"Tänk, alla landslag i en Nordisk Union!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En Nordisk Union sätter Skandinavien på världens sport- och evenemangskarta! Och skulle göra fotbolls-EM roligare! I dessa tider av Europeiska Unionens kris är det kanske dags att blicka mot den gamla fina idén om en Nordisk Union.
Tänk, norrmannen Andreas Thorkildsen, dubbel OS-mästare, ett VM-guld och dubbla VM-silver, i ett nordiskt landslag. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix


Att söka om och få stora internationella evenemang blir svårare och svårare.  Olympiska spel och världsmästerskap inom de stora sporterna är hett eftertraktade av tillväxtekonomier i Brasilien, Ryssland, Kina, Indien med flera. Detta kommer bara att förstärkas.

9,5 miljoner svenskar mot 82 miljoner tyskar…

Euro 2012 i Polen och Ukraina närmar sig nu dag för dag. Därefter ett sommar-OS i London. Det blir inget firande för Norge eller Finland i fotbolls-EM eftersom de inte ens deltar. Men kanske någon nordbo kan ta hem en friidrottsmedalj i London.

Men hur kommer Sverige, Norge, Finland att ligga till i den olympiska medaljrankingen? Sannolikt inte på den övre halvan. I Vinter-OS ser det ju så klart annorlunda ut mycket tack vare vintersportfenomenet Norge.

Att ständigt ha toppspelare i alla sporter handlar till sist om urval. Det är skillnad på urval bland 9.5 miljoner invånare i Sverige än bland till exempel 82 miljoner tyskar. På vilket sätt kan Sveriges sponsrings- och evenemangsbransch utvecklas genom ett nordiskt samarbete?

Ensam är inte stark!

Klarar Sverige att gå upp ensamt i ringen mot till exempel Brasilien, Ryssland, Japan, USA, Tyskland i kampen om de stora sport evenemangen?  Kanske klarar vi det i vissa sporter såsom handboll och ishockey även om senaste  hockey-VM inte gick vår väg.

Men hur ska vi lyckas få ett fotbolls-VM till Skandinavien.  Eller ett sommar-OS i Stockholm, The Capital of Scandinavia. Det är upplevelseindustrin med evenemang och upplevelser som skapar framtidens jobb. Och med framtidens upplevelser kommer framtidens jobb och då också framtidens välfärd.

Så hur ska vi nå dit! Ensam är inte stark, vill jag anslå. Vi är del av en skandinavisk och nordisk familj. Låt oss samarbeta så att vi alla syskon tillsammans kan brotta ner de betydligt mer storväxta grannbarnen Tyskland, Ryssland, Polen med flera.

Ett nordiskt dreamteam

En nordisk förbundsstat kan ge våra nordiska länder en internationell maktställning inför evenemang och även ekonomiskt och sportsligt. En nordisk union skulle bli världens tionde största ekonomi. Norden skulle då ha en given plats vid de stora internationella rådslagen och i kampen om de stora evenemangen.

I EU kunde de nordiska länderna med större tyngd hävda vår regionsintressen. Nyckelpositioner i EU-kommissionen kunde lättare komma inom räckhåll.  Ett enat Norden med de fem nordiska länderna får drygt 25 miljoner invånare.

Det blir som ett nordiskt dreamteam!

Perfekt mix mellan länderna

Vi har den perfekta mixen av egenskaper mellan länderna och dess invånare för att ansöka och få de  stora evenemangen såsom VM i friidrott, VM i fotboll och olympiska spel.

Danmark med sin geografiska placering och danskarna med sin erkända förmåga att kunna förhandla och övertala på minst samma nivå som fransmän och holländare. När det gäller att kunna ”övertala” tveksamma delegater vilket land de ska rösta inför ett evenemang kommer danskarna att leverera.

Sverige med vår starka idrottsrörelse och erkända organisatoriska förmåga samt förmågan att plocka upp trender och känsla för vad som fungerar internationellt.

Dessutom med våra internationella storbolag i ryggen inom global marknadsföring. Jo, det finns några kvar trots att Saab försvinner och att Volvo Personvagnar är kinesiskt.

Vi ger Norge en nordisk flagga!

Och så Norge med sin patriotism och passionerade flaggviftare. Vi ger dem en nordisk flagga i stället. Men framförallt, Norge har sina statsfinanser och sin olja. Det är nog inga problem att få den ”Nor(di)ska staten att gå in som ekonomisk garant för ett nordiskt fotbolls-VM.

Dessutom Finland, i mångt och mycket likt Sverige efter hundratals år som samma nation. Men den finska ”Sisun” ska vi överföra till alla nordiska landslag. Dessutom blir ju Formel 1 och rally helt plötsligt roligt och intressant igen med Finland i Nordiska Unionen.

Island och Grönland blir trevliga bonusinslag med starka personligheter och nordisk urkraft i våra gemensamma landslag.

Så in i Norden bra

Men denna Nordiska union skulle det bli fotbollsfest även för Finland, Norge och Island när Euro 2012 drar igång i sommar. Kanske skulle ett gemensamt nordiskt landslag gå hela vägen istället för att åka ut redan i gruppspelet.

Det är klart att ishockey-VM skulle bli tråkigt om Sverige och Finland inte kan mötas. Och duellerna mellan Sverige och Norge i skidor skulle utebli. Men friidrottarna skulle tillsammans må betydligt bättre. För att inte tala om volleyboll, basket, tennis, badminton, simning eller kanske landhockey!

Stolpe ut skulle bli stolpe in för både en evenemangskamp och sportslig kamp med den Nordiska Unionen! Och därmed ett bättre, starkare, rikare och roligare Norden att bo och åldras i!

Jag vill leva i Norden! Jag vill så in i Norden uppleva de stora evenemangen i Norden! Jag vill att Norden vinner evenemangen!

Innan jag dör…i Norden!

Patrick Walldén

Styrelseordförande i Sponsrings- och Eventföreningen samt vice koncern-VD och grundare av kommunikationsbyrån PS Communication

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.