"Tack för i år, Allsvenskan!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det gnälls mycket på fotbollsallsvenskan. Ofta oförtjänt. Det har aldrig funnits så många tekniskt kompetenta spelare i Allsvenskan som i år. Det finns, på ovanligt många fötter, kvickhet och förmåga till direkt passningsspel och, som kanske aldrig förr, många bra skyttar.
”Jag har följt Elfsborg lite extra också. Mest för Niklas Hult men också för lagets rent allmänna, positiva utstrålning hela säsongen. Hult då, denne gudabenådade särling som tyvärr stupade på det allsvenska upploppet men enligt all logik spelar någonstans i det sydliga Europa från nästa sommar”, skriver Åke Stolt. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix


Jag är fotbollsmissbrukare. Och det är som för alla andra missbrukare – tobak, sprit, spel och vad det vara må – tillgången som gör ”patienten”. Fotbollen går inte att undgå. Den finns jämt och överallt. Lyckligtvis har jag en fru som delar min drog. Ett faktum som blivit allt vanligare och som borde tvinga fram en eftertanke hos alla kommentatorer: Tala inte till tränarstrået utan till mig och min fru!

Bort med nördsnacket!

Jag vill inte höra ”sista tredjedelen”, ”spel på ytan”, ”boxen” och ”komma in bakom backlinjen”. Tro faen att alla vill komma in bakom backlinjen. Målet står ju där. Har så gjort i alla tider.

Det är väl i så fall det sämsta med Allsvenskan; alltför många nördiga, trista och ordfattiga kommentatorer.

För övrigt vill jag inte höra ”fokusera”, ”leverera” och ”momentum” heller.

Jag har två lag närmast hjärtat. MFF – eftersom jag bor i Malmö – och Åtvidaberg – i vars skogar jag har mitt sommarhus. Jag har följt Elfsborg lite extra också. Mest för Niklas Hult men också för lagets rent allmänna, positiva utstrålning hela säsongen. Några av svensk fotbolls största talanger – Viktor Claesson och Oscar Hiljemark  - finns där. Och så Hult då, denne gudabenådade särling som tyvärr stupade på det allsvenska upploppet men enligt all logik spelar någonstans i det sydliga Europa från nästa sommar.

Många med många plus

Allsvenskans speltekniskt höga standard bevisas av att ett mittenlag som Åtvidaberg kan och vill odla sin skaparådra och med detta spel utmana de allra bästa. Nivån har höjts. Där Gefle packar ihop sig som en hotad folkmassa i ett skyddsrum – några av Gefles matcher i år är de sämsta jag sett – litar Åtvidaberg på sin teknik och sitt positiva spelsätt och får både resultat och respekt.

Malmö FF har i sina bästa stunder spelat den mest fartfyllda och underhållande fotbollen. Vill spela så, med tekniska, offensiva backar, med dribblingskunniga och bollsäkra yttermittfältare, med en offensiv som maskerar bristerna i centrala defensiven. Därför förstod jag egentligen aldrig värvningen av Mattias Ranegie, en targetplayer som lockade till enkla lösningar, långa chansbollar, ett uppbromsande, klumpigare spel än det kliniskt, kirurgiska anfallsspel som egentligen är MFF:s modell.

Elfsborg och MFF har spelat den attraktivaste fotbollen. Kul att den också belönades med topplaceringarna.

Tränare som har lyft sina lag

Tränarna Peter Gerhardsson (Häcken), Andreas Thomson (Åtvidaberg) och Janne Andersson (Norrköping) får mina rosor för bäst jobb under året. De lyfte alla sina lag högre än förväntat vilket i mina ögon alltid smäller lite högre än att förvalta en överlägsen spelartrupp.

Helsingborg borde varit med och slagits om guldet. Hade kanske varit det under Conny Karlsson. Det är sådana frågor men alltid vill ha svar på men aldrig får.

Allsvenskans status bedöms oftast utifrån svenska lags insatser i de internationella cuperna. Det är orättvist. Plocka hem alla svenska utlandsspelare och fördela dem på de tre, fyra största klubbarna i Sverige så blir utgångsläget ett annat, jämförelsen med det internationella motståndet mera adekvat.

I spelet, att ha närmat sig de bästa i teknik, kvickhet, passningssäkerhet, har flera av de allsvenska lagen (AIK inte minst) visat internationella färdigheter. Det ser bra ut. Inte alls så där nordiskt klumpigt som förr. Det är i taktik, flexibilitet och strategi som bristerna finns.

Jag vill tro på en dröm!

Rätt att i Allsvenskan jobba med att utveckla kontinental teknik men parat med detta måste hållbarare strategier tillfogas för att med andra komponenter ta de internationella stegen. Det är det svåra. Att ha en plan B – en Bob/Roy/Svennis-mix – att chocka med för utländskt bruk i väntan på att den inhemska fotbollen – vilket mera spel på konstgräs i sinom tid kommer att hjälpa till med – utvecklats så att svenska lag kan möta omvärlden på lika villkor.

Fast det blir kanske bara en dröm.

Jag tycker i alla fall att den drömmen är vacker och som fotbollsmissbrukare är jag mycket nöjd med årets underhållning. Jag har varit lite småhög hela tiden.

Så tack för i år, Allsvenskan!

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

lord Fredruk (inte verifierad)

lör, 2012-11-03 12:29

1. MFF och Elfsborg?!?

Skulle de ha spelat den attraktivaste fotbollen? Välkommen till Hisingen, Åke.

Kent Kruuse (inte verifierad)

mån, 2012-11-05 08:36

2. Attraktiv fotboll

Som urbota MFF-are svider det varje gång vi inte vinner allsvenskan. Ett problem MFF. och de andra allsvaneska lagen har, är jämnheten och uthålligheten. Kolla de lag som spelar i Europa, de har alltid problem i AS. Det var så för MFF; HIF och det kommer bli så även framöver. Problemen tror jag är att vi spelar vår-höst och att vi måste gå runt på för få riktigt bra spelare i det täta matchandet. Lösningen är att minska AS till 12 lag, spela höst-vår och fördela TV-intäkterna till färre lag.

ingmarie (inte verifierad)

ons, 2012-11-07 17:29

3. nördsnacket

ang nördsnacket... du levererade just en klassiker.. "tro faen att alla vill in bakom backlinjen.. målet står ju där! mina vänner som är kommentatorer.. se och lär!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.