"Belöna kreativa sponsorer!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Bästa rättighetsinnehavare, lyft sponsorerna och motivera ett ökat engagemang. En sponsor som ökar sitt engagemang utan att få något tillbaka tappar lusten och viljan att vara med och utveckla rättigheten.
Vodafone anslår mångmiljonbelopp till sponsoring enligt en mycket tydlig strategi. Företaget har valt att lansera formel 1 som sin sport. Här ses McLaren Mercedes förare Lewis Hamilton i en typisk Vodafone-miljö. Bilar, dräkter, skyltar, ja, all exponering går i rött och vitt. Foto: Martin Meissner, AP Photo/Scanpix

 

Det kan på sikt vara förödande för rättighetsinnehavaren då sponsorn lätt tappar intresset och söker andra evenemang att engagera sig i där utbytet bedöms vara bättre.

Skillnad i dag

Förr begränsades sponsring till att vara en passiv insats för sponsorn där samarbetet egentligen bara utgjordes av exponeringsmöjligheter av loggan mot en betalning.

Sponsring idag innebär istället en högre integration mellan rättighetsinnehavare och sponsor där sponsorns aktivering bidrar till att öka upplevelsen för målgruppen.

Den här utvecklingen beror inte på slumpen utan har till stor del drivits av att sponsorerna vill få högre avkastning på sina insatser.

Ett win-win föhållande

Aktiva sponsorer bygger rättighetsinnehavarens varumärke och ger positiva effekter för alla i sponsorstrukturen, inte minst kundupplevelsen och de som besöker eventet. På samma sätt stärker rättighetsinnehavarens varumärke sponsorns varumärke – ett win-win förhållande.

Många rättighetsinnehavare pratar nu om vikten av att ha aktiva och kreativa sponsorer, men det kräver också en del tillbaka av rättighetsinnehavaren. För att aktiveringen ska vara så effektiv som möjligt och få rätt spridning så krävs en dubbelriktad delaktighet och ett gemensamt synsätt om att aktiveringen ska gagna alla parter.

Det är rättighetsinnehavarens ansvar att hålla i såväl taktpinne som den röda tråden så att konceptet håller ihop och stärks över tiden. 

Krav som kan stärka samarbetet

Det finns en viktig anledning till att sponsorer och rättighetsinnehavare ska arbeta tillsammans. Båda gagnas av aktiveringen som i sin tur både lyfter och utvecklar varandras varumärken. En utveckling som innebär att det idag måste finnas en långsiktighet.

Det är viktigt att man har ett gemensamt mål med tydliga målsättningar över tid. Besökare och deltagare ställer allt högre krav på evenemangen som helhet idag.

Ett exempel är kravet på ständiga förbättringar som stärker behovet av ett ökat samarbete.

Riskerar en felaktig prismodell

Rättighetsinnehavare är idag duktiga på att värdera och prissätta sina evenemang och varumärken där exponering och aktivering ingår.

Men här gäller det att inte gå i en fälla för rättighetsinnehavaren.

Risken finns att en felaktig prismodell etableras där aktiva sponsorer straffas för deras engagemang och kreativitet. Detta kan urholka långsiktigheten i samarbetet med sponsorerna.

Uppmuntra genom kreativ prissättning

Med ökade krav i företagen på att varje satsad krona på sponsringsaktiviteter ska resultera i reella effekter i form av nya eller fördjupade kundrelationer är idag en av de stora utmaningarna att skapa en kreativ prissättning som får sponsorerna att anstränga sig till ytterligare aktivering.

Som sponsor är det viktigt att känna att samarbetet är fruktsamt och att det inte resulterar i en ensidig vinst för rättighetsinnehavaren.

Nöjda samarbetspartners blir långsiktiga i sina samarbeten och blir mer fokuserade på målgruppen och kundupplevelsen. Dessutom tror vi att nya sponsorer kan lockas till rättigheter där man ser att företaget verkligen uppskattar och uppmärksammar aktiva sponsorer.

Kom med kreativ prissättning!

Med gängse prissättningsmodeller innebär det att en sponsor som aktiverar sig i högre grad riskerar att se sina avgifter till rättighetsinnehavaren öka som ett resultat av aktiveringen. När det egentligen borde vara tvärt om.

Som sponsor välkomnar vi kreativa prissättningsmodeller. Vi uppmanar dig som rättighetsinnehavare att inte bara tänka kortsiktigt utan även långsiktigt.

Belöna sponsorn, det kommer du att tjäna på!

Katja Rodny och Marie Bark

Båda finns med i Kommittén för Sponsring och Event hos Sveriges Annonsörer och har stor erfarenhet av ett flertal sponsorprojekt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.