samhället och en mycket stark förändringsvilja. 

Vill man bevara strukturer, enbart acceptera de hundraåriga formerna och agera så att ingen blir förbannad så kan man bara skada organisationen.

Valberedningen kan inte med sina förslag förvänta sig ett MVG utifrån sitt mycket stora ansvar för att RF om fyra år är en väsentligt starkare aktör än idag.  

Dan Persson

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2014-12-19 12:39

1. RF måste också våga stå för

RF måste också våga stå för att internationella evanemang i Sverige inte är en kostnad, utan tillför statskassan pengar direkt och på sikt. Finge jag önska skulle näringsdepartementet vara samtalspartner när det kommer till WC,VM,EM, OS m.fl. Vilket också hördes från dåvarande näringsministern under Almedalsveckan. Det skall bli intressant att se hur mycket staten tar in under VM i Falun i form av Moms, företagsskatter och direktinkomster på statliga bolag (Swedavia t.ex.)

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2014-12-19 12:49

2. Personligen skulle jag vilja

Personligen skulle jag vilja att idrottens internationella evanemang hanterades av näringsdepartementet. Evanemangen är investeringar med direkta och indirekta intäkter för staten. Moms, företagsskatter och direktinkomster i egna bolag (Swedavia t.ex)gör dom till vinnare. Vid Almedalsveckan i somras uttrycke till och med förra näringsministern denna tanke efter debaclet med en OS-undersökning. Skall bli kul att se hur stora dessa intäkter blir efter VM i Falun. Göteborg, Östersund och Åre (I Falun är den politiska jämvikten sådan att ena parten alltid är emot för att ragga röster)verkar kunna den här matematiken trots att intäkterna jag nämner ovan går deras näsa förbi.

Anders Svensson (inte verifierad)

fre, 2014-12-19 14:55

3. "Politiskt korrekta uttalande

"Politiskt korrekta uttalande bör undvikas helt" - varför? Tvärtom - jag säger som Musse Hasselvall m.fl. som står bakom kampanjen ‘PK – det finaste vi har’: "PK innebär att ta ställning, att se orättvisor och att vilja förändra. Att vara PK är att ha ambitionen att inte diskriminera eller marginalisera och att verka för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter." Vad är problemet med politiskt korrekta uttalanden? Vi behöver fler och inte färre som vågar fokusera på orättvisorna och ta hotet mot demokratin (t.ex. avskaffandet av 51%-regeln) på allvar.

Dan Persson

fre, 2014-12-19 16:19

4. Tja, med PK uttalanden menade

Tja, med PK uttalanden menade jag intetsägande, utslätande uttalanden av typen att man är för fred på jorden. De är mer och mer typiska för organisationer och de når inte igenom. "Vi är ideella och bör därför få mera stöd" fungerar inte längre. Vi levererar så här stora besparingar på sjukvården och vill ha 10% fungerar bättre. 51% regeln innebär att RF aldrig blir en organisation för mer idrottande utan bara en organisation för den minskande grupp som idrottar i en ideell förening. Föreningsdemokratin innebär att 1-5% av medlemmarna styr. De andra fullföljer inte sina skyldigheter. Men en stark person med engagemang som vågar stå för en värdegrund och slåss för den även om det innebär stora förändringar för att samhället förändras. Det är vad jag hoppas RF får.

Anders Svensson (inte verifierad)

fre, 2014-12-19 18:24

5. Tack för klargörandet.

Tack för klargörandet. Folkrörelser och demokrati står som vanligt inte högt i kurs när kapitalet vill ta över ruljangsen. Den värdegrund du står för fick ta emot rejält med stryk - inte minst av fotbollens supporterklubbar - i debatten inför riksidrottsmötet. Och 51%-regeln försvarades och bevarades efter ett demokratiskt beslut. Jag förstår att det svider.

Niclas (inte verifierad)

lör, 2014-12-20 02:27

6. Micke Thoren, en svensk

Micke Thoren, en svensk klassiker. God förankring i idrottsrörelsen och bakgrund som elitidrottare. Perfekt kandidat.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.