Drömmen har berusat...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Drömmen om elitserien har berusat ett samhälle, en bygd och ett län. Leksands IF har en spelartrupp som kostar 20 miljoner kronor. Nu framkommer att höga ersättningar också har gått till både klubbens ordförande och förre klubbdirektör.
Leksands supporters har ställt upp i alla lägen, men nu står de inför sin tuffaste kamp. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix


Ett av hockey-Sveriges mest klassiska klubbar skälver, känner hur rädslan kryper allt närmare och frågan är om inte ett länge framgångsrikt lag i Hockeyallsvenskan också börjar känna en oro som kan övergå till förlamning.

I en ort med 15 000 invånare...

Leksands ekonomi blottas när klubbens båda bolag har beviljats en rekonstruktion.

Allt kommer i ljusets sken och människor inte minst i Dalarna är uppdelade i två läger, för och emot. Klubben må ha 9 000 medlemmar och många andra sympatisörer, men nu prövas de mer än någonsin.

Orten består av cirka 15 000 invånare, men man skulle kunna tro att det egentligen är det tiodubbla. I alla avseenden.

Som det här med att lova spelarna så höga löner utan att det fanns pengar.

Lovade pengar som inte fanns

Oavsett problem med ishallen, som Leksands ledning skjuter fram som ett mycket stort skäl till en hopplös ekonomisk ekvation, så saknas allt som helst vett, framför allt i lönepolitiken.

En klubb på konkursens yttersta avsats tog ändå beslutet att skaffa en spelartrupp som kostar 20 miljoner kronor. Ingen sa ifrån, ingen tycks inte ens ha velat stoppa planerna på en ny satsning mot elitserien!

I en ort av Leksands storlek finns det inte resurser nog för att skapa ett hockeylag för elitserien. Det ska vara omöjligt, men Leksands IF har böjt på sanningen och till saken hör att laget sedan många år är en angelägenhet för stora delar av Dalarna.

Från Falun och Borlänge och många småorter åker supporters till matcherna, även om antalet har minskat. Men oavsett vilket är det åtskilliga som håller på klubben och tillsammans skapar de en allmän förväntan om att Leksand inte hör hemma någon annanstans  än i elitserien. Kosta vad det kosta vill, så att säga.

Han har berättat om allt

Leksands IF:s brokiga ekonomiska leverne har bevakats närgånget och kunnigt av Dalarnas Tidningars reporter, Bo Joffer. Han har beskrivit sanningen svart på vitt utan pekpinnar men med faktaspäckade texter.

”Leksand i kris” är en rubrik som har upprepats under senare år, men på något sätt och vis har det kommit en ny säsong och – nya satsningar. Nu kommer räkningen, nu gick det inte längre, sanningen är i kapp och människor vet vad som gäller.

Notera, lönegarantin gäller normalt under rekonstruktionen som kan ta en månad eller drygt det. Sedan ska ett bolag klara sig via egna intäkter. I det här fallet låter det som en fullkomligt omöjlig ekvation.

Mot elitserien med banken och länsstyrelsen

Ryggsäcken är tung, 151 miljoner i skuld, men säg att Leksand lyckas i sportsligt avseende, vinner Hockeyallsvenskan och till och med går upp, hur ska klubben ekonomiskt klara spel i elitserien, hur ska man skapa ett slagkraftigt lag, i synnerhet när man skissar på en trupp som inte ska kosta mer än 15 miljoner.  Det är knappt halva budgeten hos några av konkurrenterna.

Leksands IF Hockey AB och Leksands IF Fastighets AB har som bolag rätt till den statliga lönegarantin. Det innebär att länsstyrelsen i Dalarna står för lönerna till både A-laget och föreningens anställda.

Tidigare i höst har Leksands Sparbank betalat lönerna och garanterar dem under den resterande rekonstruktionstiden.

En bank och en länsstyrelse siktar alltså på elitserien...

Förmånliga ersättningar

Nu i första vändan av rekonstruktionen kostade det 2 228 705 kronor i löner i Leksands IF Hockey AB och 273 463 kronor för fastighetsbolagets löntagare.

När spelarlönerna blev offentliga undkom inte heller två av klubbens främsta ledare. Två som rätteligen hade insyn i alla spelaraffärer och därmed för dyra kontrakt:

  • Mats Aspemo, förre vd:n, hade en månadslön på 104 000 kr (vilket framgick i aktieprospektet förra året).
  • Bertil Daniels, föreningens ordförande, slutade som kommunalråd i Leksand vid 51 års ålder. Sedan dess har han ”inte hittat något nytt jobb” och därför fått ut mer än 3 miljoner i kommunalrådspension.

Bertil Daniels var centerpartisten och kommunalrådet i Leksand som 1999 tyckte att det fick vara nog. När Radio Dalarna frågade varför han inte skaffat sig ett jobb att försörja sig på blev svaret: ”Det kan man ju alltid fundera på givetvis. Jag har sökt jobb från början, men jag har inte lyckats få något,” svarade Bertil Daniels.

Så sedan 1999, då fyllda 51 år, har han fått ut ungefär 250 000 kronor om året i pension. 

”Allt är enligt det avtal som fullmäktige i Leksand har godkänt så det är inget konstigt med det”, kommenterade Bertil Daniels.

I stället har han koncentrerat sig på att vara ordförande i Leksands IF.

Thomas Ejderhov

Chefredaktör för Idrottens Affärer

Fakta

Här är lönelistan i Leksands IF

Kronor i månaden:

Spelare
Gabriel Karlsson, 130 000 kronor
Michael Raffl, 114 238 kronor
MattiasTimander, 107 500 kronor
Erik Moe, 70 000 kronor
Kevin Kapstad, 62 142 kronor
Mark Hurtubise, 57 778 kronor
Joonas Rönnberg, 56 000 kronor
Jens Bergenström, 52 000 kronor
Johan Svedberg, 47 000 kronor
Johan Ryno, 45 000 kronor
Patrik Hersley, 38 000 kronor
Tobias Forsberg, 35 000 kronor
Pär Edblom, 35 000 kronor
Jacob Blomqvist, 32 000 kronor
Martin Janolhs, 30 000 kronor
Filip Forsberg, 25 000 kronor
Jon Knuts, 24 000 kronor
Patrik Norén, 24 000 kronor
Jens Holmström, 22 500 kronor
Erik Hanses, 22 500 kronor
Fredrik Händemark, 20 000 kronor
Jacob De La Rose, 20 000 kronor
Erik De La Rose, 20 000 kronor
Alen Bibic, 15 000 kronor
Simon Mattsson,12 500 kronor
Pelle Prestberg, 0 kronor

Ledare
Tommy Salo, 60 000 kronor
Andreas Appelgren, 45 000 kronor
Pär Hellenberg, 30 000 kronor
Jonas Levén, 30 500 kronor
Johan Bonde, 32 000 kronor
Anders Doverskog, 65 098 kronor
Källa: Dalarnas Tidningar

Emma (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 07:16

1. Det som hänt i Leksand är så

Det som hänt i Leksand är så sinnessjukt att man knappt finner ord och tror det är sant. Dessa komunpolitiker,ledare i föreningen och banker borde avgå och sättas vid en skampåle. Bedrövligt, skrämmande och ett förakt för bland annat skattepengar

Johan (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 09:05

2. Leksands IF

Mycket välskriven artikel. Det jag tycker någon ska göra är att kolla på holdingstrukturen i Leksands IF där det sitter människor som skulle ta större ansvar. Det är ett spel med bolag som jag aldrig kan tänka mej klarar en granskning.

Hockeyallsvenskan (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 09:26

3. Taif

Hade varit intressant att en ananlys av Tingsryds AIF. Liten ort, hög spelarbudget, vädjan till kommunen om hjälp och en styrelse som beslutar värva Conny Strömberg (inte gratis) framför klubbar med betydligt bättre ekonomi bara för att några dagar senare gå ut och säga att man inte har pengar.

Ruben (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 10:32

4. Ofattbart att man inte

Ofattbart att man inte tvingas skära i spelarlöner redan nu,utan väntar till nästa säsong. Att man inte kastas ur HA är väl lika konstigt det. Vilket annat lag som helst hade sparkats ut efter en sådan ekonomisk doping, Pinsamt av HA.

Vågar jag?jimmy häggqvist (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 11:44

5. dalt o misskötsel

Varför påverkas inte klubbens elitliscens? Varför rivs ej nuvarande kontrakt? Bara för att man heter Leksands IF o kallas folkets lag ska väl lika regler gälla för dem, eller hur. Varför fick inte Borås samma hjälp? Det enda rätta vore att begära sig i konkurs och börja om från början. Nu får de vara nog med daltande av denna förening som vi i landet tvingas betala löner åt under den första delen av rekonstruktionen.

Funderaren (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 11:52

6. Hmmm

Som sagt! Vilket annat lag i hockeyallsvenskan hade blivit utkastad men inte gullegull laget Leksand! Med skulder långt över AIK, Björklöven och Borås tillsammans så får dom fortsätta. Hur länge ska dom få fortsätta? Som skattebetalare vill jag inte vara med och betala för nåt Leksand har satt i system! Att blåsa alla runt om klubben att pytsa ner pengar i detta gigantiska hål! Som jag ser det så är konkurs det enda alternativet!

Pia (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 14:09

7. Är övertygad om att det till

Är övertygad om att det till slut blir nedflyttning för Leksand. Detta fixar dom aldrig, är för mycket pengar det är frågan om. Dom är ju även i tvist med skattemyndigheten sedan några år tillbaka där dom blivit restförda skatter pga dom betalat för lite hyra för arnenan. Den domen är inte klar ännu, inte lätt att få rätt mot den myndigheten. Nedflyttnig / konkurs är mitt stalltips
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.