"Sponsoransvariga hade chansen"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den stora fördelen med seminarium är talarnas förmåga att konkludera, förenkla, påvisa trender och nya lärdomar, samtidigt som man har själv tid att sitta bakåtlutad och låta tankarna associera och bygga helheten. Sedan är det upp till en själv att applicera på den egna verkligheten och inte tappa bort det i vardagen.
Fönstret har öppnats mot fotboll-VM i Brasilien. I värdlandet anslår man tonen och pratar mer med betoning på affärer än den traditionell samba. Foto: Scanpix

 

Jag var på Sponsring&Eventöreningens Branschforum i veckan, ett antal utmärkta seminarium och en bra plats för nätverkande.

De flesta byråer och kunder var där, men jag saknade många rättighetsinnehavare.

Kanske finner man inspiration att attrahera nya sponsorpengar på annat håll, men här fanns i alla fall både nätverk, idéer och kompetens.

Länken så avgörande

När man så här några dagar efter väver samman nya tankar med gamla så blir min sammanfattning: linking, storytelling, insikt och okonventionellt.

Allt blir enklare, bättre och kommunikationen så mycket starkare om det finns en tydlig länk mellan varumärke, affär och den aktuella rättigheten. När Telia aktiverar sig med bredband på Dreamhack istället för bjuda på kaffe i fjällen, då faller allt på plats.

På Branschforum berättar marknadsdirektören Jeff Dodds på Virigin om deras bredband och aktivering med Usain Bolt. Länken där är lika enkel som genial - Virgin dubblerar din bredbandshastighet och världens snabbaste man berättar storyn.

Då blir allt trovärdigt

Det är inte så mycket valet av superstjärnan, pengarna, Branson eller den humoristiska idén som gör det till ett fantastiskt case utan effektiviteten ligger i att man direkt fattar budskapet, förstår vem som är avsändaren och det blir trovärdigt.

Aktivering i övrigt behöver fortfarande vara kreativ och välutförd men med en tydlig länk så är mycket redan givet.

Jeff Dodds är även ett utmärkt exempel på hur bra talare också är symbol och förstärkare av det egna varumärket. Storytelling kring Branson och Virgin är enastående och Jeff drar sitt strå till stacken genom att berätta om Richards middagar med familjen Obama och kitesurfing med ledningen på Google etc.

Attraherar kvinnorna

Även i reklamfilmerna med Bolt glimtar Richard förbi och säkerställer igenkänning av avsändare och bygger vidare på berättelsen. Storytelling med hjälp av rättigheter hjälper även till att styra mot nya värderingar.

Fotbolls-VM i Brasilien pratar mer om affärer och mindre om samba och fest medan man under VM i Tyskland gjorde precis tvärtom och visade bilder på fans som badade i fontäner. Med hjälp av rättigheter påverkar vi attityder.

Mercedes-Benz Fashion Week som arrangerades i Stockholm förra veckan är ett annat exempel. Från att ha varit ett varumärke som stått för pondus och stora bilar för män har fokus förflyttats till att attrahera en mer stilfull och kvinnlig målgrupp. Fashion har hjälpt till att ändra attityden till varumärket och öka försäljningen. Att man även säljer bra på plats under MBFW syns på försäljningschefens nöjda min efter Tigers avslutningsvisning.

Påverka attityder och beteende

Kim Skildum-Reid på PowerSponsorship pratade om sociala sponsorskap på Branschforum och att man måste betrakta det som vilket modernt sponsorskap som helst. Det är helt riktigt och principerna ser i stort sett lika ut oavsett vilken rättighet vi engagerar oss i.

När vi har en tydlig länk mellan varumärke och rättighet så handlar det om att förstå målgruppen och försöka skapa förtroende för att kunna påverka attityder och beteende.

Sponsorskap är som en skulptur, enligt Kim Skildum-Reid , man formar den efter behov medan traditionella medier snarare är stöpta i en form (a painting). Bra symbolik, en rättighet ger oss betydligt större möjlighet att kommunicera med målgruppen via deras passioner.

Sponsring är outforskad

Men för att bli hörda måste vi först lyssna, att framhäva och bara prata om sig själv fungerar inte vidare bra i någon relation. När vi lyssnat och fått insikt vet vi vilka behov som föreligger, kan forma vår sponsring därefter och berätta vår story för att vinna förtroende och förändra attityd.

Men det kanske inte alltid räcker att lyssna och göra det självklara för att nå fram. Vi behöver ett även ett stort mått av kreativitet för att få allt att flyga och kanske även en god portion okonventionella metoder. Ny teknik, nya tankebanor, korsbefruktning mellan olika rättigheter, helt enkelt hitta nya sätt att få ut vår story.

Modern sponsring är ännu ganska outforskad som metod och vi är ovana att släppa greppet och kontrollen. Att göra konsumenten till hjältar och låta de styra vad vi gör är kanske läskigt men förmodligen nödvändigt.

Det är då vi på allvar kan släppa loss de positiva krafterna i metoden sponsring och uppnå nytta för alla parter - sponsor, rättighetsinnehavaren och konsumenten.

Ricky Strandberg

Ricky Strandberg är engagerad i Sveriges Annonsörer där han är ordförande i Kommittén för Sponsring och Event som arbetar med att sprida och fördjupa kompetensen kring sponsring som metod bland landets annonsörer och rättighetsinnehavare. Till vardags jobbar han som Client Director på event- och sponsringsbyrån MEC Access

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.