"Har verkligen klubbarna koll?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lön, försäkring, arbetsgivaravgifter – kostnaderna för att låna in NHL-stjärnor kan bli ödesdigra. Nu varnar Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos i sin krönika här på Idrottens Affärer för följderna.
Alexander Steen blev den förste NHL-spelaren i elitserien. Och vad han än presterar så blir kostnaden hög för Modo. Foto: Pontus Lundahl

 

Korttidskontrakt, hur blir det med skatter och socialavgifter?

Strejk i NHL kan medföra att antalet korttidskontrakt under den närmaste tiden ökar i svenska klubbar. Men vad kostar det i skatter och socialavgifter?

Skatt även på försäkringspremie

Spelarens ersättning varierar givetvis men skattereglerna och skyldigheten att betala socialavgifter är de samma oavsett om spelaren får en hög eller låg ersättning.

Huvudregeln är som alltid att den som arbetar i Sverige ska betala skatt här och vara omfattad av det svenska socialförsäkringssystemet. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på kontant ersättning och utgivna förmåner.

Till utgiven förmån räknas i det här sammanhanget även kostnad för försäkringspremie i de fall klubben betalar NHL-spelarens försäkring under tiden han spelar i Sverige.

Kort tid eller inte saknar betydelse

Arbetsgivaravgifterna medför som regel inte några större problem. Betalar en svensk klubb ersättning till en spelare för spelarinsatser som utförs i Sverige så ska klubben betala arbetsgivaravgifter på hela den utbetalade ersättningen inklusive eventuell skattekompensation.

Att spelaren är här kort tid påverkar inte skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter.

Arbetsgivaravgifter ska betalas oavsett om ersättningen betalas ut innan spelaren kommer hit (sign-on bonus) eller efter det att spelaren har åkt hem. Om klubben däremot hyr in spelaren från en utländsk klubb utanför EU och betalar ersättningen direkt till den utländska klubben så faller eventuell avgiftsskyldighet på den utländska klubben.

Många om och men

När det gäller skattskyldigheten finns det betydligt fler om och men. Huvudregeln är alltid att den som arbetar i Sverige åt en svensk arbetsgivare ska betala skatt i Sverige. Skatten betalas antingen enligt vanliga regler, dvs. på samma sätt och enligt samma regler som gäller för oss som bor i Sverige och därför är obegränsat skattskyldiga här.

Obegränsat skattskyldig är man om man är bosatt i Sverige, stadigvarande vistas här eller har väsentlig anknytning hit.

Den som inte är obegränsat skattskyldig i Sverige är begränsat skattskyldig och beskattad enligt lagen  om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister, A-SINK. Den som beskattas enligt A-SINK betalar inkomstskatt med 15 procent av den skattepliktiga inkomsten och ska inte lämna någon självdeklaration.

Om han har tillbringat sommaren här, då...

För att man ska omfattas av A-SINK krävs således att man är begränsat skattskyldig i Sverige. För en hockeyspelare, född och uppvuxen i ett annat land och som inte har någon som helst anknytning till Sverige, som kommer hit för att spela hockey i fem månader är det nog inte någon tvekan att han är begränsat skattskyldig och därför ska beskattas enligt reglerna om A-SINK.

Väljer spelaren att stanna kvar i Sverige efter det att säsongen är slut kan det medföra att han blir obegränsat skattskyldig här och därför ska beskattas enligt vanliga regler, något som kan påverka klubbens ekonomi om man har valt att sluta ett nettolöneavtal med spelaren.

För en svensk hockeyspelare som nyligen har flyttat från Sverige för att spela i NHL och som dessutom tillbringat sommarsemestern i Sverige kan fem månaders hockeyspel i Sverige innebära att han ska räknas som obegränsat skattskyldig och beskattas enligt vanliga regler.

Red ut allt i förväg!

Innan klubben tar in spelare på korttidskontrakt är det viktigt att klubben tillsammans med spelaren går igenom spelarens situation och vistelsetider i Sverige för att klargöra om beskattning ska ske enligt A-SINK eller vanliga regler. Även om det kan vara frågan om svåra bedömningar är det bättre att reda ut beskattningsfrågan innan kontrakt skrivs.

Det finns ingen enkel metod att bedöma om en person är begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige. Varje enskild spelare är unik både vad gäller den spelteknik han för med sig till klubben och de omständigheter som han bär på vad gäller frågan om han är begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige.

En spelare som behandlas som obegränsat skattskyldig kan få sin beskattning prövad. Visar det sig att han var begränsat skattskyldig under tiden han spelade i Sverige så sätts skatten ner och för mycket skatt återbetalas.

Detta kanske trots allt är en bättre situation än att i ett tveksamt fall hävda att spelaren är begränsat skattskyldig och det i ett senare skede visar sig att spelaren var obegränsat skattskyldig i Sverige med beslut om kvarskatt som följd.

Pia Blank Thörnroos

Skatteverket är partner till Idrottens Affärer och Pia Blank Thörnroos återkommer ideligen som krönikör. Hon är en erfaren skattejurist som ska ta upp en rad ämnen som berör skatter och idrott. I vårt arkiv finns alla föregående krönikor.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.