Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Statens val av två alternativ

Stora pengar står på spel när regeringen förbereder en reform för spelmarknaden. Foto: TT

 

Nu startar debatten om framtidens spelmarknad – om spelarna och om miljarderna. ATG är först ut med ett konkret förslag. Frågan är om finansminister Magdalena Andersson gillar det.

ATG:e förslag är omfattande. Radions reporter gick på finten och fokuserade på licens för utländska spelbolag och hästsporten men den stora nyheten var att idén om att spelskatten bör sänkas till 20 procent. 

Sänkning av spelskatten

Det var ett smart upplägg av ATG, företag är onda och utländska företag är ändå ondare i mångas ögon. Då kan vi till att börja med konstatera att en sänkning av spelskatten är ett bra förslag. Men 20 procent är för högt för att det skall bli bra nog för spelare och operatörer.

Finansen och finansminister Magdalena Andersson har nämligen bara tre alternativ:

A: behålla dagens system och få mindre intäkter.

B: försöka införa någon typ av spellicens för utländska bolag och få mindre intäkter.

C: sänka skatten och få mindre intäkter.

Klart vettigast

Det enklast och bästa är C, enligt min mening.

• A: leder till att regeringen medvetet slår ihjäl ATG och därmed hästsporten såväl som sitt eget bolag, Svenska Spel. Frågan är inte om utan hur lång tid det tar.

• B: Det är vad som ska utredas och det bygger på ett licenssystem. De utländska bolagen skall då välja att betala skall via lika villkor och att fler som betalar.

 Det finns två stora problem med B. Dels att det krävs dels väldigt förmånliga villkor för att de utländska bolagen skall välja licens och att spelarna acceptera. Samtidigt ställs stora krav på att blockeringen av bolag som inte har licens verkligen fungerar. Det lär den inte göra. 

En teknisk mardröm

I Danmark har andelen spelare som väljer bolag som inte har licens tredubblats på tre år. Det är en teknisk mardröm. Sanktioner där FRA och Säpo skall jaga svenskar som spelar på utländska icke licensierade bolag eller tron att media skall tacka nej till annonspengar fungerar inte heller. ATG såg sanktioner och seriös media som lösningar, men det är naivt.

Media är redan i kris och står och hejar på de utländska spelbolagen eftersom de står för 70 procent eller 1 dryg miljard netto (efter rabatter) i årliga medieinvesteringar.

ATG föreslår följande som innehåll i sitt förslag”Lika villkor”:

Omreglering, inga exklusiva spelformer för någon, 20 procent i skatt på nettoomsättning (efter vinster till spelarna), folkrörelserna fortsatt skattebefriade. Maximal vinståterbetalning är begränsad till 90 procent. Licenstagare som har spel på hästar betalar en ”hästlicens” på 5,6 procent av bruttoomsättningen till svensk trav- och galoppsport. 

Fler spel än hästar

ATG vill ha lägre skatt, betalt för att man producerar spelobjektet samt rätten att införa andra spel än spel på hästar. Det är fair, bra förslag och nödvändigt. Det bör de få.

Ett tillkommande problem för ATG och trav- och galoppsporten är bristande trovärdighet när det gäller påståendet att ATG finansierar hästsporten när den av journalister och politiker upplevda sanningen är att ATG primärt berikar hästägare även om det ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv är lika smart att bli hästägare som att sälja sand i Sahara.

Travsporten har dessutom varit bedrövligt dåliga på att ge kunden en upplevelse på travbanorna. Antalet besökare till travet har minskat i 25 år i rad på en marknad av upplevelseindustri som vuxit med 1,5-3 gånger BNP. Här har kuskar och hästägare prioriterats så att upplevelsen för kund blivit för dålig. 

Stora egenintressen

Egenintresse hos styrelser i lokala travsällskap har gjort att man skjutit sig i foten i sådan utsträckning att det vore svårt att få en sko att sitta fast. Frågan är om Hästsporten nu förstått att man bara kan skapa ökade vinster till sina ägare genom att prioritera kunderna. 

Det enskilda område där jag är mest tveksam är att ATG påstår att deras förslag skulle ge mer pengar till staten (tillbaka till 2013 års nivå). Det tror jag inte en sekund på. Det gör inte de privata spelbolagen heller. 

Min tes är att staten har ett val mellan två alternativ. Kontroll över marknaden och mindre pengar eller ingen kontroll och mindre pengar. Staten har dessutom ett ansvar att skydda idrotten och dagens regering lär ha ett intresse att skydda partiets spelbolag.

Eftersom det handlar om miljarder, staten tappar ca 300 miljoner kronor per år och det går fortare och fortare, så är det nog i slutändan så enkelt att Magdalena Andersson bestämmer om hon vill tappa pengar fort eller sakta och om hon tror att det finns en fungerande lösning.

Sen bör nog ATG och hästsportens organisationer börja kommunicera att minskad återbäring till hästägarna då det får ses som oundvikligt.

ATG:s vd Hans Skarplöth presenterade tankarna runt en spelreform som han och kollegorna valt att kalla "Lika villkor".

Dan Persson

Jan Ahlström (inte verifierad)

fre, 2015-06-12 10:09

1. Hästsporten och staten äger

Hästsporten och staten äger 50% vardera i ATG. Det är statligt i den meningen att staten tillsätter ordförande
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.