Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Protektionismens fula ansikte

Måtte det inte dyka upp någon icke nordisk löpare på Stockholms gator. Då får arrangörerna lov att stoppa dem... Foto: Maja Suslin, TT

 

Stockholm Marathon har beslutat att bara dela ut prispengar till nordiska löpare. Det känns som årets mest korkade felbeslut inom idrotten av flera skäl.

Först och främst för att beslutet kommer mitt i en extrem diskussion om invandring, rasism och flyktingmottagning i samhället. Oavsett hur man från Stockholm Marathon och friidrotten försöker förklara sitt beslut så kommer det att upplevas som rasism. Den diskussionen går inte att vinna. Det borde man förstått.

Fel på fel, på fel, på...

Sen för att friidrottens förklaring är att man vill utveckla kvaliteten på svensk långdistanslöpning genom att de skall slippa tävla mot de som är bättre inte framstår som speciellt genomtänkt. Som mina läsare vet så gör jag sällan anspråk på att förstå det sportsliga men att man blir bättre av att tävla mot det bästa gäller alla områden och bör gälla även idrotten.

På det kommer att de politiker i Stockholms stad som skall motivera att staden stängs av med allt vad det innebär får extremt stora problem rent politiskt. Med det stöd som nu kommer från SD och deras anhängare för åtgärden blir det i praktiken omöjligt för politikerna att ge tillstånd för tävlingen 2016. En S, V, MP, FI majoritet i Stockholms stad kommer aldrig acceptera detta. Har man inte gjort den konsekvensanalysen har man haft väldigt mycket otur när man tänkt.

Lägg sedan till att man riskerar sponsorintäkterna eftersom publikintresset minskar då tävlingen blir ointressant för andra än de anhöriga till utövare. 

Tappar politikernas stöd

Det kommer också att minska intresset från utövarna. Hade jag haft förmågan att springa längre än Midnattsloppet så hade jag valt New York maraton eller London maraon framför Stockholm direkt efter det här. De riskerar sin huvudsakliga intäkt genom att tävlingen tappar i status. 

Den här typen av event motiveras av politiker väldigt mycket utifrån alla kringintäkter de skapar för restauranger, hotell, taxibolag, shopping med flera. Att gå från ett globalt intressant event till något som för maratonlöpning mer framstår som en amatörlöpning utan elit devalverar varumärket dramatiskt och ändrar också Stockholms stad inställning till tävlingen.

Min analys av varför Sverige har blivit ett rikt och välmående land medan Nordkorea blivit fattigt är bredare än skillnaden mellan kommunism och marknadsekonomi. Det handlar primärt om synen på frihandel. Det finns inget enskilt område som utvecklat världen mer än frihandel. Det här beslutet är precis så genomtänkt att Kim Jong Un kunde ha varit rådgivare. 

EU kommer att reagera

Nu vet jag inte hur beslutet sett ut. Jag har mycket svårt att tänka mig att det är taget i friidrottsförbundets styrelse för där sitter det folk som förstår hur det här beslutet uppfattas i dagens medieklimat. Den politiska soppan kommer däremot att drabba styrelsen.

Om jag nu skall försöka finna något positivt med det här beslutet så är det möjligtvis att det finns en halvtimme till för att äta en god lunch innan man måste gå upp och titta på upplösningen.

För att sedan avsluta med det mest mördande argumentet. Det finns ett tjog domar inom EU-rätten och det här beslutet torde vara motstridigt de flesta av dem. Sverige är med i EU och att diskriminera övriga EU-länders löpare torde vara direkt olagligt för ett event som är att se som kommersiellt enligt EU. Här kan arrangören förmodligen räkna med skadestånd som vida överstiger intäkterna. 

Det här beslutet går emot allt jag tror på, allt jag tycker är bra för svensk idrott och allt jag är stolt över inom svensk idrott. 

Dan Persson

Martin (inte verifierad)

ons, 2015-04-22 19:40

1. Om man vänder på argumentet.

Om man vänder på argumentet. Varför vara med och tävla när man vet att man inte kan komma etta, eller för den delen trea? Varför lägga ner xxxxx antal timmar i träning när man inte ens får stå på pallen och ta emot guld och publikens jubel. Som friidrotten, rekryterar utländska idrottare i desperat jakt på medaljer. Vad sänder det för signaler till ungdomarna. Allt och alla går att köpa för pengar. Spring inte för äran eller för nationen, utan för pengar. Eller just det, ALLA får springa men alla kan inte vinna pengar. Så vad är problemet?

Dan Persson

ons, 2015-04-22 20:08

2. Martin, du har rätt, 99% av

Martin, du har rätt, 99% av de som springer lopp springer för att bevisa något för sig själv. Attraktionskraften för SM ligger dock i att det är ett världsevent, vilket det nu slutar vara. Då blir det sexigare att springa i London eller NY. Det här skadar tävlingen och det är politiskt oklokt.

John (inte verifierad)

ons, 2015-04-22 21:16

3. Det journalisten missat pga

Det journalisten missat pga sin okunskap i ämnet är att Stockholm Marathons utländska elit aldrig har varit någon attraktionskraft (i alla fall inte på 15-20 år). Det är nämligen inte världseliten som kommer hit eftersom prispengarna ändå är alldeles för liten i sammanhanget. De som kommit hit är B-kenyaner, alltså Kenyaner som springer på 2.15. Inte Kenyaner som springer på 2.05 eller snabbare. Sanningen är att ingen känner någon av dem, även de mest friidrottsintresserade. Det finns betydligt större attraktionskraft att se Mustafa Mohammed och andra nordiska löpare på startlinjen än en 2.15-Kenyaner som är helt okänd.

Dan Persson

tors, 2015-04-23 06:19

4. Då finns det all anledning

Då finns det all anledning att öka prispengarna och få hit de bästa.

Ida (inte verifierad)

tors, 2015-04-23 11:58

5. Låter mycket märkligt! Vart

Låter mycket märkligt! Vart kommer informationen ifrån, hittar det inte någonstans?

Andreas (inte verifierad)

tors, 2015-04-23 18:05

6. Jag tyckte jag kände igen det

Jag tyckte jag kände igen det här. http://www.marathon.se/aktuellt/unik-nordisk-maratonsatsning <-Här artikeln där upplägget presenteras. Här är pudelartikeln: http://www.stockholmmarathon.se/start/content.cfm?Sec_ID=5314&Rac_ID=287... Som första drag: "rasistkortet" sätter nivån för hela inlägget, man hamnar så långt ifrån diskussionen om prispengar, deltagande och tävlingen, kringarrangemang och intäkter. Det stämmer att de inte kommer vinna någon "rasistdisskution" för den är ensidig. Jag vill också ha bästa möjliga startfält på plats i Stockholm marathon, publiken vill ha de bästa löparna. Arrangören vill ge bästa möjliga upplevelse till publik och sponsorer. Den som vinner ska få största prischecken, helt klart. I mina ögon fallerar inlägget att du skjuter från höften mot stockholm marathon samtidigt som du deklarerar din egen åsikt och försöker hitta alla möjliga och möjliga varianter av saker som kan skada stockholm marathon. Det räcker med att visa på det idiotiska att 2:25 löpare ska få mer prispengar än 2:07 för de kommer från Norden än alla andra löpare i världen som är bättre än de Nordiska som tagit sig till Stockholm och visar hur man springer snabbt. Konceptet är intressant att man lägger in ett minievent i det stora eventet. Hur ses det av publik, sponsorer deltagare. Det skulle vara intressant att läsa om hur populära små minievent är i huvudeventet av personerna runt omkring. Vilka vinster som görs mot vilka insatser. Jag läser det mesta du skriver här, håller inte med i allt, förstår inte allt men nästan alltid intressant.

Dan Persson

tors, 2015-04-23 18:32

7. Men Andreas, jag tror att

Men Andreas, jag tror att Stockholm Marathon skulle kunna bli en av de tio största. Vi är ett rikt land med en vacker stad och erkänd förmåga att producera bra event. Då tycker jag ledningen för SM skall fokusera på att bli det bästa eventet som tjänar mycket pengar (som delas ut till ägarna och kan användas för ideell idrott). Om de försöker att både vara svensk idrott och kommersiellt event och dessutom inte förstår vad som händer i media med den här typen av beslut blir jag ledsen.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.