Ecclestone hotar stoppa Fl-klassiker

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Mitt i finanskrisen kan Storbritanniens regering tvingas gå in och rädda Formel 1. 78-årige Bernie Ecclestone, som fortfarande styr sporten med järnhand, är beredd att lägga ned Englands VM-tävling.

England är centrum för hela Formel 1 och motorsportindustrin. Sysselsätter mer än 50 000 människor. Intresset i landet är enormt, Formel 1-biljetterna räcker inte till och i år är det total hysteri, med såväl regerande världsmästaren Lewis Hamilton som just nu VM-ledande Jenson Button. 

Deras klassiska F 1-lopp körs i år för sista gången på Silverstone. Konkurrentbanan Donington har skrivit ett 10-års kontrakt med Bernie Ecclestone och inför nästa år byggs banan om för 1,5 miljarder kronor.

Men nu hopar sig problemen, arrangörerna klarar inte att betala arrendet, är på kollissionskurs med myndigheterna och alla oroar sig för om det finns pengar till renoveringen. Bernie Ecclestone kräver att regeringen går in och räddar arrangemanget och tar London OS som exempel på vad de kan göra.

Att Englands GP skulle gå tillbaks till Silverstone är otänkbart enligt Ecclestone. När Bernie talar är det inget tomt hot, jag vet! Det är verklighet och sanning. I år åkte ett annat klassiskt Formel 1-land ur kalendern – Frankrike. För 30 år sedan kastade han ut Sverige.

Frankrikes plats togs av Förenade Arabemiraten (Abu Dhabi) där man inför årets VM-final slutför byggnationen av en enorm anläggning. Andra nya länder som kommit till under senare år är Bahrain, Singapore, Turkiet, Malaysia och Kina. Nästa år tillkommer Sydkorea och Indien väntas följa efter 2011. Alla statligt finansierade.

Exklusiva Formel 1-banor tycks betyda mer än välfyllda läktare. Det var kusligt tomt på de lyxiga läktarna runt Bahrain nu senast.  Men exklusivitet och pengar betyder inte allt. För att på lång sikt behålla intresset krävs att fansen, stämningen och idoldyrkan är en del av ingredienserna.

Därför anser jag att man måste slå vakt om de fem klassiska loppen – Italien, Tyskland, England, Frankrike och Belgien. Dock brukar Bernie Ecclestone få som han vill. Franska myndigheter har tänkt om och kryper till korset. Planerar för en F 1-anläggning väster om Paris med premiär 2011. Så vad gör den engelska regeringen?

Medan de funderar stormar 29-åringe britten Jenson Button mot årets VM-titel. Jag nämnde honom inte ens i min krönika inför årets säsong här på Idrottens Affärer.  Vem kunde tro att ett nytt team (Brawn) med begränsad finansiering skulle sticka upp mot McLaren, Ferrari och BMW.  Lika lite som att Red Bull och Toyota skulle vara Buttons värsta konkurrenter.

Ta nu inte ut något i förskott. Den 10 maj kommer Formel 1-cirkusen till Europa. Då lanserar alla de stora en rad förändringar. Ferrari har laddat in 250 miljoner kronor i extra utvecklingskostnader efter att gjort sin sämsta säsongsstart någonsin.

Det råder visserligen testförbud och Brawn och övriga utvecklar också, så det är ändå inte helt säkert att ’förlorarna’ lyckas vända trenden!

Sven Berggren

Sven Berggren, 59, är motorsportjournalisten som blev PR-man och presschef för Formel 1, motorcykel-VM och STCC i Sverige. I 20 år knuten till Marlboro och Formel 1. Vd för racerbanan Ring Knutstorp och den som initierade livesändningar i skandinavisk TV från Formel 1 och IndyCar. Sven bor sommartid i Skummelövsstrand men vintern tillbringar han i Trysil med grannarna Michael Schumacher och Marcus Grönholm.

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2009-10-30 17:21

1. Bernie är ett skämt.

Bernie är ett skämt.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.