"Från VM-final till skolresor…"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Från uppstickare till världsherravälde. Från Hamrin till Hamrén. Från parkeringsintäkter till skolresor och mellanmål. Vad har inte Råsunda betytt... Och nu, från en institution som fotbollsarena till rivning och snart förvandlat till ett bostads- och kontorskvarter. Lika bra det.
En fotskadad Zlatan Ibrahimovic satt på bänken i landskampen. Roligaste hade han vid möte med sina kompisar, Pato och Thiego Silva. Foto: Fredrik Sandberg

 

Ja, ni vet, VM-final 1958, Sverige-Brasilien 2-5. Med ett klassiskt lag där Kurt Hamrin var en av de tongivande. Via 5-2 erövrade Brasilien sin första VM-titel och har sedan dess ett världsherravälde.

Med en många gånger oemotståndlig sambafotboll och en lång rad stjärnor vars namn många fotbollsälskare kan rabbla till och med i sömnen.

Allt började på Råsunda.

Ett vobblande landslag

Och som i går, en Erik Hamrén som förbundskapten för ett landslaget som vobblar lite mellan gammalt och nytt.

Det finns de som hoppas på jubileumsmatchen som avspark för en ny generation  spelare.

Allt skulle kunna börja på Råsunda.

Blev pengar till skolresor

Och så var det här med skolkassan. Vid Råsundaskolan har lärare tillsammans med elever upplåtit skolgården till parkering vid alla landskamper. Det har gett runt 4 000 kronor per gång, multiplacera det med fem matcher per år och det har inneburit ett välkommet tillskott till skolresor och mellanmål.

Allt det tar nu slut på Råsunda.

Det är ju inte bara en fotbollsarena som försvinner. Hela Solna har levt med anläggningen. Här har man spelat fotboll sedan urminnes tider. 1937 byggde man till och lät skapa en stadion med läktare och med ordnande förhållande. Via ideliga moderniseringar har många miljoner investerats i det som etablerades som Nationalarenen.

Förväntan - på arenan....

Den ska bestå i Solna fast ett par kilometer nordväst bort. Där går byggnadsarbetet in i slutfasen och förväntan blir allt större ju närmare invigningen vi kommer.

Svenska Fotbollförbundet tog lite av miljonerna från försäljningen till att nu bjuda på event i tre dagar. Villkoren var tacksamma med tanke på VM-finalen 1958 och att Brasilien sa ja till en inbjudan.

Svenska och brasilianska lirare från då och nu har varit samlade i Stockholm i tre dagar.

Fotboll borde ingå i det partnerskapet

Från Brasiliens guldlag 1958 deltog Zagallo, Mazzola, Zito, Pepe, Dino Sani och inte minst Pelé och fick träffa sin kamrater och dåvarande motståndare, Kurt Hamrin, Agne Simonsson, Reino Börjesson, Sigge Parling, Bengt ”Julle” Gustavsson, Åke Johansson, Bengt Berndtsson och Owe Ohlsson.

De har hyllats och de har fått se nya nationalarenan. De var hedersgäster när Brasilianska Handelskammaren i Sverige, i samarbete med sina partners, bjöd in till gala på Grand Hotel.

”Brasilien är idag Sveriges största handelspartner i hela Latinamerika och den politiska relationen mellan våra länder är omfattande. 2009 signerades handlingsplanen för ett strategiskt partnerskap mellan Sverige och Brasilien”, sa Leda Camargo, Brasiliens ambassadör i Sverige, i ett uttalande.

En stilla önskan vore att också fotbollen var inkluderad.

Undra vad Zlatan tänkte

Det fanns två givna huvudpersoner i går. Den nya brasilianska stjärnan Neymar som av vissa betraktas som bättre än Messi och så Zlatan Ibrahimovic.

Neymar visade klass bitvis och man förstår att europeiska klubbar jagar honom. Zlatan, ja, det kändes som ett antiklimax att han inte kunde spela. Undrar förresten vad han tänkte där han satt som åskådare på avbytarbänken.

En talande bild var den efter slutsignalen. Zlatan pratade med Thiago Silva och förre klubbkamraten i Milan, Pato, alla skrattade och bakom lommade dystra blågula spelare ut. Något av kontrasternas ögonblick.

Mod kanske kommer med nya arenan

Jubileum och avskedsföreställning i all ära, men ett svenskt B-lag mot världsstjärnor som visade lite briljans när det behagade, nja, de här vänskapsmatcherna är mycket speciella. Man kan tydligen inte begära något alls. Utan kamp och tempo blir det andefattigt, ingen vill anstränga sig mer än nödvändigt.

Synonymt var det något dråpliga i andra halvlek när publiken startade vågen, överdrivet entusiastiskt och därför nästan komiskt. Åskådarna kanske kände att de var på väg att somna och var tvungna att hitta på något.

Nej, var sak har sin tid. Nu gäller nya spektakulära och spännande Friends Arena och låt mod och våghalsighet prägla ett nytt svenskt landslag.

Brasiliens Neymar visade glimtar och det räckte. Han blir riktigt vass så småningom. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.