Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Motionen som idrotts-Sverige borde gilla!

Huvudsport eller B-sport, oavsett, ungdomar ska syssla med flera sporter. Det finns inget tvivel på den punkten. Foto: TT

 

Mitt i mellanmjölkslandet kommer bandyförbundet med en motion om sommar och vintersäsong för tävlingar upp till 14 års ålder. Fantastiskt bra.

Läs också

Idrottens kollektiva självmord

Här är ungdomarna som tröttnar

Kravmärk barn- och ungdomsidrott

Jag har tillbringat några kvällstimmar medan hustrun tittat på Netflix med att läsa alla motioner till Riksidrottsmötet i maj. Kommer inte vara där själv då jag inte tillhör de som bjuds in och dessutom är bortrest men utfallet brukar gå att förutse.

Den som jag tycker bäst om är bandyförbundets om uppdelad säsong för ungdomar upp till 14. Mer om den nedan.

Så perfekt är inte idrotten

Den allmänna reflektionen är att det är 17 motioner. Producerade av fyra föreningar och 10 förbund. +2 miljoner medlemmar, +18 000 föreningar och 70 förbund har alltså tillsammans producerat 17 motioner. 

Det finns bara två möjliga slutsatser att dra

A: Det mesta inom svensk idrott är perfekt, några större förändringar för framtiden behöver inte göras.

B: Det är inte fler än så som tror att beslut på RIM kan förändra/utveckla idrotten.

Det är å andra sidan knappt några motioner till specialidrottsförbunden, distriktsförbunden och föreningsnivå vilket då självfallet minskar antalet som går hela vägen upp.

De största klarar sig utan

De största förbunden saknas med undantag av Korpen. Det tyder på att de i större utsträckning anser sig inte behöva RF utan har resurser att agera själv. 

RF betyder väldigt lite för dem ekonomiskt (bidrag relativt omsättning) och den solidariska modellen är försiktigt uttryckt bättre för de små förbunden. Det här är trist för idag har vi inte en röst för svensk idrott utan många där RF reduceras till att bli en röst för de små förbunden och den ideella modellen. Det är farligt och kommer på sikt skada idrotten som helhet.

Fäktförbundet vill ha kraftfull idrottspolitisk offensiv vilket jag stöder till fullo och har kunskap om hur man kan lyckas. Det har inte fäktförbundet om man läser motionen.

Hyfsat introvert

Mångkampsförbundet motionerar om att tydliggöra idrottens samhällsnytta, något jag också stödjer men argumentationen om vad och hur lämnar mycket övrigt att önska om målet skall nås.

Att idrottsföreningen Proletären avviker med sin motion om bojkott av Israel (den hade varit trovärdig om Ryssland, Qatar, Saudi, Vitryssland med flera länder funnits med) är inte oväntat. Besökte dem för en debatt för några år sedan och det var första gången sedan 1973 som jag debatterat med hammaren och skäran på väggen bakom mig.

I övrigt en del stadgefrågor och relativt intetsägande motioner skrivna av personer med ett hyfsat introvert synsätt, det som är Organisationssveriges största förbannelse. 

Det törs ingen ta i

Det är goda personer, med goda syften som inte vill annat än att idrotten i allmänhet och deras idrott i synnerhet skall ges möjlighet att växa med andras pengar. Det är med andra ord som vanligt.

Elefanterna i rummet som 51-procentregeln, bredare syn på organisationsform och utslagningen på grund av människor i utanförskap lyser med sin frånvaro.

Hotbilderna som Globalisering, Urbanisering och Digitalisering skapar likaså.

Det vettigaste av allt

Mitt i allt detta mellanmjölksland kommer då bandyförbundet med en motion som jag gillar. De vill ha sommar och vintersäsong för tävlingar upp till 14 års ålder. Sommarsporterna kan inte tävla på vintern och vice versa. Barn och ungdomar skall hålla på med flera idrotter.

De har tänkt, de har följt med i samhällsdebatten och de har förstått hur idrotten både kan anpassa sig till samhällets krav och samtidigt göra sig själv en tjänst.

Det är vetenskapligt bevisat att för tidig elitsatsning är negativt. Lika bevisat att ensidig träning leder till skador.

Deras motion skulle leda till bättre tränade 16-20-åringar med bättre motorik, ökat antal som stannar kvar i idrotten efter 13-14 där drop out talen accelererar, en positiv konkurrens om de duktiga som gör att alla måste bli bättre på att skapa glädje.

Ger så mycket mera

Gentemot samhället får vi året runt träning med bättre skolresultat, mindre barnfetma och ett mer tydligt breddfokus bland de unga. Tre viktiga områden som på sikt ökar samhällets förståelse för ungdomsidrottens betydelse. 

Den ökar också intäkterna för idrotten, både LOK-stöd med fler träningstillfällen och mer totala pengar från medelklassens föräldrar som gärna lägger någon tusenlapp per månad om barnen idrottar. 

Det är min förhoppning att den här motionen först får RS stöd och sedan bifalles på RIM. Det är min bedömning att den ändå röstas ned på grund av särintressen och förändringsrädsla, vilket då blir ett ytterligare bevis på det kortsiktiga tänkande som allt för ofta får råda.

Dan Persson

Jonas (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 10:19

1. När en säsong och tvingas att

När en säsong och tvingas att delas upp mellan olika idrotter och olika perioder, vem ser då till helheten? Är vi så naiva att tro att mångsidig träning per automatik synkroniseras och innehåller en en säker progression? En bra fysisk preparation? Ett långsiktigt tänk? Detta verkar vara ett helt bortglömd argument och Bandyns modell som en lösning. Problemet är inte strukturellt i sig, det är en ledarskapsfråga där ett helhetstänk ska finnas. Absolut ska man gärna hålla på med flera idrotter samtidigt, men vem ska säkerställa att måndagens gymnastikträning anpassas med rätt intensitet för den 14-åriga tjejen som spelat fotbollscup hela helgen? Ska den ideella gymnastikledaren ta reda på detta i förväg eller är det fotbollsledarens skyldighet att höra av sig? Hur många samtal och avstämningar resulterar detta i när det i respektive grupp ingår 20-25 tjejer som håller på med samlat sett 15 olika idrotter? Frågan är mer komplex än att lösningen är att tvinga idrotter att lägga ner ett halvår för att ge plats till andra. Det löser inte lagsporternas utmaning i sig. Individen i fokus och att skapa möjligheter för allas utveckling och att bidra med rörelseglädje är det som ska implementeras fullt ut, men tro inte att uppgiften är enkel. Kortare/mer uppdelade säsonger skapar troligen en större press på prestation - där ledarskapet är som mest problematiskt blir den logiska slutsatsen "vi ska hinna med mycket mer på kortare tid, alltså få vi ha längre träningar/flera träningspass/flera matcher under den kortare perioden". Så förslag till svar på motionen: nej tack, bra inspel men inte en lösning i sig.

Pär (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 10:26

2. Delar helt din syn på bandyns

Delar helt din syn på bandyns motion, Dan. Skolidrottsförbundets motion om en översyn av fördelning av LOK-stöd och Idrottslyft är i samma anda (även om du verkar tycka att det inte framgår, då får vi förtydliga oss i talarstolen). Skolidrottsförbundet vill verka för att föreningar som kan erbjuda olika idrotter på olika nivåer under samma tak ska premieras. Vi föreslår att samverkan mellan idrotter och föreningar som bedriver olika idrotter under samma paraply premieras. på så sätt tro vi också att vi bidrar till exempelvis det du beskriver; mindre barnfetma och ett större breddtänk. Och mer glädje!

Olle Ekengren (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 16:35

3. Vad sägs om följande

Vad sägs om följande motion? Linköpings Innebandyklubb m.fl (sex föreningar) samt med stöd av ytterligare 74 föreningar. Ändring i Föreskrifterna om statligt lokalt aktivitetsstöd: Motionärens förslag: att RF-stämman beslutar om ändring av nuvarande 6 § Ledar- och deltagarstöd: ”När aktiviteten leds av två eller flera ledare,och föreningen närvaroregistrerar aktiviteten i idrottens verksamhetsredovisningssystem, erhåller föreningen ytterligare ett ledarstöd om 6 kr/gruppaktivitet.” (överstryken text föreslås utgå). (Det som ska utgå är bestämmelsen om att närvaroregistrera direkt i Idrottonline.)

Bosse (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 19:11

4. FANTASTISKT BRA Svenska

FANTASTISKT BRA Svenska Bandyförbundet !!! Utan att ha läst hela motionen måste jag säga att motionen, enligt Din blogg Dan, verkligen är "Huvudet på spiken". Varför slutar så många ungdomar i 15-16:årsåldern med t.ex. fotboll eller ishockey när man kommit upp i junioråldern ?? För mig har svaret varit "rätt enkelt" - Ungdomarna är uttjatade på att ENDAST (fått lov / tillfälle) syssla med en enda sport. För några år sedan träffade jag på en bekant som stod nedanför en trappa medan några ungdomar, 9-10 år, sprang upp och ner i trappan. Då jag kände ledaren frågade jag OM han hjälpte friidrottsföreningen i staden som ledare. Nej blev hans svar, killarna MÅSTE träna året runt förstår Du Bosse - OM man VILL satsa på ishockeyn !!! Jag hade ingen kommentar. Jag bor alldeles in till en idrottsplats, bakom västra målet, och ser hur ungdomslagen, 7-10 år, vecka ut och vecka in tränar och spelar fotboll på konstgräset. Undra på att dom - som inte lyckas bli jättebra - lägger av när dom blir äldre. TÄNK om dom gått in i en idrottshall och antingen tränat handboll, bordtennis, innebandy eller någon annan sport. DÅ hade det varit roligare för ungdomarna att börja med fotbollen "fram i mars/april". NEJ TÄNK OM Specialförbunden. PS: Distriktsförbunden (DF:n)har inte rösträtt på RIM längre.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.