Det självöverskattande Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vad är det som håller på att hända i det gamla mönsterlandet Sverige? Vi hade – i alla fall i politikernas yviga retorik – världens bästa sjukvård, världens bästa skola, världens bästa äldreomsorg, världens bästa trygghetssystem, men nu har vi inte det längre. Vi har bara världens bästa ishockeylandslag. I varje fall i kvällstidningarna. Innan turneringarna börjar.
- Tack för oss! ”Publiken skall lockas av stjärnnamn, sponsorerna kittlas av NHL-spelare, men här kommer den ene tröttare, utslagne kämpen efter den andre in i ett landslag som därmed ständigt måste förändras”, skriver Åke Stolt. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Det självöverskattande Sverige har sina hovnarrar som krumbuktar sig i underdånighet inför kungligheterna från National Hockey League, en sammanslutning som innehåller både strålande stjärnor och stapplande halvpensionärer.

Då är det glömt, då är det samma visa igen

Den nyligen avslutade VM-turneringen med ryskt guld och svenskt halvfiasko – det kommer en ny nästa år och jag garanterar; allt kommer att vara glömt, Sverige kommer att vara världsmästare igen innan det drar igång – visade än en gång på en onyanserad övertro på NHL-spelare.

Sverige valde att kalla sexton (16) av de tillgängliga transatlanterna, de ryska världsmästarna hade åtta (8), Finland, Tjeckien, Slovakien drygt en handfull. Det där med att kräva guld i USA, nja, den som kan sin ”Utvandrarna” vet att guld kan bli till sand.

Landslagsledningen tycks glömma att det är en samling uttröttade (82 grundseriematcher plus några i Stanley Cup) spelare som kommer hit. Besvikna eftersom de inte kunnat fullfölja sina drömmar i landet där de jobbar, sargade och utpumpade när luften gått ur ballongen.

Ekonomiska intressen som styr

Jag kan inte befria mig från känslan av att det återigen – precis som i frågan om de sanslösa biljettpriserna – är ekonomiska intressen som ligger bakom.

Publiken skall lockas av stjärnnamn, sponsorerna kittlas av NHL-spelare på plats, men svenska landslag – ishockey som fotboll – har alltid vunnit sina främsta framgångar tack vare stark organisation, finslipade system, uppoffrande arbete, kampvilja och goda förberedelser.

Här kommer den ene tröttare, utslagne kämpen efter den andre in i ett landslag som därmed ständigt måste förändras. Det är klart att de vill komma hem, vara med om några roliga dagar i Stockholm, träffa kompisar och spela i landslaget.

Är ishockeyn så enkel?

Flera av dem hann ju knappast med det innan de tog anställning utomlands. Det kan inte kallas seriösa förberedelser. Är verkligen ishockeyn så enkel?

Jag tycker landslagsledningen underkänner hela sin sport, när de tror att det bara är att öppna grindarna och släppa in den ene förloraren efter den andra på en stor is, ändra förutsättningarna, göra om planerna, stuva om i femmorna.

Det hade räckt med drygt en handfull transatlanter som kryddor i en redan färdigblandad gryta med svenskt kött från certifierade gårdar och närodlade rotfrukter ur den svenska hockeymyllan.

Mårts och Hamrén visar samma blåögdhet

Jag lyssnade till en föreläsning av Per Mårts på Globe Hotel för drygt ett år sedan. Det lät så fint, så optimistiskt.

Ungefär som fotbollens nytillträdde Eric Hamrén som åkte ner till Holland med sitt första landslag och försökte spela som Barcelona. Hamrén insåg snart sitt misstag att överskatta sin spelares individuella egenskaper i internationell jämförelse.

Mårts har gått till verket med lite av samma blåögdhet, att Sverige inte bara skall vinna utan göra det vackert. Det har straffat sig.

Konstigt beteende av NHL

Kontrasten till fotbollen bli tydlig i dessa dagar när spelare från Italien, Frankrike, Turkiet, Holland, England m fl strålar samman för att förbereda EM-slutspelet i Polen och Ukraina. En trupp uttagen. Inga trötta eftersläntare.

Därför att fotbollen är homogent strukturerad och globalt organiserad medan hockeyn försöker leva dubbelliv under och utanför ett stort paraply. Det går dåligt.

Men det är ändå märkligt, att NHL, som visat tydliga tecken på att vilja sprida sin kommers till Europa, inte varit mera samarbetsvillig för att jämka viljorna och ambitionerna och harmonierat ligor och spelterminer så, att man kunnat skapa VM-turneringar som verkligen gör skäl för namnet.

I en internationellt så liten sport som ishockey borde det gå.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

Christer (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 09:00

1. Jag håller med.

1. Kalla Vm i hockey för vad det är, nämligen B-WM och ta betalt därefter. Jag trodde jasg skulle ramla av stolen 1500:- för att se en B-VM match. Helt sanslöst. 2. Jag undrar hur många som såg ^"VM-finalen" på TV. Jag som varit hockeyintresserad i hela mitt liv prioriterade bort den. 3. Håller med om att man måste komma överens med NHL om att ha ett hockey VM där alla NHL spelare kan vara med. Och det skall inte ligga i maj månad. Varför inte runt jul coh nyår. Alternativt så bestämmer IHF att inga NHL-spelare får vara med.

Magnus (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 10:45

2. Inte jag

Hur många NHL-spelare har Ryssland? Ca. hälften så många som Sverige. Då är det inte så konstikt att de hade hälften så många NHL-spelare med i sitt landslag. Dom NHL-spelare dom hade med var dominerande i turneringen. Dessutom är den svenska spelmodellen mer likt spelet i NHL än spelet i Elitserien. Har svårt att förstå hur man kan dra stora slutsatser av ett VM där finalerna avgjörs i bäst av 1(!) match. Det jag dock kan hålla med om är att så fort vi får med något namn (ex. Zetterberg) så tror alla att vi ska vinna. Hur många av Z:s kalliber fanns det inte i t.ex. Kanadas laguppställning.

Hans B (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 20:25

3. Åke! Som vanligt klockrent!

Åke! Som vanligt klockrent! "Det självöverskattande Sverige har sina hovnarrar som krumbuktar sig i underdånighet inför kungligheterna från National Hockey League". Hoppas Nyström och Co på Expressen läser Din krönika. Ishockey världens största sport i Sverige....

Henrik (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 23:05

4. Vitryssland

Jag slutade att bry mig efter Vitryssland-debaclet 2002. Detta var före lönetaket i NHL och Forsberg tjänade 100 miljoner om året och Sundin och Lidström ca 80 millar. Efteråt tänkte jag: Varför i helvete går jag tidigare från jobbet för att följa de här överbetalda (fyll i valfritt invektiv)när de inte ens gör sitt bästa? Därefter har jag bara brytt mig om Brynäs och i år fick jag äntligen jubla. Nej, nu får vi ta EM-guld i fotboll istället. Hoppet är det sista som överger oss sportfanatiker.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.