Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur ska ett dödsbo undvikas?

Ja, vem ska kliva in på RF och ta över ordförandeklubban? Nu ska valberedningen lansera sitt val. Oavsett person får vederbörande sannerligen ingen lätt uppgift. Foto: TT

 

Den traditionella föreningen har ingen framtid längre. Det krävs ett annat tänk och ett annat beteende. RF ska gå i spetsen, men hur ska en ny ordförande undvika ett dödsbo...

De stora föredragshållarna om den enorma samhällsförändring som vi nu är mitt i nöjer sig sällan med GUD för faktorerna Globalisering, Urbanisering och Digitalisering när de påvisar att den gamla visan med textraden ”alla gamla sanningar är slut, ingenting är längre som förut” nu blivit en perfekt beskrivning av det nya samhället. 

Vi gör det mest annorlunda

De flesta tar med Individualiseringen som en tillkommande mycket stark påverkansfaktor för hur vi ändrar våra beteendemönster.

Svensk idrottsrörelse präglas av att vi är ett medlemskollektiv som styrs med demokratiska metoder, i det här fallet ett årsmöte dit medlemmar kan komma med förslag i form av motioner och styrelsen med förslag i form av propositioner.

För min generation och min fars generation var det ett väl fungerande system av flera skäl. På den tiden så hade inte samhället det lika gott ställt och inte vi själva heller och kapitalisterna var upptagna med industrin. Alla 15 familjerna som fanns då.  Den kollektiva lösningen där man tillsammans la tusentals timmar på att röja i skidbacken på sommaren, plocka sten på golfbanan, klippa fotbollsplanen eller reparera nätet på tennisbanan var då det enda alternativet.

Ingenting som förut

Idag finns det kapital till att bygga gymkedjor, skidbackar ägs av börsnoterade bolag, golfbanorna är bolagiserade och kommunen tar kostnaden för konstgräsplanen såväl som skötseln av den.

Samtidigt har digitalisering och utvecklingen av handel och upplevelseindustri gett oss ett utbud som är på gränsen till extremt om vi jämför med exempelvis 1985, inte längre än 30 år sedan.

Det här får då flera, i många fall oönskade konsekvenser.

Konsten att förstå - och agera

Samhället förändras snabbare än någonsin. Det tog 50 år innan 80 procent av svenskarna hade tillgång till telefon medan det tog sju år innan 80 procent av elvaåringarna hade en smartphone. 

Den här hastighetsförändringen i samhällsförändring är ingenting som min generation klarar, inte heller myndigheter, föreningar och stora företag. Vi blir reaktiva, dvs vi anpassar oss, ofta motvilligt för att vi är tvingade, men vi klarar inte av att vara proaktiva, i mitt fall för att jag är för bekväm, för föreningar för att stadgarna som skrevs för 100 år sedan missade paragrafen ”När ni uppfunnit Internet så bör ni gå över till kvartalsmöten”.

Sen har vi individualiseringen. Groucho Marx vars teser ser ut att bli mer korrekta än vad Karls sa för ca 100 år sedan ”Jag vill inte vara med i en förening som släpper in såna som mig som medlemmar”.

23 medlemmar på årsmötet

Gefle IF, en förening som spelar i Allsvenskan i fotboll hade enligt uppgift i Aftonbladet 23 medlemmar på sitt årsmöte, dvs en av toppklubbarna i fotbollen får inte medlemmar att komma till årsmötet för en förening som omsätter tiotals miljoner och borde beröra hälften av de boende i Gävle. 

I den traditionella föreningen blir medlemmarna allt mer ensamma.

Själv har jag trots att jag tillhör den generation som vuxit upp på toppen av Folkrörelsesverige slutat gå på golfklubbens årsmöten, jag ser mig som kund snarare än medlem. Jag är dessutom helt övertygad om att de som går på årsmöten inte fattar de bästa besluten för medlemmarna men hellre än lägga tid på att engagera mig byter jag klubb om det blir för dåligt.

Som åskådare ökas kravet på att man skall bli sedd som individ, kunna få den lösning man själv föredrar (och är beredd att betala för) samt en upplev kvalitet och tidseffektivitet som inte leverantören känner. 

Stackars valberedning

Tittar vi på ungdomarna, de som sedan Sokrates för 2300 år sedan är sedda som den grupp som är oartig, lat, otacksam och bekväm, har förändringen gått fort. Är inte idrotten kul, häftig, rätt kompisgäng med flera faktorer så ryker den vid 12-14 års ålder. Argument från mor och farföräldrar att idrotten är bra, den ger dig förutsättningar för framtiden räcker ingenstans i den åldern och vad de pinsamma föräldrarna säger är rätt oväsentligt. 

För att då sammanfatta är föreningen illa rustad för en framtid där jaget går före laget för att citera Mona Sahlin. Lägg på förändringstakten som föreningen inte heller är byggd för och det krävs rätt mycket mod och genomförandekraft hos de som skall bli framtidens vinnare.

Så här någon dag innan RF:s valberedning presenterar sitt förslag till ny ordförande får vi hoppas att deras förslag är en människa som är väldigt ung i sinnet, med massor med energi och definitivt beredd att avgå om det de ser som nödvändiga förändringar röstas ner av andra. 

Svensk idrott förtjänar inte en förvaltare som redan nu kan börja fundera på hur dödsboet skall fördelas. Ser man det nödvändigt att vara en del av ett samhälle som förändras väldigt snabbt för att inte hamna fel så är det nog så att det krävs en fot på gasen och ingen på bromsen.

Dan Persson

r b (inte verifierad)

ons, 2015-04-08 07:47

1. just onyanserade kritiker med

just onyanserade kritiker med medialt utrymme kan vara svensk idrotts största bekymmer...

Christer Bertling (inte verifierad)

ons, 2015-04-08 10:14

2. Tycker det är mycket bra det

Tycker det är mycket bra det Idrottens Affärer lyfter fram att den traditionella föreningen inte längre har någon framtid och att den trenden måste brytas. Att RF skall gå i spetsen för ett annat tänkande i en framtida förening kan vara en sak. RF har redan idag ett forum där samtal om framtidens idrott skall föras vilket är ett idéprojekt eller en del av RF. Min fråga blir varför det inte där bland 541 anslutna medlemmar förs samtal om hur man kan få fram konstruktiva lösningar och idéer för en framtida bra förening. I denna grupp verkar tyvärr debatten redan vara DÖD.

Vklasågar jag (inte verifierad)

ons, 2015-04-08 12:03

3. Bra tankar.Håller med. Vi

Bra tankar.Håller med. Vi måste våga tänka nytt. Det är en samällsfråga som berör oss alla. Idrottsröreösen kan inte ha monopol på idrotten.Det är inte ok att deras verksamhet inte får granskas. Kkas östberg

Andreas Hagström (inte verifierad)

ons, 2015-04-08 18:50

4. Dan, jag delar din bild av

Dan, jag delar din bild av utvecklingen. Vilka är dina förslag för att möta den framtid som redan är här. Om den traditionella föreningen inte är svaret - vad är då det nya? Ny associationsform? Eller bara ett nytt innehåll till den gamla - en förening 2.0? Jag har själv ägnat en del tid till att teckna den bild du beskriver så bra men hittat få lösningar eller förslag på åtgärder. Nyfiken.... Allt gott, Andreas

pelle björnekärr (inte verifierad)

tors, 2015-04-09 11:44

5. En ovanligt klarsynt

En ovanligt klarsynt krönika!! Tyvärr är det svårt att vara positiv i dagens föreningssverige där största kraften går åt att jaga pengar. En del av problemet ligger i förbundens höga krav på de idrottande ungdomarna, man måste klara av olika nivåer vid viss ålder etc, istället för att satsa på breda massor som bara får ha roligt med sitt idrottande. Är man hockeyspelande pojke så kan man inte hinna med andra idrotter oavsett vad förebilderna säger. Det ska tränas och spelas var och varannan dag, då blir det svårt att hinna med något annat om man dessutom ska sköta skolan. Mitt tips blir att tagga ned på kraven och låt de som satsar på elitidrott göra det. Alla behöver inte bli Zlatan eller Foppa!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.