Zlatan stjärnan i granen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den svenska julgranen; många, yviga grenar, mycket barr och en självklar stjärna i toppen. Zlatan Ibrahimovic naturligtvis. Vem annars?
Lisa Nordén är tjejen framför många andra, lagom når hon sitt genombrott när Anja Pärson och Carolina Klüft backar tillbaka. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Något bragdguld fick han inte – och skulle inte heller ha – men när Radiosportens Jerringprisomröstning avslutas i samband med Idrottsgalan, skulle det förvåna mig om inte Ibrahimovic står som vinnare.

Målen som blir till konstverk

Utan honom skulle Paris SG vara ett mittenlag. Och så gör han de där målen som blir till konstverk när vi alla hjälps åt att spika ramen.

Han tillskrivs så mycket, Zlatan. Som en litterär förebild för de unga, till och med som en motkraft till Sverigedemokraterna. Men logiken haltar. Jimmy Åkesson och Zlatan Ibrahimovic populära samtidigt.

Zlatan roar, charmerar, ryter och skrämmer. Spelare i både Milan och Paris vittnar om mästrande blickar och utskällningar. Svenska journalister är skitskraja för honom. Ingen vill råka i onåd.

Fantastisk karriär - utan titel

Han kanske vinner ligan med ännu en klubb. Statistiken är imponerade. Men det kan också bli så, att han lämnar en fantastisk karriär utan att vinna en enda internationell titel eller ens medalj. Då har han många svenskar före sig på meritlistan.

När vi summerar idrottsåret 2012 är det ändå hans namn som lyser, han står nu alldeles bredvid Eiffeltornet och når ända upp.

Stjärnan i granen.

Därunder många yviga grenar. Och en och annan kotte.

Arenorna och ekonomin, hur ska det sluta?

ARENORNA: Ett fenomen som smittar. Ett sätt att locka folk när sporten i sig inte räcker till. Ett snyggt emballage är förföriskt. Men hur skall de fyllas? I Malmö äger MFF en fin arena som i väntan på att fyllas med mera innehåll än fotboll kräver stora pengar. Och när uppstår ovänskapen om hur Friends skall finansieras? Hur många gånger kan man locka Bruce Springsteen?

EKONOMIN: Samma sjuka som när det gäller arenor och köpcentra; en kraftig överskattning av köpunderlaget. Alltför många klubbar drar på sig lönekostnader som inte alls motsvarar klubbmärkets dragningskraft, omsättningen eller publiktillströmningen. Att handla för pengar som inte finns slutar obönhörligt med konkurs. Ekonomisk tillnyktring måste vara en unison nyårsönskan till den svenska idrotten.

LYXLÅDAN 1: Inget spel i NHL i år. Krig på arbetsmarknaden. Räcker strejkkassorna? Uppriktigt sagt; svårt att hetsa upp sig. Det är ändå en lek i lyxlådan vi ser i ett USA (och Kanada) som borde ha värre ekonomiska bekymmer att ägna sig åt.

LYXLÅDAN 2: Man skall vara snäll mot djur. Men i vårt land är omtanken om fyrbenta ofta större än den vi hyser för varandra. Inget kan få empatin att blomma som en skrämd katt i ett träd. Lite komiskt egentligen med insamlingen till Sara Algotsson-Ostholt så att hon kunde behålla sin silverhäst från OS. Känns som omvänt Robin Hood-tänkande på något vist. Hur många skulle inte behöva några hundra tusen till en specialtränare, ett träningsläger, en resa, en OS-satsning, någon som lever på marginalen i en liten sport. Nu hamnade pengarna på ett gods i Tyskland. Behjärtansvärt ändamål?

Mera tuffa intervjuer i TV

TRE DAMER: Lite samma andas barn; Anja Pärson, Carolina Klüft, Lisa Nordén. Kärlek till sporten, hämningslös offervilja, bäst när det gällde, prestationer bortom smärtgränsen. Anja klev snabbt över i nya roller – mamma och TV-kommentator (kanonbra), Klüft kan nog välja och vraka bland anbuden, hon kan vitalisera vilken verksamhet som helst med sin inneboende kraft. Två makalösa karriärer tog slut. Samtidigt tog Lisa folket med storm. Också hon med en charmerande kommunikationsförmåga. Vilka kvinnor!

GYMPAN: Redan skolgymnastiken gjorde ont, om ni frågar mig. Upptäckten som nu gjordes och avslöjades från svensk elitgymnastik var alltså vardagsmat – fast ännu mycket värre – i Rumänien, Sovjet och Kina. Fast bland 3-4-åringar. Några som stod ut med tårarna och smärtan blev världens bästa gymnaster. Ingen väg till toppen är smärtfri. Men det helt avgörande måste vara; vill den aktive? Och nästa fråga; skall Sverige överhuvudtaget syssla med elitsatsningar som kräver inhumana metoder? Det går alltid att välja.

VINTERSTUDION: Får mycket beröm. SvT:s OS-rapportering från London den bästa i svensk televisions historia. Men; för mycket hejaklack, för lite granskning, kritik, analyser och tuffa intervjuer. Någon måste tänka till på SvT. I tider när journalistiken är hotad (därmed demokratin) krävs på alla områden satsning på granskning och undersökande journalistik. När det gäller sport saknas den i det närmaste helt (både i SvT och Sveriges Radio) och det är en skandal. Eva Hamilton – gör något!

För så stor, allomfattande, tidsspeglande tydlig och användbar är idrotten idag, att den inte bara får skildras okritiskt. Dess vidd bara ökar.

Nu senast läste jag om den brittiske författaren Anthony Clavane , som genom att läsa Shakespeare, ordna fotbollsmatcher och sedan låta eleverna skriva egna berättelser om upplevelsen lyckats förena kultur och idrott så att eleverna blir både lyckligare och duktigare. I allt.

Sportens användningsområde är gränslöst.

God jul och Gott Nytt År

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.