Nu när vi ska gå på fest...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fotbollslandslaget kan planera en midsommar hemma i Sverige. Frågan är vad svensk fotboll kan se fram emot. Ett ståtligt fotbollspalats ska invigas med tiderna fest, men helst av allt med ett landslag med en ljusnande framtid. Ska vi tro Erik Hamrén blir det så.
Erik Hamrén lämnade lördagsmorgonens presskonferens med bestämda steg. Han ser en ljusnande morgondag.Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix


Svenska Fotbollförbundet har aldrig satsat så mycket pengar i ett enskilt projekt. Lars-Åke Lagrell jämförde Råsunda med arenor i Europa och insåg att här hade vi halkat efter. Händelsernas gång ville att han kunde förverkliga planerna på en ny nationalarena – om än till en kostnad av 3 miljarder, muträttegång och en het arenadebatt.

Bra med speedway och bandy, men...

Oavsett speedway och bandy är det ändå fotboll som ska spelas där i första hand.

Helst av allt vill vi se ett landslag med både kraft och finess.

Men nu när invigningen och festen planeras som bäst finns det ett starkt tvivel.

Nationalarenan har inte råd med ett fotbollslandslag som inte fungerar och som inte lockar massorna.

Den egna revanschen

Sanningen är ändå ofrånkomlig, uppenbarligen är inte den nya generationen elitspelare tillräckligt bra.

En miserabel insats med fega spelare, om än förklarligt då så många är nykomlingar i internationella mästerskap, och en match där alla lyste av revansch och viljan att visa att fullt så dåliga är de ändå inte.

Det är vad vi har fått se i EM.

England vann som en slump

Ukraina gjorde det bra, vågade mera och var fräckare, medan matchen i går hade kunnat sluta hur som helst, ungefär som bollarna studsade. Som en slump vann England.

Men det är ju ingen tröst inför tredje matchen mot Frankrike, ett möte som känns tramsigt eftersom mötet saknar betydelse. Nästan som en bestraffning att behöva spela.

Fast uppriktigt sagt, hur hög klass håller landslaget?

Denne världsstjärna...

Vi har en världsstjärna som blandar och ger. Vars ödmjukhet till det yttre, vars respekt bland övriga, vars personlighet kräver uppslutning som väcker frågor.

Ta hans strålande insats mot Island när han jobbade, styrde och ställde, både spelade fram kompisarna och avslutade själv. Jämför med matchen mot England när han ofta blev stillastående och skulle dribbla för att sedan inte jobba hem tillräckligt och hela defensiven blev sned.

Det kanske beror på lagkompisarna. Hans ego och hans mer eller mindre tydliga frustration gör att de inte förstår hans spelsätt och i sin tur inte förser honom med rätt bollar.

Eller så beror det på honom själv.

Med eller utan Zlatan

VM-kval och invigning på Nationalarenan väntar i höst – med eller utan Zlatan. Just i dagarna är det politiskt oundvikligt att säga annat än att han är med då. När Milan och seriespelet är det mest angelägna är saken annorlunda.

Olof Mellberg och Anders Svensson ser också slutet på landslagsspelet. Men det funkar inte. Utan de där tre i landslaget skulle ryggraden försvinna även om de har sett sina bästa dagar.

Då är man där igen, dagens nya generation är inte tillräckligt bra eller åtminstone inte beredd att klara sig på egen hand.

Han är som alla  vi andra

Med trion räcker inte landslaget till. Utan dem blir det ännu värre. Och nu som vi ska ha tiderna fotbollsfest och ett VM-kval drar igång direkt i höst…

Erik Hamrén såg fullständigt bedrövat ut vid lördagsmorgonens presskonferens. Han erkände också att han tänkte skita i alltihopa. Han sa så. Han reagerade som alla vi andra.

Men framför allt, han sa och han menade det uppenbarligen:

Erik Hamrén glöder i alla fall

”Jag känner mig full av energi. Det är ungefär som när vi fick stryk i Holland, jag känner att här har vi saker att ta tag i och att det finns hopp om att göra det, ja, klara det. Men det kommer att ta lite tid och jag hoppas få tid att jobba med det. ”

Och så fortsatte han:

”Om du tar bort resultatet från i går, även om det inte går, så var det fantastisk atmosfär, fantastiska fans och en fantastisk match. Jag kommer aldrig att glömma den öppna träningen med fansen.  Klart att jag njutit av det som varit bra, men jag vill vinna.”

Han glöder, tack och lov. Brasilien 2014 är kanske inte så avlägset, men han ska också hitta spelarna…

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.