"Är han fotbollens verkliga hjälte?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är som fotbollens Armageddon. Ni vet filmen där en gigantisk asteroid färdas med en hastighet på 35 000 km/tim och hotar att förgöra jorden. Något liknande sker inom fotbollen, miljardrusningen bara fortsätter. Men kanske finns det en hjälte här också…
Uefas president Michel Platini står bakom Financial Fair Play för att få ordning på ekonomin i den europeiska fotbollen. Foto: Alik Keplicz, AP Photo/Scanpix


Han heter Michael Platini, förre storspelaren som nu är Uefas president, och han står bakom förslag till Financial Fair Play. Det ska få klubbarna inom den europeiska fotbollen att sansa sig. Men det finns flera skäl att fråga sig om det nya regelsystemet får någon verkan. Många befarar att det bara blir en pappersprodukt.

En ny kommersiell verklighet...

Deloitte Sports Business Groups analyser om fotbollens finansiella situation i Europa ger upphov till eftertanke. Under årens lopp har klubbarna applicerat diverse olika finansieringslösningar, inklusive aktiemarknad, banklån och kapitaltillskott/gåvor från externa finansiärer för att klara av kraftigt ökande kostnadsmassa.

Men kanske vi ser börja till en ny kommersiell verklighet i form av begränsad tillgång på denna typ av finansieringslösningar och därmed också en förändring i beteendemönster i samband med implementeringen av Financial Fair Play.

Intäkterna bland toppklubbarna ökade åter (+4 procent) säsongen 2010/2011, enligt den årliga rapporten Annual Review of Fotball Finance. De fem stora ligorna (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League och Serie A) har intäkter om nära 80 miljarder kronor.

Ökat intäkterna 15 gånger om

I Premier League, som är den ledande fotbollsligan intäktsmässigt, finns tydliga siffror som åskådliggör vad som hänt över tid. Det 20:e Premier League-säsongen är avslutad och fakta som nu framkommer är att klubbarna har ökat sina intäkter 15 gånger om sedan premiäråret. 15 gånger!

Trots den imponerande utvecklingen finns det stora framtida utmaningar inom europeisk fotboll framförallt relaterat till lönekostnaderna i klubbarna. 

I enlighet med Financial Fair Play, regelverket som upprättats av Uefa för att skapa en mer balanserad ekonomi inom europeisk fotboll, kommer det från och med 2013/2014 ställas ett antal tuffa finansiella krav som klubbarna måste efterfölja för att få delta i av Uefa arrangerade turneringar.

Samband mellan löner och placering

Ett av de styrande nyckeltalen är lönekostnader i relation till omsättning, där klubbarna inte bör överstiga 70 procent.

I dagsläget är det enbart Bundesliga och La liga som håller sig inom dessa nivåer.  I Premier League (70 procent), Serie A (75 procent) och Ligue 1 (75 procent) kommer många klubbar således att behöva se över sina lönestrukturer och tillhörande kostnadsmassa.

Det finns dock ett tydligt samband mellan lönekostnaderna i en klubb, och placering i de nationella ligorna vilket försvårar en förändring.

Bundesliga ett föredöme

Klubbarnas ambitioner för framgångar på planen har fortfarande större fokus hos toppklubbarna än att generera positiva finansiella resultat. Till exempel redovisade endast 8 av 20 Premier League-klubbar positivt resultat före skatt säsongen 2010/2011 trots vetskapen om de kommande Financial Fair Play.

Av de fem ligorna är det framförallt Bundesliga som utmärker sig positivt. Relationen mellan lönekostnader och intäkterna (löne/intäktskvot) uppgår, i sammanhanget, enbart till 53 procent.

Bundesliga är också den liga där klubbarna generellt sett redovisar bäst rörelseresultat och förefaller ha sundast ekonomi. Det är även den liga som relativt sett är bäst på att generera kommersiella intäkter via sponsring och partner-samarbeten. 

Ökar intäkterna ökar utgifterna

Så som många europeiska klubbar presterar finansiellt, kan man fråga sig hur majoriteten kommer att klara kraven i Financial Fair Play. 

Det finns även ett antal allsvenska klubbar som i dagsläget skulle löpa risk att inte få delta i Europa Leauge eller Champions League.  

Historiskt data visar att kostnaderna oftast ökar i linje med intäktsökningarna, vilket är en trend som framöver behöver brytas för att klubbarna ska kunna delta i Uefa:s turneringar.

Det återstår att se om klubbarna vill följa riktlinjerna eller om Financial Fair Play blir en ”pappersprodukt”. Om Platini är den där hjälten.

Gustav Vadenbring

Director på Deloitte Sports Business Group i Sverige

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.