Fotboll – den ultimata underhållningen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Torparetelefonen skrällde till, min fru svarade och jag förstod att det var dottern som ringde. Det tog bara några minuter att inse vad samtalet handlade om och att jag aldrig överhört ett samtal dem emellan i ett sådant ämne, Spaniens makalösa fotbollsshow i EM-finalen.
Stavhopparen Angelica Bengtsson med nye tränaren Miro Zalar. Men har han inte en olämplig dubbelroll eftersom han också är expertkommentator i Sportradion? Frågar sig Åke Stolt. Foto Erik Mårtensson, Scanpix

 

En final som här ute i det gröna, alltmedan sommarkantarellerna stack upp hattarna bland löven och smultronen lyste röda bredvid gäststugan, nu upphöjdes till ”artisteri”, ”yppersta konst”, ”fascinerande underhållning”. Xavi, Iniesta, Torres fick sina högst relevanta recensioner.

Fotbollen har en rekordpublik

Ett och annat utseende, en och annan kropp kommenterades i förbifarten, men två vuxna kvinnor, ursprungligen inte alls särskilt fotbollsintresserade, hade dagen efter finalen ännu känslan och upplevelsen kvar i kroppen.

Denna till fulländning utövade konstart som kallas fotboll. Detta Spanien som spelar en fotboll som aldrig varit vackrare.

Fotbollen har, som världens största drama, fått en rekordpublik av delvis helt nya betraktare, den når in i nya skikt och har blivit någonting betydligt större än det där lite gruvhuggna som bara män höll på med förr i tiden. 

Har allt av dramaturgi

Fotbollen numera kommer till oss serverad av de bästa bollkonstnärer som funnits, i föreställningar som når galaspektaklets alla höjder och med referenser från kultur och politik, med känslor, personligheter, hjältesagor, tragedier, sanslösa övergångsbelopp och löner, med extravaganta tränarprofiler, nya ägarkonstruktioner, med souvenirer, symboler, gränslösa, internationella nätverk. Fotboll förstås numera också av oss häruppe i norr som någonting mycket större än 22 spelare på en grön plan.

Fotbollen har idag en större kvinnlig (kunnig) publik än den någonsin haft och det är därför alldeles särskilt härligt att just en kvinna, SvT:s Johanna Frändén, kommit att symbolisera detta.

Därför är det också hon som talar till oss med den fördjupade kunskap, inhämtad med ögon och övriga sinnen, som sträcker sig långt utanför kritlinjerna. Detaljer, skeenden, händelser, sociala mönster, strukturer och bakomliggande fenomen som också påverkar showen.

Deras trista sifferlek

Allt som sker utanför den taktiktavla där de flesta av etermediernas s k expertkommentatorer fastnat i sin trista sifferlek.

De är alltför många – jag måste tyvärr också inräkna en av mina gamla favoriter, Jens Fjellström – som fastnar i sifferkombinationer, taktiska grubblerier, omställningar, ytor – bortre, hitre och den mittemellan.

Man kommer att tänka på de där tröttsamma vinexperterna som blir så krångliga, överinformativa och nästan komiska i sina smakförnimmelser, att man helt tappar lusten att dricka och beställer ett bubbelvatten istället.

Låter som föredragshållare på en tränarkurs

Spanien - och ett antal andra länder, men allra mest Spanien - har tagit fotbollen till en artistisk och konstnärlig nivå så att landets främsta kulturbärare, kvinnorna, nu också tagit den till sig.

Något för expertkommentatorerna att tänka på.

Även vi fotbollsmissbrukare önskar oss färre men bredare kommentatorskunskap. Bort med alla som låter som föredragshållare på en tränarkurs i Halmstad!

Och vad taktiska system beträffar; enligt min uppfattning spelar Spanien enligt sifferkoden 1-10. En målvakt, alla övriga i försvar när det behövs, i anfall när bollen är vunnen. Så enkelt och så svårt är det.

Tröttnar inte annonsörerna själva?

Ytterligare några reflexioner kring etermediakommentatorer:

  • Miro Zalar är tätt knuten till bl a Angelica Bengtsson, stavtalangen. Hur bra är det att han kommenterar i Sportradion? Zalar är en av alltför många som är alltför involverade och därmed saknar distans och mod att kritiskt granska.
  • SvT-sportens Marie Lehman kramar sina intervjuobjekt och kallade Angelica Bengtsson för ”lilla gumman”. Vad hade hänt om en manliga intervjuare sagt det? Hudflängning av Åsa Lindeborg antagligen. Vi vill inte ha intervjuare som uppträder som kuratorer som tröstar misslyckade idrottsmän. Vi vill ha modiga, oberoende journalister som inte ser sändningsrätten som ett beroendeförhållande utan fria och starka också vågar ställa de svåra frågorna. Det är alltför slätkammat, alltför lite av tuff och avslöjande journalistik i både radio- och TV-sporten.
  • I TV4 är annonsörerna alltid viktigare än tittarna. Fotbolls-EM var beklämmande. Men jag undrar om inte också annonsörerna tappar intresset när produktionen bli så torftig och ”mallad”, att alla inkallade s k experter endast hinner med några platta, korta meningar.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

Bengt (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 11:17

1. Senaste krönikan

Så på pricken Åke! Är bara lie avundsjuk över att jag inte formulerade det med egna ord... Hur stor fotbollsslukare jag än är orkar jag inte med djupanalyser, siffror hit och dit. Senast i nya Fotbollskväll var det ny teknik som dominerade och inte kloka ord. Att journalsiter - även sportskrivare - skulle vara oberoende och opartiska var något vi lärde oss på 60-talet då det fortfarande var ok för sportjournalister att skriva i hemmalagets programblad, åka med laget till bortamatcher och festa tillsammans när tillfälle gavs. 2012 trodde jag vi hade kommit längre än t ex låta en tränare vara expertkommentar i sportradion. Hörde sändningen från Sollentuna igår där Miro var tränare en stund, expert nästa.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.